Categorized | Ölrecensioner

En titt på Dark Horse och Dark Horse Perkulator Coffee Dopplebock

När jag för någon månad sedan provade Dark Horse Crooked Tree IPA så var jag väl inte eld och lågor över ölen. En rätt mellanklass IPA, duglig till mat, men lite trist om jag ska va ärlig. Slumpen gjorde dock att två av bryggeriets öl hittade hem till mig kort därpå, Perkulator Coffee Dopplebock samt Reserve Special Black Bier, lite för att se vad som egentligen döljer sig bakom Dark Horse. Tittar man riktigt noga så hittar man även den extrahumlade Smells Like Weed och Crooked Tree Mango m.m Så det verkar finnas en tanke om variation och att inte ta saker på alltför stort allvar där borta i Michigan. Deras hemsida är riktigt old school ful men väldigt informationsrik om man jämför med många andra, så vill man läsa om bryggeriets samhällsengagemang eller bara om deras öl så finns det lite kul att läsa. Men en kul anekdot som fanns att läsa var hur Nickelback (as it seems) ville ha deras öl i en av sina videos varpå bryggeriet blev väldigt uppspelta då det var ett bra erbjudande för dem – men likväl inte riktigt vill förknippas med Nickelback (eller vilka det nu var). Staying true eller dårskap? Ja, de bad sina öldrickande vänner maila dem om råd. Än har jag inte sett videon så vet inte hur det till slut blev.

Första ölen ut från dem av de två jag nyss nämnde blev den första, kaffebocken. Det är deras enda lager och för att undvika att den blev för tråkig så gjorde de om den till en kaffe dubbelbock, vilket också blir en känga till tyskarnas Reinheitsgebot. Organiskt kaffe är ännu ett exempel dels på att de bryr sig om miljön, men också att de i sig känns lite organiska och småhippie – på ett charmigt sätt. .


Dark Horse Perkulator Coffee Dopplebock

Utseende: Ljusare mörkt brunorange vätska med poröst ljust skum.
Doft: Tunn doft av kall men stark espresso. Samtidigt känner man att det är en något ljusare öl i grunden och det lyser igenom lite lager. Sötma och malt finns också och det är en intressant och inte sådär översöt balans mellan kaffe, sötma och malt. Särskilt gillar jag att den är relativt lätt i doften men ändå på rätt sida av att vara ”klen”. Doftar väldigt gott, rejält men milt.
Smak: Lätt munkänsla med porös okey kolsyra. Det börjar lite oroväckande poröst men sedan växer mjuk malt och sötma fram och reder upp det hela. Espressosmaken är verkligen skön som extra krydda i det hela samtidigt som det är lite citrus och lageraktig grässmak. Men mjuk och väldigt god.

Betyg? – Bättre. Rätt skön och oväntad smak. Smakar gott och är oerhört lättdrucket. Såhär lätt kan man alltså få lite espresso att lyfta en hel öl – mäktigt. För hade inte den smaken funnits där så hade det helt saknats motpol till det lätta och ölen hade varit väl trist.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply