Categorized | MankerBeer News

Mörk saison, bastard på black IPA? – Stillwater Existent

 I dagens Stillwater öl blir man filosofisk genom att göra en öl som ska visa upp Stillwater Artisanal’s hela filosofi. Målet är att göra en komplex och mångfacceterad öl som ska vara torr, mörk och kraftig men ändå mjuk och bitter. Ölen är en mörk, något humligare farmhouse ale eller dark saison (en bastard på cascadian/black IPA) på 7,4% där Brian använt chinook, summit, nugget och simcoe för att ge en variation i aromerna och smakerna från humlen. Tanken är att du själv ska definiera ölen och komma fram till vad den betyder, ungefär som citatet nedan som återges på flaskan.

 ’and if you gaze for long into an abyss, the abyss gazes also into you.’ –Nietzsche

 

Mer Stillwater?

Analys av systembolagets ölsläpp 15/4 och så Stillwaterpaket!
Lite om gårdagen och så kickstartat vi med Struise / Stillwater Outblack
En våräng på flaska – Stillwater Import Series Vol. 1 ’of Love & Regret’
Mörka nätter stundar – Stillwater Import Series Vol. 2 ’A Saison Darkly’
Mer Stillwater, Import Series vol. 3 ’Jaded’
Är Stillwater hybridölens mästare? Stillwater Cellar Door och Stillwater Autumnal
En otypiskt fruktig saison – Stillwater Stateside Saison

 

Stillwater Existent

 

Utseende: Något orangefärgad vätska med lite rödare mörkbrunt skum med porös kropp.
Doft: Väldigt jordig arom med den typiska gräsdoften som brända humliga öl brukar kunna få. Det Belgiska känns faktiskt lite nedtonat på det sätt som Brian brukar kunna få till rätt bra med sina hybrider. Unkenhet möter fruktighet och jordig källare där saison’ets funk retar näsan just lagom.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Lätt och delvis lite porös med smak av lakrits och jordiga humlekottar. Portersmakande malt som krockar ihop bra med en dos svart te, aska och jord. Lite underlig porter-artad saison med vissa inslag av trä.

Betyg? – Bra+. Belgo-porter skulle man kunna kalla den lika väl som dark saison och ölen har en bra nedtonat porös kropp och smakmix av jord, aska och humle som växer på en. Lika speciell som de tidigare, men också lika trevlig.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply