Categorized | Ölrecensioner

Är Stillwater hybridölens mästare? Stillwater Cellar Door och Stillwater Autumnal

Från brittiska julöl och Ridgeway så tar vi en sväng tillbaka till USA och plockar fram kryddpåsen. För om de Brittiska julölen var strong ales utan julkryddning så är de två nästkommande ölen motsatsen – inte julöl men med massa kryddor. Återigen är det Stillwater som står för ölen och återigen finner vi ett par väldigt speciella öl. Stillwater brukar jag likställa mellan hybrider mellan två olika bryggkulturer, Amerikansk och Belgisk (eller åtminstone Europeisk). Till skillnad från Jaded och a Saison Darkly, så ingår kvällens öl inte i den ‘Import Series’ Brian har gjort utan här är ölen bryggda i Maryland på DOG Brewing Company.

Det är Brill som haft ölen i sitt sortiment där man styckvis kunde ta hem dem, vilket passade perfekt för den ölprovning vi hade i somras och där dessa två öl (plus Stillwater Existent som kommer senare). Först ut är Cellar Door, en öl namngiven efter uttrycket som anses vara det vackraste i det engelska språket och som ska framkalla samma känsla. Såhär beskriver Brian själv ölen:

Many summer offerings tend to lack the complexity of their bigger, colder season counterparts; so my goal was to craft an ale of extreme balance with a delicate complexity that allows for contemplation while also providing quaffable refreshment. Starting with a base of German wheat & pale malts this crisp slightly hazy foundation was then accented with a blend of Sterling & Citra hops providing a intricate blend of herbal grass & tangerine citrus flavors and aroma. to pull this all together and to complete the ’cleansing’ aspect of my vision i gently finished the ale off with a touch of white sage, lending a mild earthy spice character to the blend. of course let’s not forget our house saison yeast that brought all the elements together leaving a dry yet intricate finish. enjoy, B.

Resultatet är en kryddad Belgisk witbier med drag av saison. Efter att ha bekantat oss med den går vi över till Autumnal, en tyskinspirerad öl med dragningar åt det Belgiska farmhousehållet. Denna Belgiska ale har en bas i tysk two-row-, vete och Cara-Munish malt samt rostat korn. I humleväg finner vi Perle, Spalt och Hallertau Mittelfrüh medan det följdaktligen har använts en Belgisk farmhousejäst för att sätta igång det hela.

 

Stillwater Cellar Door

Utseende: Halvmatt ljusgul vätska med ljust smutsigt skum.
Doft: Söt salvia i en spontanjäst brygd med torra kryddor, citron, apelsin och tuggummi. Vet inte riktigt hur allt går ihop men det är rätt gott om man gillar den lite salviakryddiga touchen. I mångt och mycket har den en bra balans men den är kryddig, det går inte att undgå
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Torr och syrlig smak av salvia som övergår till en unken farmhouse ale med uppvägande salviasötma. Det händer saker i smaken och det är friskt och kryddigt, även fast det ibland kan bli lite väl experimentellt – men det slår inte fel ut.

Betyg? – Bra+. Mycket salvia och rätt lagom med funk. Jag tycker den har rätt bra balans och vare sig farmhouseinslagen eller salviakryddningen tar över. Liksom de andra Stillwaterölen så är den väldigt egen i sina uttryck och nästan konstnärsfullt sammansatt mer än “bara kryddad”. Antingen gillar man det eller så tycker man att den är lite spretig.

 

Stillwater Autumnal

Utseende: Mörkare orangefärgad brun vätska.
Doft: Söta belgokryddor och torr humle som möts med mörk rostad malt och nedbränd gräsig humle. Malten ger nästan lite gräddigt stuk. Fräsch humling och en ordentlig maltbas.
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Det börjar normalt men blir allt mer poröst innan den slutligen slutar väldigt poröst med citrus och grästorr humle tills det sparkar till av farmhouse ale’ens funkiness. Undertill är det lite belgisk ale eller snarare belgisk barley wine med en tydlig sötma som möter humlens beska. När man väl börjar gilla de sötare inslagen så kommer spontanjästen tillbaka och det blir åter lite vågat och hybridartat.

Betyg? –Bra+. Jag skulle likna det vid en porös barley wine som fått jäsa med vildjäst vilket gett den en skön farmhousekaraktär. Ytterligare ett bevis på den vågade approachen till öl. Det ska bli intressant att träffa Brian på Copenhagen Beer Celebration och försöka få förklarat hur hans ölfilosofi ser ut, för det är roliga öl att prova och oftast har de lyckats med vad han velat få ihop.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Är Stillwater hybridölens mästare? Stillwater Cellar Door och Stillwater Autumnal”

  1. Balder says:

    Cellar door var löjligt mycket bättre på fat. Löjligare blir det att Brian själ stod i baren och att klämma tre stycken på fat var billigare än att köpa hela flaskan! Ska jag säga löjligt igen?

    • manker says:

      Nä, vore inte det lite löjligt?

      Ska bli kul att träffa honom som sagt, bara haft mailkontakt med honom under året och han är då sannerligen en trevlig prick

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Import Series Vol. 2 ’A Saison Darkly’ Mer Stillwater, Import Series vol. 3 ’Jaded’ Är Stillwater hybridölens mästare? Stillwater Cellar Door och Stillwater Autumnal En otypiskt fruktig saison – Stillwater Stateside […]


Leave a Reply