Categorized | Ölrecensioner

Extrema öl, var är vargen? – Three Floyds Arctic Panzer Wolf

Efter gårdagens utläggning om extrema öl och hur underskattat  “vanlig” öl börjar bli så går jag nu en helt annan väg – all in, som en panzervarg! För som den intressanta diskussionen på vår facebooksida igår artade sig så konstaterades det att experimentell- och mer extrem öl ändå har ett klart syfte, så länge man inte bara gör det som en gimick som säljer. Därför hyllar vi idag en mer extrem öl från några som kan detta med mer extrem och rejäl öl och som också är ett av de bästa bryggerierna i världen – Three Floyds. Ölet, Arctic Panzer Wolf, har inte bara ett riktigt coolt namn och en snygg etikett utan är en extrem öl sett till humling och karaktär. Med 9% och “måttliga” 100 IBU låter den tam, men detta är en varg som biter.

 

För rejäl öl fyller sitt syfte, det ifrågasätter gränser och möjligheten att finna balans, smaker och dofter även bland mer extrema recept. Jämför t.ex. BrewDog Nanny State och Mikkeller Drink’in the Sun – två välhumlade lågalkoholöl men som båda har humlats rätt ordentligt, eller Mikkeller 1000 IBU Ultramate/Light, 1000 IBU fast med halva alkoholstyrakn. Det är extrema öl som pushar gränser men där enbart Drink’in the Sun enligt mig är en god öl. De andra är intressanta, men jag skulle ju hellre se den senare än Nanny State på bolaget. Nä, nog om det – nu letar vi upp vargen.

 

Three Floyds Arctic Panzer Wolf

 

Utseende: Klar orangegyllene vätska med minimala bubblor i det porösa ljusa skummet.
Doft: Mycket salmiak och doften drar till en början åt det rågmaltsrough’a hållet. Tycker den har både lite av kladdiga sötman från en “gammal” IIPA samtidigt som den har en såpass tydlig beska att det sticker igenom. Citrus- och grapeskörder i en tung arom som ändå känns potent.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lite åldrad men ändå med fin frän bitter beska som sliter åt. Smak av salmiak, citrus och markant humling, vilket inte är undra på. Den hyffsat söta maltbasen är trots all humle stabil nog för att stundtals ge intryck av att det är en bärsmakande besk red ale mer än en hungrig humlevarg.

Betyg? – Bättre. Troligen något gammal men ändå full av beska, kryddigt humlesting och smaker av blommig citrus och en stor hög med grapefrukt. Jämför man med Dreadnaught så är den bra mycket mer balanserad, uttrycksfullt fruktig och en mjukare maltbas medan det här är extra humle varpå det är en grönkottig käftsmäll.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Extrema öl, var är vargen? – Three Floyds Arctic Panzer Wolf”

 1. Tomahawk says:

  Det är riktigt grymma och sällsynta öl som recenseras här på bloggen, kul! Men hur får ni/man tag på dem? Keep on the great work!

  • manker says:

   tackar,

   just denna fick jag på Ölbutikken i köpenhamn i våras efter att ha shoppat rätt ordentligt med öl. andra köps på resor och liknande 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply