Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 2 – Liefmans Glühkriek

Förra årets “julafton-öl” var för min del den på förhand oheliga korsningen mellan glühwein/glögg och öl – Liefmans Glühkriek. I år siktar jag på att dricka något annat på julafton, vad vet jag inte riktigt än, varpå jag väljer att dricka och skriva om denna goda skapelse redan nu. Denna hedning är framtagen genom en ritual där det flera hundra år gamla bryggeriet (som idag ägs av Moortgat) tar sin kriek och blandat med örter, låter dem åter stillas tillsammans för att lära känna varandra och ge sin karaktär på sin nye bekantskap innan faten de ligger på hettas upp till 80 grader i ett par dagars tid för att på så sätt puttra ihop dem alltmer.

I år tyckte jag och många av de jag lät prova ölet att det var lite väl kryddigt med en för markant glöggkrydda som tillsammans med sötman och en lite fadd kropp inte räckte hela vägen fram. Tur då att man kan göra som rekommenderat och hetta upp ölet för att servra det istället för vanlig glögg. Nu när ölet släpps på Systembolaget den 15 november så kommer en flaska om 75 cl att kosta er 57 kronor. Nu återstår då frågan – ska ölet göra bättre intryck i år?

 

Liefmans Glühkriek

 

Utseende: En mörk rödgyllene färg på ölet med fint rosabrunt skum.
Doft: Det doftar som en härlig körsbärsdrink med syltade cocktailkörsbär,socker och söta mörka körsbär som – likt det faktiskt har – getts sällskap av apelsiner, nejlika och pommeransskal. I år doftar det inte lika mycket glöggkrydda utan doften är bra mycket härligare och balanserad med tydligare fokus på den söta kriekkaraktären vi finner i sverigebekanten Cuvée Brut från samma bryggeri.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Tomten har inte snålat på vare sig bär, sötma eller smak utan här florerar körsbär och även lite hallontoner med pommeransskal, bränd apelsinsaft och apelsinskal som just torkat. Glöggkryddan framträer lätt bakom bären vilket nog gör att de som tidigare år uppfattade ölet som lite för speciellt nu lättare kan ta till sig det (i värsta fall kan man ju alltid “torrglögga” den själv med lite mer kryddor). Eftersmaken har lagom syra som motar ned sötman.

Betyg? – Bättre. Glögg. Kriek. Glögg och kriek. Glöggkriek. Det är riktigt bra för den som tål en lite sötare kriek och inte förväntar sig de mer traditionella sursyrliga körsbärsoaserna. Ta en pepparkaka med lite grönmögelost, häll upp ölet och prova tillsammans för det var något som gjorde min dag. Sälta och sötman gifter sig lika bra som kryddan och kryddan.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply