Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 15 – Flying Dog K-9 Cruiser

 

En av de roligaste sakerna vi gjorde i fjol var vår collaboration med ölbloggaren Fredrik från Ölhunden.se där vi gemensamt provade Flying Dogs K-9 Cruiser, vilket då är videon ovan..

Tidigare år har jag också konstaterat att denna english strong ale lagras väldigt bra och ger något knäckigare och mer utvecklade smaker med lite tid på nacken, något som man kanske inte ska ta och jämföra med hur exempelvis en belgisk mörk dark ale eller en robus brittisk barley wine lagras, men den kan glömmas bort det kan den. Eller så dricker man den färsk. Receptet ändras lite från år till år enligt Flying Dog, allt för att kunna ge de senaste julpiffarna till ölet som annars har en IBU på 30, 7.4% alkoholstyrka och som i T9-modulen bland Systembolagets julöl  kostar 26,90 kronor för 355 ml öl (artikelnummer 11012).

 

Flying Dog K-9 Cruiser

 

Utseende: Lätt mörkare bärnstensfärgad vätska med något nötfärgat skum med minimala till små bubblor och lätt gräddig topp.
Doft: En ren crisp doft av citrus, lite mild grape och örtig, småsöt malt. Ge glaset en whip och du får rundare fruktiga och tyngre toner som drar åt brittisk strong ale.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. En ren men till en början lite klen smak av citrusfrukter, citronskal och desto mer örter, men den växer till sig och alkoholstyrkan hjälper till att ge kraft. Aningen knäck och rostade söta nötskal samt en medelmörk brödighet, måttlig men existerande efterbeska. Citrustonerna ger bitvis lite tankar om rengörningsmedelartad syra vilka visserligen snabbt försvinner, men likväl något jag tycker man borde fått bort.

Betyg? – Bra. En stabil julöl som har mer än vad man först kan tro. Tyvärr lite syrliga och metalliska inslag som jag tycker drar ner den från ett plus. Men i övrigt är det en ren öl med rätt bra tryck på smakerna om än att man kunde ha haft något mer matighet för att ge den en mullig rund strong ale-karaktär. Ha till osttallriken eller till den övriga julmaten som ett alternativ för den som inte vill ha en lika kraftigt smakande julöl, utan att för den sakens skull ge avkall på kvalitet och smak.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply