Categorized | Manker Lackar

Manker Lackar, igen – Eller “Julen lackar på Arboga 10,2, lagertestet som sket sig”

 

Stora stark, ljus lager, bira bira bira och klubbvatten – ja, eller vad ni nu kallar er ljusa lager. En vanlig felaktig uppfattning som tyvärr också finns hos bloggare är att det är vad svenska öldrickaren vill ha. Det är vad massan som lässer Expressen, Aftonbladet, DN och SVD vill ha. Stora stark på löpande band. Jag säger ifrån.

IMG_20121219_192344De må sälja och trots att försäljningen går ned så är det ändå vad som säljer i så enorma kvantiteter att det är larvigt att säga annat. Men vilka är dessa personer? Nu vill jag inte generalisera eller verka dryg men jag tror att en stor andel av dessa volymer försvinner på festivaler, hemmafester hos folk under 25 och hos personer som också lägger lika mycket intresse i dryck som i mat. Jag har säkert fel och drar många över en falsk kam, men jag tror ändå att det  är där majoriteten av volymerna går. Tänk på att ett flak stora stark motsvarar nästan två backar flasköl av ett bättre slag. När senast köpte du 24 stycken Punk IPA, Brooklyn Lager (händer mig faktiskt…) eller Bedare Bitter, själv, senast?

Jag tror snarare att de övriga, de som inte köper 8 flak Kung till Roskilde är de som ändå kan och vill omvändas (förlåt ni som åker till Roskilde och väl hemma dricker god öl, jag generaliserar). Kan man med kunskap omvända någon från att dricka Arboga 10,2 till Wårby 7,2 till Bitburger och slutligen till Millers? För att sedan därifrån försöka rekommendera en Brooklyn lager, Punk IPA, Sierra Nevada Torpedo och kanske en stout? Självklart tror jag. Inspiration och kunskap.

Därför gjorde jag ett test. Ett test som gick hur då? Jo, käpprätt åt helvete. Jag köpte fyra stycken ljusa lagers (faktiskt de fyra jag hämnde ovan) och satte på min webcam på datorn. Här skulle filmas. Poängen var att in real life visa hur jag känner mig när jag dricker de här ölen, hur jag mår, tänker, finner smaker. Det gick inte så bra så att jag får göra det i skrift istället. Jag valde en Bitburger, en Miller, en arboga 10,2 och en Wårby 7,2.

Bitburgern som är en underskattad tysk pils med doft av torkade strån, citrus och korn hade visserligen en störande syra och aningen grönsaker och damm i sig – men är ändå en enkel öl att dricka utan att känna att man mår illa. Likaså är Millers en favorit, faktiskt, en lite fruktigare torr gräsmatta med citrusstänk, majs och något mer sötma än exempelvis Bitburgern. Arboga 10,2 däremot; en sötspritig smak med felaktiga alkoholer och feljästa äpplen kändes bara smutsig vilket videon illustrerar. Likaså var Wårby 7,2 en sötspritig sörja. Mer damm än feljästa äpplen och smutsiga etanoler men likväl en felaktig öl. Mitt test gick såpass fel att jag aldrig fick fram poängen, men jag bjuder ändå på det här klippet och hoppas att det här retoriska inlägget får er att fundera på varför folk dricker ölen som de dricker. Vad beror det på? För vem i sitt fulla sinnes bruk tycker att Arboga 10,2 smakar rätt? Bra kanske de tycker – men då gillar de också en väldigt udda smak. Eller har de bara vant sig, intalat sig att det är rätt? På samma sätt som vi har intalat oss att en Bedarö Bitter är en chillad öl på sommaren? Troligen. Men det gör också att man kan påverka, förändra och bidraga med smakreferenser, information om vilka smaker som faktiskt brukar framträda i viss öl.

Vet du om att massproducerad lager har vissa felsmaker kommer du att börja känna igen dem på exakt samma sätt som att du plötsligt börjar känna av vissa frukter när du får veta vilken humlesort som finns i en IPA. Smakreferenser och information fungerar så himla bra – så sprid inte skit alla tidningsskribenter, sprid bra information om vad man faktiskt kan förvänta sig i en öl.

Nä. Jag slutar här med orden – jag ska aldrig dricka en Arboga 10,2 igen.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Manker Lackar, igen – Eller “Julen lackar på Arboga 10,2, lagertestet som sket sig””

  1. Patrik W. says:

    Haha skitbra Manker. Jag tycker ärligt talat synd om dig, men för 10 år sen satt man där och drack sån skit med glad min 😉

  2. Christian says:

    Tur att jag fyllde 25 i somras! 😉

  3. Björn says:

    Senast jag köpte ett flak var det faktiskt inför Hultsfred i somras. Det var dock ett flak med Punk IPA så det går faktiskt att dricka god öl på festival också.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply