Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Veckans belgotips – Stella

rdcitF5XbQkQhbQfB2H2Efter en titt på Systembolagets hemsida kan jag bara konstatera att belgarna har fått stryka kraftigt på foten under några år av IPA-fiering. Det är lätt att nedslås av dalande siffror, det ständiga skitsnacket bakom belgiska ryggar och den snedvridna fokusen från den belgiska ölen (red. läs gärna Systembolagets sida om Belgisk öl).

Tittar man totalt sätt ser det inte så pjåkigt ut men tyvärr ljuger siffrorna.

Av 1532 öl på Systembolaget är 167 belgiska (10,9%) men av dem är 21 stycken slut och vad sajten än säger kommer några av dem aldrig någonsin tillbaks igen!

Ser man till vad som finns att tillgå i en fysisk butik ser det betydligt tråkigare ut. Av 789 öl totalt är endast 40 belgare (5%) och då ska man beakta att nästan hälften (19 st) är tillfälliga produkter där många är helt eller delvis slut.

Tragiskt och lite skrämmande kan jag tycka.

ImageHandlerNär jag gör ett snabbt överslag för att sedimentera min teori verkar det som Manker skulle kunna köra ‘copy-paste’ på detta, byta alla ‘belgare’ mot ‘amerikanare’ och lite siffror här och där. Resultatet skulle antagligen bli slående likt och vips så har mitt resonemang skjutits i sank.

Under en naiv fana har jag trott att ‘lilla vi’ började ta mark från ‘stora dem’ och att nedgången av belgare berodde på annan småskalig öl men icke…

Det är bara att inse att kampen fortsätter, förena er och upp på barrikaderna!

För att upprätthålla vätskebalansen under striden har jag valt den enda belgiska lagerölen som finns att tillgå på Systembolaget.

Stella-ArtoisParadoxalt nog bryggs den av världens största bryggerikoncern och i sanningens namn tillhör den mer ‘stora dem’ än ‘lilla vi’ men den kommer undan med att den kommer från rätt land. Även solen har fläckar och i sanningens namn om jag någon gång (läs midsommar) köper lageröl så väljer jag ‘Stellan‘ nästan oavkortat, patriotism före logik. Det är en hel och ren lager, det finns inga ben i och en mjuk liten sötma som tilltalar min belgonerv. Ölet i dess nuvarande form föddes 1926 som en julöl men där bryggeriet ligger har det funnits bryggeri sedan 1366. Stella har en trogen skara fans runt om i vårt avlånga land och ska man ut på slagfältet och är törstig så varför inte…

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

One Response to “De Röda Djävlarna: Veckans belgotips – Stella”

  1. Alexander N says:

    En trevlig nyhet i beställningssortimentet som inte bör missas: Glazen Toren-lådan

    http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=89899

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply