Balder Spekulerar: Modus Hoperandi Sveriges mest överskattade!?!

426091_604158662943967_66262725_nNu var det ett litet tag sen jag lyckades skriva en krönika. Januari och februari är verkligen tråkiga månader. Räddningen har varit några stora tunga stouts för egen del. Men så slog det mig, humleberoendet var större än någonsin och jag stack till närmsta bolag och plockade på mig några Modus Hoperandi. Jag som inte riktigt haft tid att sätta i mig den senaste tiden då jag nästan bara fått i mig julöl och hembryggt var väldigt taggad på denna hypade öl.

Jag kommer ihåg den sen 2010 som en helt okey IPA, men överallt har det kommit in lovord om hur bra den är och ja man blir ändå lite påverkad av vad andra skriver.

Men när jag slog upp lite i glaset så blev jag nästan stött. Hur fasen kan denna vinna omröstningen som bästa internationella öl på BeerSwedenForum? Det är väl den finaste utmärkelsen man kan få i Sverige? Men detta? Vad i hela helvetet? Ja jag blir direkt förbannad och om ni tyckte att Manker lackade runt nyår så är det inget mot vad jag gjorde/gör nu. Detta är inte en öl i absoluta toppklass i min bok, inte ens nära.

Men är det Modus hoperandis fel? Nej det är det absolut inte. Modus hoperandi är och förblir en bra öl. Men det är en klassiskt standard IPA med en fräsig burk. Jag kan namedroppa 10, 20 ja 30+ IPAs som jag anser vara bättre än Modus.

Nej det är verkligen inte det som är fel, det är inte heller fel på dig som dricker den och tycker att den är så fantastisk. Det visar bara att vi har på tok för lite bra IPA i Sverige.

Den stora humletrenden må vara över, men herre min je… det måste ju kunna finnas mer än en bra standard IPA i Sverige som säljs på Systembolaget? Är det så svårt att se till att vi kan få tag på IPA över vintermånaderna? Kan inte något svenskt bryggeri verkligen satsa på att få till någon riktigt bra standard IPA?

Jag har provat några av Mohawks och de har varit bra, väldigt bra dessutom. De borde väl kunna komma ut på våra hyllor?

IMG_0307Great Brands och Galatea har förstått galoppen. GB har förutom Modus Hoperandi även lyckats få in Dales Pale Ale på vårens tillfälliga sortiment, som är i min bok en klart bättre öl än Modus. Ja när våren närmar sig vill man ju ha lite humlefräshör som får, i alla fall mig, att vakna ur vintervilan. Galatea släpper Thornbridge Jaipus och Epic Armageddon som är väldigt bra i klassen. Lägg därtill en ny batch med New dogtown från Lagunitas.

Världens mest överskattade öl? Nja kanske inte, men jag hoppas ni förstår var det kommer ifrån. Nu ska jag sätta i mig en uppspritad Innis & Gunn som är lagrad på random fat i HELA 60 dagar och vanka fram och dela ut solar. Den får fyrrRRRrrA solar av mig!

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

7 Responses to “Balder Spekulerar: Modus Hoperandi Sveriges mest överskattade!?!”

 1. Christian says:

  Tur att smaken är olika; det blir fler burkar till oss andra! 😉

  Skämt åsido tycker jag att Modus slår samtliga Mohawk-öl och en hel del andra också. Jag var skeptisk till Modus när den kom på flaska sist och var inte helt hundra på vad jag tyckte, men nu har det blivit en av mina favoriter, tillsammans med ett gäng andra PA/IPA. Själv är jag dock inget humletroll så det är den fina balansen i Modus som jag vill lyfta fram!

  Tar man andra öl som enligt uppgift ska vara fantastiska så är det oftast för obalanserat för min smak, inte minst då beskan är så överdriven att ölet blir rent av osmakligt…

 2. Christian H. says:

  Det här säger mer om dig än om ölen? Varför vara så negativ? Varför inte vara glad över att en öl som många gillar och som har fått 98 av 100 på RB finns tillgänglig på bolaget? Varför ska vi ta bort den här? Kan vi inte bara se det positiva att fler öl av högre kvalitet letar sig till vårt monopol? Det är ju inte så att vi har varit svältfödda med det.

 3. GoSatta says:

  nu är du lite gnällig Balder! Den vart ju vald som bästa utländska öl eftersom det är den bästa IPAn vi har på systembolaget!!!

  Visst är det långt ifrån världens bästa IPA men det hjälper ju inte det förträngda svenska folket som lever under en statlig alkohol-diktatur!

  (sen att vår statliga diktatur levererar sjukt mycket bättre utländska öl i andra kategorier låter jag vara osagt här 🙂 )

 4. simon says:

  nils oscars hop yard är inte så tokig. vete faen om jag inte tar den framför modus.

 5. Viktor says:

  “Jag kan namedroppa 10, 20 ja 30+ IPAs som jag anser vara bättre än Modus.” Vilka av dessa finns tillgängliga på de flesta systembolagen i dagsläget?

 6. Balder says:

  Jag tror att ni missar andemeningen med detta.
  Meningen var att påvisa att vi har på tok för lite bra IPA på systembolaget. Det är det jag gnäller på. Inte Modus hoperandi i sig. Det är en okey IPA, men det finns väldigt många bättre ute i världen.
  Som GoSatta säger ett centralstyrt monopol är inte världen om man inte fråga Nordkorea!

  Den fina balansen ställer jag mig dock frågan till som Christian nämner. Den finns i 9/10 standard IPAs från USA. Så där kan jag abolut inte hålla med i ditt argument.
  Håller dock med dig att det finns en hel del öl som är för besk för sitt eget bästa.

  Ratebeers betyg är för övrigt 3,71/5. Ett bra betyg. Men stirra inte blint på 98/100.

 7. Dagge says:

  Måste träda in och försvara Modus. Drack bara lager tills för några år sedan då nåt hände. Dricker i princip aldrig lager numera. Har sedan dess provar friskt men återkommer alltid till Modus. Funnes också Blue Moon (helt osannolikt för mig) skulle nog inget annat finnas i mitt kylskåp.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply