Balder Spekulerar: Krö(ni)ka med Balder – Öldrinkar

bildVi kom fram till att det är dags att vi åter tar upp hur kul man kan ha med öl så jag ska nu ha en ny roll som lekledare. Efter varje krö(ni)ka får ni hitta på vad jag ska göra härnäst. Så gör det, våga och utmana mig!

Efter några roliga förslag bestämde jag mig för att prova på att ändra om kända drinkrecept och addera öl istället. Det kanske låter som en dålig ide, men det är ju precis detta min kröka, förlåt krönika, handlar om. Barn här kommer varningen: PROVA INTE DETTA HEMMA! Jag menar det.

Valet av öl drinkar slogs fram med tärning och valet av öl gjordes på bästa möjliga vis genom att jag tog vad jag hittade i hemmets mörka vrå.

Nu tänker ni. Vadå han har ju bara satt i sig lite grann och sen hällt ut skiten. Nej det har han inte. Detta har konsumerats i dess hela form.

Drinkarna blev:
Irish coffe
Strawberry Mojito
Gröna hissen
Howard jones

 

Irish Coffe

Häll upp 4 cl irländs whiskey, jag hade bara en hemma så en 10 årig Bushmills fick det bli, ner med sockret ner med en Imperial stout som man värmt upp till en 60-70 grader.

Ölet i detta fallet var Pipeworks Coffee break Abduction imperial stout. Blanda på tills sockret löst upp sig. Det var lite svårt med att hålla skummet nere  men när det väl lagt sig så på med vispad grädde och servera med sugrör. Ja sugrör nu igen!

Hur det smakade? Ja vad tror ni? Har ni provat att koka upp en imperial stout någongång och hällt i whiskey med socker? Nej det smakade rent ut sagt förjävligt. Det var maltigt som bara den och starkt som en habanero (i brist på fina ord)! Inte nog med det, jag brände tungan på köpet.

Vilken tur att jag då fått med en kall drink som nästa.

Strawberry mojito

Mixa ett par isbitar.

Muddlaett par nävar med jordgubbar, lite mynta och lime. Blanda ihop med isen och häll på 5 cl med rom. Toppa upp detta med en ljus pilsner, jag hade bara en grön tuborg så det fick bli det.

NU jäklar. Detta blev ju gott. Sött som Sören på Jylland, men det var ju gott. Jag har just uppfunnit en kvinnodrink med öl i. Ölen ger en viss beska som passar till de söta jordgubbarna. Det låter ju helt banalt, men det var faktiskt ganska gott. Rom är ju som bekant gott, även om jag gärna haft annat än Bacardi i drinken nu i efterhand. Ja detta får ni faktiskt prova hemme om ni vill.

Gröna hissen

Klassikern från 80 talet kommer tillbaka. Vi byter så klart ut ginnet och behåller den gröna curacaon. Mina föräldrar hade lite gammal hemma hos sig så jag högg den.

I med 4 cl med öl som i det hastigaste av val blev en Westmalle tripel. 2 cl med den gröna curacon ner med det i ett lags och så ska man garnera med russin.Om allting fungerar som det ska så åker russinen hiss upp och ner i drinken. Gissa om namnet anspelar på det.

Det funkade inte…inte smaken heller. Westmalle tripel är enligt många en ultimat öl. Den ska förbli så. Grön curacao är så jävla äckligt och russinen till gjorde det som ett levandekräkmedel och det var inte långt från att jag gjorde det.

Howard Jones

2 delar Brewdog Walt dickie
4 delar vaniljvodka
Blanda ingredienserna i ett högt glas fyll upp med Sprite pressa i lime.

T-röd med humle blandat med vanilj. Om ni aldrig mått dåligt förr så gör man det nu. Det var bland det vidrigaste jag har druckit i hela mitt liv.

Så mina kära små vänner, nu kanske ni förstår att jag gör precis det ni ber mig om att göra. Så jag ger er min kropp för en dag. Vad ska jag göra med den som innefattar öl.

Blanda sås på den? Laga mat med den? Dricka den varm? Ni har ideerna, jag ger svaren!

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

4 Responses to “Balder Spekulerar: Krö(ni)ka med Balder – Öldrinkar”

 1. Johan says:

  Sjukt kul! =)

  I mina ungdomsår så hade vi en person i vår umgängeskrets (som idag är alkoholist). Han hade som grej att köra sin återställare i form av sprit & frukostflingor, tallrik & sked. Fundera gärna på vad du kan hitta på där 😉

 2. Mikael says:

  Ge oss glass! Tänker glass med spontanjäst, Imperial stout och sedan något sjukt – typ en DIPA, lager (tänk X-strong) eller liknande. Kom igen, det blir kul!

 3. almryd says:

  En sak jag gjort några ggr är att ta ca 1½-2 dl London Porter i en liten stekpanna, slå i en liten liten skvätt oxfond eller kalvfond och så låta det puttra ner lite och sen ha det som sky till en köttbit. jävligt gott. Eventuellt en liten klick smör i. man ska dock akta sig för att reducera det för mycket för då blir det rätt bittert.

 4. Anderson Hembryggeri says:

  Ja en Vanilla Float med Stout istället för cola, det måste ju bara bli bra 😀

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply