Categorized | Manker Lackar

Manker Lackar, igen – Eller “Öl i pulverform, fördummelsen måste upphöra”

324594100_stupid_people_answer_1_xlargeDet är alltid lika intressant att förbluffas över hur dumt folk kan vara. När man var yngre och läste “En Ding Ding-värld” förstod man ju inte bättre än att ana att åtminstone en av alla genomkorkade nyheter kunde vara sann. Man levde på hoppet. Detsamma gäller nu i vuxen ålder men istället för aliens och fyhövdade hundkatter så handlar det om hur man tagit fram “torröl”. Det är Ny Teknik som nyligen skrev om nedan påhitt. Vi kunde ju läsa om något liknande häromveckan när det rapporterades om ölkoncentrat i pulverform.

Vi citerar tidningsartikeln;

Det är Pat’s Backcountry Beverages som hävdar att de lyckats koncentrera traditionell öl genom att använda en patentsökt metod för att eliminera så mycket vätska som möjligt vid tillverkningen. Men företaget betonar på sin hemsida att det inte handlar om att först göra ölen och sedan ta bort vätskan. Processen går ut på att börja med näst intill inget vatten alls och sedan noggrannt övervaka jäsningsprocessen.

Den koncentrerade ölen består enligt företagets ägare, Pat Tatera, av korn, humle och jäst.

”Kommer du till vår anläggning så kommer du att se utrustning som ser ut som något ut en sci-fi-film och det är där vår speciella teknologi låter oss att göra det vi gör”, sa Pat Tatera enligt Huffingtonpost.com.

Ja, gör ett pulver på allt det där, skapa kolsyra genom att pumpa upp och ned i en flaska och vipps har du öl. Jag hoppas banne mig att ingen tror att det där kommer smaka annat än gammal skam. Visst kan man göra öl rätt enkelt, se bara på de stor industrilagerbolagen som likt Jesus skapar alkoholhaltig dryck ur ingenting. Men att få in bryggning, öl och ett rent samvete i det här känns desto svårare. Säga vad man vill men det är lite som att säga att en pulversoppa är ett grymt substitut för en fylligt matig soppa, vilket det ibland kan vara. När vi nu pratar om en process som tar fler steg och möjliga riskmoment för att få fram lite god öl så känns det annorlunda, det känns fel. I teorin kan du säkert få fram något hopkok som kan kallas öl efter alla definitioner men i sig kan du ta lite druvor, hälla på lite diskvatten och låta det ruttna och sedan kalla det vin.

[…]we can create a nearly waterless beer concentrate that contains all the great flavor, alcohol, and aroma of a premium quality micro brew.

Nej, du får inte fram hajköl genom en påse mix, lite vatten och ett skakande på en flaska. Du får fram något skumt smakande vatten skulle jag tro, hellre tar jag mig en flugsvamp eller någon form av smakextrakt och häller i vattnet. Humleextrakt, lite havregrynd och vatten = öl?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply