MankerBeer Meets – Inför SBWF 2013 – Thomas Fransson/Malmö Brygghus

FranssonI en tid när bryggerier poppar upp och växer likt en trevligare art av ogräs så är det lätt att man tappar bort sig i myllret av nya bryggerier, bryggare, öl och allehanda ölrelaterade kringsysslor. Därför passar det bra att såhär dagen före det att Stockholm Beer and Whisky Festival drar igång ge er en intervju med mitt senaste svenska favoritbryggeri – Malmö Brygghus och deras huvudbryggare Thomas Fransson. Tidigare hade bryggeriet en stämpel om att leverera lite varierade produkter men likt över en natt hände saker. Man tog in en ny huvudbryggare, tog för sig och började brygga lite mer vågade ölstilar, tog plats och märktes utan att ha attityd eller vara kaxiga. Med öl som den farligt trevliga Canned Wheat, en Cacao-Porter som nu börjat spela på rätt noter och med en svensk lambic och andra upptåg så etablerade man sig som ett av de mest spännande svenska bryggerierna just nu. Öllistan inför SBWF innehåller flertalet bevis på att saker är i görningen nere i Skåne och jag hoppas att de kan få växa till sig så att även vi uppe i Stockholm kan få prova på mer av deras öl. För närvarande är huvudmarknaderna rätt centrerat kring Malmö och på lokala krogar samt deras biergarten Hamnmästaren man kan finna ölen. Vi ryckte tag i Thomas för att se vad som sker nu, framöver och innan han tog vid.

 

MankerBeer (MB): Malmö Brygghus har gått från en lite undanskymd tillvaro till att vara ett av de bryggerier som trots att få öl når utanför Malmö får idel lovord. Vad har skett med bryggeriet sedan starten, varför händer allt just nu?
Thomas Fransson (TF): När jag tog vid ändrade vi alla recept, samtidigt släppte vi gradvis på det tidigare konceptet – fem standard och en roterande öl. Första halvåret hade vi knappt någon vettig amerikansk humle. Det innebar att många av de öl vi ville brygga ex. IPA fick vänta. Samtidigt har det varit en inlärningskurva att gå från en gryta på spisen till ett stort bryggverk.

MB: Du personligen har en bakgrund som hembryggare och som programledare för Sveriges Bryggradio, hur kommer det sig att du nu börjat jobba på och har fräschat upp Malmö Brygghus, vem är du egentligen Thomas?
TF: Egentligen gick jag från köket till bryggeriet. Som kock och mat-geek ramlade jag över hembryggning av en slump. Alton Browns program Good Eats hade en episod om hembryggning, denna fick mig att köpa ett ölkit och massor av strösocker. Efter ett par sådana hoppade jag över till allgrain och blev hooked. Jag bryggde 3-4 batcher per vecka. Kort därefter började jag arbetspendla till köpenhamn. Pendlingen innebar att jag hade ett par timmar per dag som jag kunde ägna åt att läsa allt jag kom över om ölbryggning, kemi och mikrobiologi. Nästa slumpartade händelse var att det skulle öppna ett bryggeri rakt över gatan där jag bodde. Jag själv och de runt omkring mig tyckte att jag var tvungen att jobba där. Bryggradion drog vi igång med när vi dammade av min hemstudio som stått orörd under en längre tid.

MB: Ni är bland de enda i Sverige med en öl ni numera kan kalla för en äkta svensk lambic och i källaren står fler spännande projekt, vad för nytt kommer bryggeriet komma med framöver?
TF: När det gäller surt ligger fokus på vår huskultur som vi lärt känna bättre nu. Samtidigt experimenterar vi med bakterier och mixed fermentation. Ex. vår 100% lactobacillus som gjordes på ståltank till skillnad från merparten som läggs på ekfat. I takt med att vi lägger till fler fat och förhoppningsvis får möjligheten att kunna blanda fat kommer mer funkig öl att leta sig ut ur källaren.
På den vanliga ölfronten kommer det fler öl i vår Nonic pintserie. Dess utom tar Canned Wheat semester nu och ersätts med något annat humligt.

MB: En fråga jag även ställde till Brekeriet var vad som trots närheten till ölmeckat Köpenhamn har gjorts att Skåne (tillsammans med Göteborg) har blivit så ledande på den svenska ölscenen vad gäller bryggerier och ölkrogar?
TF: Man kan ju spekulera. Men som du säger har vi under lång tid kunnat ta del av den progressiva ölkulturen på andra sidan sundet. Som nybliven ölentusiast växte jag och många andra skåningar upp med tillgång till Cantillon, Westvleteren, Lagunitas och annan spännande öl. Efter Köpenhamn åkte man sällan hem och började skissa på ett pilsnerrecept. Så kanske är det så att vi “växt upp” med tillgång till bra öl och fått rätt häftiga bryggerier och barer som förebilder?

En annan teori kan vara åldern/generationen på bryggarna. Många av de tidiga och nu etablerade bryggerierna har sina rötter i klassiska öltyper medan de yngre växt upp bland kaffe-IPA’er och baconöl.

MB: Svenska bryggerier börjar bli bättre på att utnyttja sina internationella kontakter och göra fler samarbeten, när får vi se lite collaborations från ert håll?
TF: Vårt första internationella är inplanerat i februari. Innan dess kanske vi gör något tillsammans med något svenskt bryggeri. Det är allt för få collabs svenska bryggare emellan.

MB: Hur stor produktion har ni idag? Kommer vi att få se mer öl på Systembolaget runtom i landet och inte bara kring skånetrakten?
TF: Vi är väldigt små, all öl säljs över vår egen bar i huset eller på Hamnmästaren. En mindre mängd går till systembolaget och något enstaka fat lämnar huset.

Angående spridning. Vi är dåliga på att ringa runt och sälja öl och folk är dåliga på att ringa oss för att köpa öl. En ond cirkel. Utökat sortiment på systembolaget är ett klurigt ämne, jag tycker inte att en IPA hör hemma på en varm butikshylla. Samtidigt finns det en efterfrågan här i Malmö. Vi får se…

MB: Svenska bryggerier börjar hävda sig mer både nationellt och internationellt, hur är statusen på svensk öl internationallt skulle du säga?
TF: Det finns ett par riktigt bra och unika svenska öl som har sin plats på hyllor utomlands. Men över lag är jag dåligt insatt i hur pass många som skulle välja en svensk IPA före en amerikansk i andra länder. Det händer ju till och med allt för sällan här i Sverige 😉

MB: Hur viktigt är/har SBWF varit för dig?
TF: Tro’t eller ej men detta är min premiär på SBWF

MB: Vad ser du personligen fram emot med årets SBWF?
TF: Folket och möten med ölintresserade är nog det jag ser mest fram mot. Sedan är det givetvis kul att prata med andra bryggare och se vad de har med sig för gott.

MB:
Vad för öl kommer att serveras i årets monter?
TF: Vi kommer att ha 10 kranar och ett par flaskor också. Första helgens utbud i skrivande stund:
* Lager
* 100% Lactobacillus 3,5%
* Canned Wheat IPA
* Hopman IPA
* Gubbster DIPA
* False Dmitriy Bourbon+Ek
* Holy Herbert – Stark belgisk pale kryddad med thaibasilika.
* Cacao Porter
* Ruby Soho
* Möllebongen
* Fader Fransson Belgo Burley Wayne
* 3
* Grand Crew 2011
* Grand Crew 2012

En inte helt tråkig lista öl där med allt från berliner weisses till lambic, barleu wine och hamparököl. Såklart tackar vi Thomas för att han preseenterat Malmö Brygghus för oss och efter Göteborgs ölfestival utsåg jag deras monter till en av de bästa och jag tvekar inte att de kommer att imponera starkt även i år.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply