Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Electric Nurse Christmas Ale

Nu är det bara två dagar kvar till årets julöl släpps så vi fortsätter i rask takt att prova igenom ett par av de mer spännande julölen i år. Tidigare skrev jag om Electric Nurse Underbar Jul Vinterporter som är en av de två julölen de i år släpper, den andra heter Christmas Ale och är en lite rödare amber ale på 4.4% alkoholstyrka. Uppbyggd med pilsner- och karamellmalt har den sedan fått amerikansk och nyazeeländsk humle som genom tillsättning senare i koket ger ölet mer smak och doft än beska.

Precis som jag skrev i samband med Underbar Jul så föredrar jag de lättare, ibland nästan tunna julölen då de brukar passa otroligt bra till den ofta rätt feta och smakrika julmaten. I vanliga fall brukar jag alltid ha lite brittiska ales i stil med Newcastle eller Kilkenny på julbordet för att de som inte önskar en lite kraftigare julöl ska ha ett alternativ, men med de senaste årens utbud av lättare julöl kan jag nu äntligen servera hantverksbryggda lätta julöl istället för att servera öl som Kilkenny.

Electric Nurse Christmas Ale släpps alltså nu den 15 november, har artikelnummer 11395 och för 50cl betalar du blygsamma 27,50 kronor.

 

Electric Nurse Christmas Ale

 

IMG_20131111_175002Utseende: Lätt smutsig orangekolafärgad vätska med litet vitt skum som lite väl snabbt dör ut i en tunn ring längsmed glaskanten.
Doft: Lätt touch av karamell följs av typisk “amerikansk pale ale från Dugges-doft”, det är syltigt och toner av äpple, lite tropik och torkade frukter.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Liksom julportern lite väl lätt i kroppen, något jag personligen har förbiseende med för den här typen av öl – jag tycker att det gör dem lättdruckna. Karamelligheten väger upp fruktigheten väl och det lite nätta, söta möter beskan väl medan smakerna av torkad aprikos, sylt och grape inte klampar in på dina smaklökar utan slinker förbi med en lätt smekning.

Betyg? -Bra+. Det är lätt, ja och visst kan vissa nog gnälla på att det smakar lite därefter. Återigen vill jag snarare lyfta det som positivt, en lätt och fräsch amber ale ska vara såhär och med låg alkoholstyrka och frisk smak kan det här bli utmärkt på julbordet eller julfesten. En öl de nyblivna öldrickarna lär gilla och med en beska som ger lite mer “zing” i smaken men som inte skrämmer bort de som inte gillar beskan.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply