Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Brygghus 19 My Balalaika (Putin, You Cant Have This Beer)

Ni kanske minns att det för ett tag sedan postades, delades och skrevs lite om Karlshamnsbryggeriet Brygghus 19, trots att de dök upp på Facebook häromåret och att jag och många andra har följt deras resa från ölintresserade till ett producerande bryggeri så var det först nu de tog plats. Anledningen var deras nya härligt provocerande Russian Imperial Stout, Putin, You Cant Have This Beer. Ölet är deras vinteröl på 10,1% alkoholstyrka och inte helt otippat hade Systembolaget lite invändningar på namnet som inte “var inom måttlighetens gräns” varpå det efter ett par turer numera kallas My Balalaika. Kolla gärna på länken så får ni ett par exemplen på vad som anses måttligt eller ej.

Jag hade tidigare aldrig provat något från bryggeriet och efter all uppståndelse med “Putinölet” var det på tiden att ändra det. My Balalaika släpptes nu den 1 december på Systembolaget och kan beställas styckvis för 38,90 kr flaskan. 3000 liter bryggdes och förutom att den kan beställas genom Systembolaget kommer den att finnas på fat lite här och var på fat.

Inann jag kikar närmre på ölet så bad jag en av bryggeriets engagerade medarbetare Dan-Magnus Svensson att berätta mer om bryggeriet och hur det har gått för dem. Följer ni också deras Facebooksida så får ni löpande inblick i hur det är att gå från idestatiet till bryggeri på knappt 2 år.

Vi startade bryggeriplanerna på en hembryggarträff på min gräsmatta i juni 2011. Vi provade våra ölar och av utomstående bedömare fick vi otroligt bra kritik. Detta var att sätta fröet till Brygghus 19. Kommande månader gjordes affärsplaner letades lokal och funderades på bryggerinamn. En annan aktivitet som tog fart var produktutveckling – minst 50 numrerade och testade prototyper hade gjorts innan vi den 23 feb 2012 hade ett nytt bryggverk under testbryggning på Västra Kajen 8 i Karlshamn. Just denna första bryggning gick inte så bra. Ångkondensatorn var undermålig (eller inte inkopplad) och kokaren var desto mer effektiv (eller inte injusterad). Resultatet blev att vi fyllde hela lokalen med ånga och när jag öppnade stora porten gick brandlarmet. Brandkåren var på plats inom 5 miuter och sen var det bryggerivisning för 8 nyfikna brandmän. De hjälpte till med humlingen när de stod i vägen på bryggplatformen. Humlen fick mycket lång kontakttid med vörten och vi trodde första detta blir nog inte njutbart. Men efter jästen gjort sitt hade vi en trevlig ale på fat och flaska. Vi döpte den helt enkelt till Räddningstjänstens IPA.

Sedan dess har vi lärt oss mycket – att starta ett bryggeri som hembryggare innebär otroligt många steg av lärande. Allt från vilka maskine som behövs till hur man hanterar dem. Nu har vi ett bryggverk på 20hl och 6 jästankar på vardera 40hl. Det ger en bra baskapacitet. Till detta har vi möjlighet att fylla fat, där använder vi KeyKeg. Vi kan även fylla flaskor, Där ligger vi på ca 1200 flaskor i timmen och vi räknar med att kunna öka hastigheten efter hand. Sommaren var varm och i slutet av den hade vi byggt ett kyllager för ca 50 pall. Kommande planer är bl a att utöka jästlabbet.

Vi säljer just nu mest inom Belkinge och distribuerar i egen bil och i planerna kommer vi även söka oss till en distributör så att vår öl kan nå ölnjutare i storstäderna. Malmö/Köpenhamn ligger ju nära rent geografiskt. Tittar vi på var vi har våra gillare på Facebook så ligger även Stockholm bra till. Vi kommer ha några om man får säga så enklare ölar dvs ljus lager, ljus ale som tilltalar en bredare publik. Detta behövs så klart för att hålla en basomsättning i företaget. Sen vill vi exprimentera lite och ta fram hembryggarlusten i storskala och då kommer ölar med andra stilar som nu IPA och RIS. Men vi har ett batteri av ölidéer som vi hoppas ska lock en (om utrycket tillåts) ölnördspublik.

 

 

Brygghus 19 My Balalaika

 

IMG_20131210_223748Utseende: Mörk brun öl med mörkare inslag, lätt mörkt beigefärgat kompakt skum som lägger sig som ett litet lock.
Doft: Fruktig start som övergår i potent mörk maltlikör med vuxnare inslag av dessertlikör, massa choklad och viss bitterhet.Viss aning av mandel. Mer av likörfruktighet än spritig hetta i doften, om än att det doftar av alkoholstyrka. Chokladlikör, blötlagda mörka bär och en viss syra är mest markerat.
Smak: Lätt munkänsla med okey till bra kolsyra. Oväntat lätt i munnen och kanske lite väl tunn för att vara så stark. Lite mörk mjölkchoklad med viss bitterhet och “likörbär”. Fungerar nog bättre till kraftiga varmrätter än till söta desserter om man ser till hur smakerna kommer fram och till kroppen. Tyvärr känns det inte helt färdig, även om det är inslag i den jag gillar.

Betyg? – OK+/Bra-. Det är inte toppen, än, men det är mycket som är på väg åt rätt håll i en ölstil som jag kan tycka ofta behöver balans och väldigt noggrann finstämdhet. Jag gillar det bärfruktiga och att den inte är på tok för kraftig eller spritig, samtidigt hade den fått ha lite mer kropp. Smakerna är inte spretiga men de samlas inte riktigt, än. Tror att mer kolsyra, lite mer tid på lagring och kanske en lite större maltighet hade gjort den väl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply