Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Poppels Vintervärmare Tvåtusentretton

Förra året provade jag mest igenom de julöl som släpptes i Systembolagets julölssläpp, tyvärr blev det inte så mycket av de julöl som du måste beställa hem genom Systembolaget. Nu när systembolagets webbeställning och logistiklösning fungerar så mycket bättre händer det desto oftare att jag hittar några enstaka flaskor som jag önskar prova och beställer hem.

En sådan flaska är årets upplaga över Poppels Bryggeris Vintervärmare Tvåtusentretton. Efter att ha hört nästan bara gott om fjolårets version som jag nu i somras lyckades få fatt på ett exemplar av så ville jag nu jämföra de båda mot varandra. Förutom att årets är 0.4% svagare så har man skippat muskoten i kryddmixen. Kvar är kanel, ingefära och kryddpeppar.

Vintervärmare är inte ett helt lika etablerat uttryck i Sverige men desto mer i USA och England där man under vintern serverar lite starkare öl för att värma frusna kroppar under vintern. Till skillnad från vår svenska tradition med julkryddor och lite härligt rostade porters så kan en vintervärmare vara lite hur som, dock skall den vara mörk och ha en lite högre alkoholstyrka. Poppels Vintervärmare Tvåtusentretton kan beställas här och kostar 27,90 SEK för en flaska om 33 cl varm vinteröl. Ölet finns också på de tre lokala Systembolagen Gårda, Mölndal och Mölnlycke i Göteborg.

Om någon timme ger vi er även recensionen av fjolårets vintervärmare och passar då på att jämföra dem för att se hur mycket muskoten spelar in och vilken som egentligen har varit bäst.

 

Poppels Vintervärmare Tvåtusentretton

 

IMG_20131218_192156Utseende: Klar gyllene rödbrun vätska med litet beigefärgat skum som snabbt faller ihop och dör ut till en klar yta.
Doft: Juligheten är påtaglig med mixen av kanel och ingefära som så många andra julöl också har men som här, lyckligtvis, saknar lite av sötman och trycket vissa julöl kan ha. Jag tycker att det ibland kan ta över för mycket och göra ölen “kryddiga” mer än juliga. Lite bitter rostad malt och karamell och kola dyker också upp och helheten blir som en mörk ale med lite julkrydda.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Lätt till kroppen men med den mjuka och här lite mer sötkryddiga munkänslan så fungerar det bra, lite som jag tycker att en vintervärmare ska vara. Mjukt, värmande utan att bli för alkoholstarkt och även kryddorna virvlar omkring i munnen och hettar till. Det kanske saknas något, någon nätt örtig humle eller liknande som kan ge variation till kryddorna och den mjuka rostade maltsötman men jag lyckas inte övertyga mig att den vare sig hade vunnit på det eller nu har förlorat på det. Julkaka, citronskal, snäll kanelgodis och lite sötma, där har ni smakerna ni kan tänka på när ni parar ölen till julmaten.

Betyg? – Bra+. Pepprig kanel och ingefära balanserar väl, sötman sitter där den skall och maltigheten kan man inte klaga på. Samtidigt är det något jag känner kunde ha stuckit ut. Jag berömmer oftast Poppels för deras mjuka och rena smaker, vilket även årets Vintervärmare har och kanske är det att ölet nästan är lite lättdrucket som är vad jag reagerar på? Oavsett vilket, en bra värmande och mysig öl att ha före, under eller efter julmaten. Jag provade flaskan till en lite hetare äggröra och det var en perfekt kombination.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Ölrecensioner: Poppels Vintervärmare Tvåtusentretton”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] recenserade vi Poppels Vintervärmare Tvåtusentretton och lovade då att vi skulle jämföra den med fjolårets version. Vintervärmare Tvåtusentolv var […]


Leave a Reply