Vi sammanfattar dag 1 av En Öl och Whiskymässa i Göteborg

IMG_20140410_133755Efter fjolårets kaos med allt från köer utanför, köer för att hämta ut glas, köer för att köpa ölbiljetter och en trång mässhall så var oddsen emot Göteborgs öl- och whiskymässa. Därför var det oerhört intressant att följa arbetet inför årets mässa och även att se hur mässan flöt på under gårdagen. Skulle det tjockas på redan under torsdagen eller väntar folk tills idag och imorgon, är utställarna förberedda, är lokalerna nog – frågorna var många och idag sitter jag mest nöjd och konstaterar att so far so good.

De har öppnat upp mer yta för garderob, mer yta för glashanteringen, mer yta för uställarna och framförallt mer yta för besökarna. Det var luftigt och lätt att ta sig runt, platser för de som vill sitta och snacka fanns det mer än gott om och placeringen av utställarna kändes också logiskt och bra. Borta är gamla tänk om att mixa upp öl och whiskyutställare utan bortsett från Cask Sweden, CAP och Mjödhamnen var det nästan enbart whiskyuställare i den “bortre” hallen medan ölutställarna höll till i den mer centrala hallen – perfekt och skönt då man slipper gå i stora cirklar för att hitta mellan utställarna. Skönt också att se att även ölutställarna får samma ytor som många whiskyutställare som annars tenderar att ta upp onödigt stor yta för en eller två produkter. Här är det enda jag kan tycka var lite synd att skyltningen och antalet toaletter var sådär. Likaså kanske jag hade velat se fler ställen för att äta och få i sig mat, nu fanns lite wraps, någon macka och en amerikansk buffe – inget fel med det men nu till helgen när besökarantalet är flerdubblat så kan det vara svårt att räcka till.

IMG_20140410_141057Det jag verkligen gillade med mässan var mixen av utställare där man har lyckats fånga upp lokala förmågor som Rådanäs, Stigberget och Electric Nurse och blandat ut med nyheter såsom Nya Carnegiebryggeriet, All in Brewing och Höganäs. Lägg sedan till Wicked Wine (Mohawk har en serie grymma Small Batches på plats), Brewery International (Fifty/Fifty Eclipse, say no more – gå dit och prova!!) och CraftBeer.se/Galatea (Sigtuna/Shepherd Neames Barley Wine är utmärkt) och utbudet blir riktigt bra. Med bra inslag som montern mittemot Belgoklubben med brittiska tilltugg (lakritspopcornen är to die for!) och en hel hörna med korvar, skinkor och ostar blir det nästan lite saluhallskänsla med allt sorl och dofter och smaker – trevligt!

Inte helt otippat fann jag favoriter hos Beerbliotek i form av Spring IPA och Mocha Latte Stout, Dugges/All in Brewings grymma Musikhjälpens IPA och Hype IPA samt Malmö Brygghus Barrique Sauvage och Canned Wheat (missa inte heller Hello Mönkeys, allt med apor är lustigt), Sveriges kanske bästa öl just nu. Eller ja, den utmärkelsen får den tillsammans med Brekeriet Blondette, om den överraskade i Linköping så är den minst lika tokbra nu. Missa nu inte när CAP och Brekeriet gör en Live Blend idag klockan 15.00 – garanterat spännande! Bredvid Brekeriet finner ni IMG_20140410_160353Constant Companion vars utbud får det att saftas i munnen. OWA Lambicerna i all ära men Monarchy/Ducato’s samarbete, en gose med hallon var en av gårdagens bästa öl! Läskande, fräsch och underbart smakrik! Missa inte heller italienska LoverBeer och framförallt då BeerBrugna, en superb suröl med plommon som verkligen fått till en unik smak. Över lag höll bryggeriets olika öl väldigt hög klass men den här tog priset! På tal om suröl – Belgoklubben har med ett par riktigt fina öl och ja, Cantillon Mamouche (lambic med fläder) känns väl inte som något jag måste sälja in till er, det är världsklass rakt igenom men prova annars Moriau Geuze – en fin och smakrik geuze som inte är för tokig. Nya Carnegiebryggeriet har jag redan nämnt, men ja – de är verkligen värda ett besök och prova då framförallt Primus Lux och J.A.C.K. Missa inte heller Casks monter där Beavertown har premiär och ni kan finna en 3-4 olika öl från det riktigt trevliga brittiska bryggerier, Bloody Ell är en IPA med blodapelsin som kommer nu på Systembolaget i juni och har allt som behövs för att bli en sommarhit – läskande, lagom besk och med riktigt bra smak av blodapelsin. Bredvis hos CAP finner ni också Frequency vars Aint Nothing to fxxk Wit är det perfekta komplementet till en phad thai, frisk med mycket koriander och lime, balansen sitter nu och ölet är utmärkt för en varm sommardag.

IMG_20140410_180715Några direkta trender bland bryggerierna finns inte riktigt utan det känns som om bredd och djup börjar få mer plats än IPA eller suröl vilket jag tycker känns befriande. Dock gillar jag hur Nya Carnegiebryggeriet och Mohawk kör på öl med lite lägre alkoholstyrka, för öl ska trots allt kunna drickas och inte bara samplas om några få centiliter. Samma ide har All in Brewing och Beerbliotek med Hype IPA och Klippans IPA som båda är snälla och “sessionable”, skönt att det äntligen verkar som om den typen av öl börjar komma nu efter alla års siande. Göteborg är en otroligt vänskaplig stad där alla brinner för öl på ett enande sätt, lite som i Malmö men enligt mig lite extra. Alla bryggerier i staden hjälps åt, pushar varandra och samarbetar så gärna och brett de kan vilket är glädjande att se – öl ska vara kul och ölentusiaster i Göteborg verkar verkligen ha kul.

So far so good som sagt. Mässan imponerade verkligen och om det bara flyter på bra idag så har jag nog inget annat än lovord att ge. Nu laddar vi för dag 2!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Vi sammanfattar dag 1 av En Öl och Whiskymässa i Göteborg”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] jag var på väg hem från första dagen av En Öl och Whiskymässa i Göteborg var det med glädje och en känsla av att “det här […]


Leave a Reply