Vi sammanfattar En Öl och Whiskymässa i Göteborg – Revansch var ordet!

IMG_20140410_181425 När jag var på väg hem från första dagen (där det också tipsas om de bästa ölen) av En Öl och Whiskymässa i Göteborg var det med glädje och en känsla av att “det här behövdes” och inte helt otippat är det ordet som flest omnämnt mässan med “revansch”. Förra året fick de, tyvärr med rätta utstå en enorm flod av kritiska röster, skällsord och besvikna påtänkta besökare som aldrig kom in, eller som kom in men som väl inne hade svårt att köpa ölkuponger eller att ta sig runt i de lite väl smala gångarna.

I år var det tvärtom – planerat, strukturerat, luftigt och glatt. Borta var de smala gångarna där man hade svårt att ta sig fram då det inte gick att stå i kö på var sida av gången och samtidigt ha två personer korsandes varandra bakom en, istället var det stora fält med stora öppna ytor i mitten. Nu behövde man inte cirkulera i lokalen utan kunde korsa och gå lite som man ville, föredömligt planerat! Likaså hade man gett mer utrymme till ölutställarna vilket jag verkligen gläds åt. Det fanns nu mer luft mellan dem och fler utställare hade chansen att synas och riskerade nu inte att gömmas bakom whiskyutställarnas enorma PR-jippon – något jag är väldigt kritisk mot Stockholm Beer för. Är jag där för att prova på öl vill jag inte trängas med andra ölfantaster för att whiskyutställarna har mer pengar och slår upp enorma montrar bland ölutställarna. Istället var de båda rummen smart nog planerade som ett öl- repsektive ett whiskyrum, dock med vissa avvikelser. Ville du ha öl höll du dig mer i ölsalen medan whiskyfantasterna främst höll till i andra delen, samtidigt som det aldrig var svårt eller långt att gå emellan – det rör sig trots allt bara om 20 meter som dessutom innehöll fler utställare.

IMG_20140412_185429Emellan rummen hade man ett stort utrymme för de som ville sitta ner för att avnjuta sin dryck, vila fötterna, nyktra till eller bara snacka lite med sina vänner. Perfekt lösning som många verkade uppskatta då alla fåtföljer och bord var upptagna framåt eftermiddagarna. I närheten av denna ytan hade man också det mesta av matförsäljningen, två stånd med wraps, mackor med mera samt i närheten ett krovstånd. För den riktigt hungrige fanns också en amerikansk buffe. Kanske lite lite för så många besökare men med tanke på att man nu hade delat upp insläppet under dagen så var det aldrig riktigt tjåkat förens framåt kvällskvisten, och då hade man också hunnit äta. Inte heller såg jag några direkta köer vid maten, så bra löst. Toalettproblem brukar alltid vara svårt på ölmässor och även på en festival såsom Great American Beer Festival är det rätt begränsat, dock kunde man ha varit tydligare med placeringen av toaletterna som var lite svåra att finna.

IMG_20140412_191358Ölmässigt var utbudet av utställare perfekt – lokala bryggerier fick lika mycket utrymme som större importörer och redan etablerade bryggerier och det var en härlig blandning av nytt och gammalt. Det kändes uppdaterat och aktuellt och spontant är det väl bara något enstaka bryggeri eller utställare som inte var på plats. Kanske behövdes också något nytt, för många mässor börjar bli lite repetativa med samma öl, utställare och snack dag efter dag, mässa efter mässa och till slut tröttnar man lite på själva ölen utan hänger mest och snackar med folk. Då är det kul att se lite nya bryggerier såsom Stigberget, Rådanäsa, Höganäs och High Nose Brewery få lite utrymme istället för att hamna i något obskyrt tredjerum dit ingen riktigt beger sig såsom på Stockholm Beer.

Skulle jag ge något tips inför nästa år så är det att göra det lite tydligare med vad som finns var, kanske även vilka utställare som finns var och inte bara mat, toaletter etc. Annars var det helt rätt tänkt med olika insläppstider och i och med att man sålde slut på förköpsbiljetterna så tror jag inte att folk blev skrämda av att behöva komma lite tidigare eller på en viss tid utan om man vet att man slipper stå och köa och att hallen är knökad så uppskattar man nog alternativet att få komma lite tidigare/senare. gbgmässabästaölÄr man dessutom ute i tid och köper sina biljetter, vilket Göteborgarna uppenbarligen varit båda åren så är det inte heller något att diskutera. Nu är jag kanske lite partisk men jag gillar verkligen utrymmet där utställarna kunde vila ut och dricka lite kaffe och hänga, vilket också huserade det lilla “bloggarrummet” där vi kunde lägga av oss saker och ta en kaffe. Nu ska jag inte överdriva vår egen betydelse men för utställarna kan det vara skönt att kunna sträcka ut sig och ta en rast från alla ljud och allt folk och det lät på de vi mötte i utställarrummet som om de verkligen uppskattade det. Slutligen var provningarna som BeerSwedens Fredrik höll i var nyskapande och med all rätta välbesöka och för min del var provningen med Mikkel från Mikkeller den bästa jag har varit på med honom (vilket är ett gäng), mycket på grund utav Fredriks upplägg! Förutom i inlägger som det länkas till i början av den här sammanfattningen så kan ni se våra fyra favoriter här till höger. Vi vill också lyfta fram High Nose, Rådanäs, Belgoklubben och CAP (där även Frequency huserade med fina öl) som alla levererade riktigt bra öl.

Ja, grattis får man säga. Detta var en riktigt välgenomförd mässa och det flöt på riktigt bra samtliga dagar, från öppning till stängning. Nästa år tror jag att Göteborgsmässan på allvar kan vara med och hota Stockholm Beer som sveriges bästa ölmässa, det ska bli kul att följa arbetet med nästa år!

Tack så länge för ett grymt genomförande!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Vi sammanfattar En Öl och Whiskymässa i Göteborg – Revansch var ordet!”

  1. Erik Welin says:

    Kan inte annat än hålla med!

    Vid entrén kunde man dock få en karta över samtliga utställares placering 🙂

  2. Ted Pelas says:

    Instämmer till fullo, min första Öl- & Whiskymässan och blev riktigt överraskad över hur bra ordnat det var samt mycket bra stämning över lag! Mycket utställare och lokala dessutom, både öl- & whisky!

    Betyg: 5/5!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply