Tradingskola. Del 2. Hur man startat en trade, vilka forum är bra, hur man förhandlar, vad man bör tänka på?

Då är det dags, det spänner lite i magen då den stränga magistern Balder bankar pekpinnen i bordet och skriker tyst i salen, väg inte på stolen, tuggummit hör hemma i soptunnan och du där längts nere, ta av dig kepsen. Mössa bär man utomhus. Det är helt enkelt dags att sätta sig i skolbänken och lära sig om ölbyten, eller en såkallad trade.

Del 1 hittar du här: Varför gör man ett ölbyte, ordlista och vilka öl är bra för trade?.

Hur startat man en trade?
Svaret är egentligen enkelt man tar kontakt med folk, eller folk kontaktar dig.
De absolut vanligaste är att man lägger ut en ISO/FT post på ett forum eller något socialt nätverk.
De vanligaste forumen för ölbyten, där det bara utförs ölbyten är Ratebeer forum, Beer Advocate IS/FT Beer only, Talkbeer och Reddit. Men det finns även en del andra sätt via de sociala nätverken som facebook, twitter och instagram.

Det var de vanligaste och personligen föredrar jag Ratebeer och Beer Advocate. DelsZhukov för att det är de största men även för att de är de som egentligen är tryggast.
Efter en trade via de stora forumen ska men enligt konstens alla regler ge en feedback efter en utförd trade. Likt när man köpt något på tradera.
På Ratebeer så går man in under motsvarandes konto där man klickar på ”beer cellar” och sedan under fliken ”Trade History”. Som exempel kan ni se mina trades jag utfört via ratebeer här (Balder Trade feedback). Jag inser hur lite feedback jag egentligen har med bara 17 stycken, men jag har gjort trades via andra forum och skickar i dagsläget mest med mina vanliga partners i USA. För dem behöver jag, inte bevisa vilken bra trader jag är. Dock är det alltid skönt att ha dessa 17 att luta sig tillbaka till om man ska byta med någon ny.
Gällande andra forum så är det tyvärr ganska många som blir blåsta via facebook så där gäller det att kolla upp lite info innan man skickar. Om de länkar till ett ratebeer eller beer advocate namn så kan det vara bra att skicka iväg en notis för att se så att det verkligen är rätt person.
Hände mig nyligen, det kändes konstigt från början och när han gav mig ett konto för referenser svarade motparten med ”Hi Balder. We never spoke about this trade. But some of the beer you are offering is on my iso. Here is my cellar… Cheers Jason”.
Det blev ingen trade mellan oss då det inte fans så mycket för mig av intresse.

Hur man förhandlar är egentligen svårt att berätta. Alla har sin egen teknik och alla har sitt sätt att tillmötesgå den andre. Men jag brukar tänka på att man ska vara just tillmötesgående då det ändå handlar om att man ska få två personer att bli nöjda. I det långa loppet kan det bli ett partnerskap där det slutar med att man bara skickar lite lådor fram och tillbaka utan att ställa några direkta frågor.

Nedan bifogar jag en kort, men välsummerad bytesförhandling. Lägger även till några kommentarer.
Det må vara tråkig läsning, men det kan vara av vikt, därför ligger det sist i inlägget.

Det man absolut bör tänka på är att man inte ska byta bara för bytandets skull. Man ska vara nöjd i slutändan.
Man ska aldrig vara rädd för att fråga vad den andre personen har hemma, eller vad han kan få tag på i sin närhet.Trade 1

XXXX
Här nedan kommer en konversation mellan mig och min TP. B för Balder och TP för motparten. Vi har bytt tidigare och jag viste därför redan vad han ville ha. Men detta visar en del av vad en förhandling kan innebära. Var inte rädd att säga precis vad du tycker och tänker, det är ändå för din egen skull du ska ha det du förtjänar. Se även de fetade referenser där jag nedan förklarar hur jag tänker, eller vad det är jag gör i denna förhandling, eller om det är något annat noterbart man bär tänka på.

TP: Hi Balder, I saw you got the latest 3F beer. Any chance you got one for trade?
B: Well I got 3, 2 for me and one with your name on it!
TP: You the man! Anything else?
B: We will have a small release of Rodenbach Caractere Rogue interesting? But, Lou Pepes and Dries is on my list.
My ISO right now is Ale apothecary’s, Cascade Elderberry! Uplands, and stouts. That is basically it 1
TP: That is so cool! I am in Oregon right now so I will be looking for cascade elderberry. It looks like I might have access to this if your interested.
B: Are you in Oregon? Getting any Hair of the dog? 2
I had Doggie Claws the other day, I liked it a lot. In other Words would not mind if you pick one for me. Any HoD accept Fred and Adam
TP: I also have some access to The Ale Apothecary beers. Let me know if you want me to pick any up. They are expensive and I have not had them yet. There is also a fair amount of logsdon beers up here.
B: Pick some up and let me know what they cost and I will compensate you!
Well you can always pick up some Logdson to. Will you be able to get a Duck Duck Gooze?
TP: I picked up some New Glarus Strawberry Rhubarb. Let me know if you want some. I managed to get some DDG. Hopefully picking the bottles up won’t be as bad as ordering them. Five and a half hours on the computer. I am not happy with Lost Abbey
B: Strawberry rhubarb sounds great. Not a big NG fan. Got you a LP Geuze from 2003. And I got 2 surprises for you! Blåbär 2013 one big one small. Trade time! What you got at disposal? 3
TP: How big of a list do you want? I have a ton of beer for you. What sours do you have for me and then I can give you a big list.
B: Big list! This is what I got *stor lång lista med suröl*
TP: Yes Yes Yes!!! *bifogar en lika lång lista med amerikansk öl*
B: DDG, Star of the North, Ale Apothecary La Tache and Sahalie, New Glarus, Strawberry Rubarb, Captain Lawrence Barrel Select, Crux-tough love, Beauregard, Logsdon Cerasus. 4
TP: I also have most of the BA alesmith beers as well as surly darkness, seVIIn and pentagram.
B: Do you have Vietnamese Speedway?
B: Never mind the Vietnamese. I already have one!
I will get back to you on some wants. RR Redemption? I have heard that it is not the best but I have not tried it. A dude has to do some ticking sometimes
TP: Sadly I cant get that. Are we close? *bifogar en lista med vad vi har kommit överens om*
B: Yeha we are close!
I guess we could add Sour in the Rye with Kumquats from your side and we are down. 5
I will not be able to send the box until earliest next week. I have ordered some extras for you and they have not showed up and my bank account is down to almost nothing because of some serious beer shopping.
About the extras. Have I ever sent you the Cacao-porter from our local brewery? 6
It is not their best beer but it is the only they put in bottles (except for a one-off they bottled) but it is now the best brewery in Sweden.
The other local brewery is considered to be the future of Swedish brewing and is considered to be number two in Sweden
TP: I will not be able to ship until September as that is when I can pick up DDG so no worries. I have never had the porter but is is one of my least favorite styles of beers. If your going to send extras I would prefer something else. Not to look a gift horse in the mouth but you asked.
I will add the Sour in the rye with kumquatsblåbär

1: Jag berättar vad jag har och vad det är jag söker, för det är precis det jag är ute efter, lite är precist, lite är mer vad som går att få tag på just nu.
2: Ibland är det bra att scanna över marknaden över var just den personen befinner sig. Min TP finns normalt i Kalifornien, men nu är han i Oregon, en våt dröm för en annan! Men jag reagerar direkt och ber honom kolla upp ett par lokala bryggerier och det lönar sig i längden.
3: Här kommer ett förslag som jag inte säger nej till då jag ändå kunde tänka mig den ölen. Men annars är det bättre att säga som det är. Jag är inte särskilt glad för New Glarus då det är lite USAs svar på De Troch (sötad suröl).
Dessutom så bar jag om en lista. Själv så föredrar jag att gå igenom en lista och välja ut lite vad jag vill ha av dem. Viktigt här är att man filtrerar en lista dock. Det är lätt att stirra sig blind på dem. Återigen så brukar jag scanna av vad som finns lokalt och fråga om det.
4: Här skrev jag vilka jag ville ha hav honom. Här kan han naturligtvis ha invändningar, vilket han inte har i detta fall, i övrigt är det då man börjar snurra runt bland flaskorna. Det är då man ska hålla ordning på vad man skrivs och vad som flyttas fram och tillbaka.
5: Jag ber honom lägga till en flaska då jag inte tycker att det är helt fair, man ska alltid vara ärlig och han köper det rakt av, för han förstår att det inte var fair. Dock betyder det även att vi har en deal. För mig är en deal en deal och jag följer den planen!
6: Överkurs men kutym. Jag frågar lite ovanligt nog om en extra. Eftersom jag har skickat till honom tidigare vill jag bara dubbelkolla om jag skickat en flaska sen tidigare så jag inte skickar samma extras. För jag skickar alltid med lite extra öl till dem. Öl som man vanligen inte tänker på. Jag skickar alltid lokalt så att de för upp ögonen för svensk öl.
Jag skickar i stort sett alltid Malmö Brygghus eller Brekeriet öl. Många av mina trade partners har sedan frågat om att få mer Brekeriet vilket kan ha lett till att amerikaner fått upp ögonen för dem, men det är en helt annan historia
XXXX

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

2 Responses to “Tradingskola. Del 2. Hur man startat en trade, vilka forum är bra, hur man förhandlar, vad man bör tänka på?”

 1. Kitty says:

  Har du plan på en del 3? Hur och vad ska man tänka på när man skickar grejer? Förpackning, fraktsätt, tull/moms och annat tråkigt men ack så viktigt för att det ska bli en lyckad trade.

  • Balder says:

   Hej.
   Precis allt det kommer i del 3! Den handlar uteslutande om förpackning, packing, vem man ska skicka med och hur man tullar.
   Ja det är mycket viktigt för att en trade ska flyta på smidigt.

   /Balder

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply