Balder Spekulerar: Öltrender 2015, Burken från bespottad till en het trend

Jag brukar ofta försöka sia om trender inför ett nytt år och jag har under 2013 och 2014 haft ganska korrekta analyser och mina gissningar kommer att fortsätta. Förra året var jag tex tidigt ute med att prata om Gose, Berliner Weisse och liknande ölstilar som en möjlig trend. Där lyckades jag väl. Frågan är om jag kommer att kunna träffa lika rätt efter att ha tittat i spåkulan för 2015.
Idag kommer det en lågoddsare i en trend jag tror hårt på i år. Burken kommer att öka, men inte bara burken utan hela dess utformning kommer att bli en större trend.

För 5 år sen var ölburken något bespottad i hantverksölskretsar. Många tyckte att burken var sämre, då ölen blev dålig efter ett år i burken då en erosion hade skapat en nedbrytning av burken och fått den att smaka metalliskt och illa.
Men var det verkligen burkens fel? I generationer har ölburken bara innehållit massproducerade, i många fall lågklass, lager. Dessa öl tenderar att smaka lika illa efter mer eller mindre samma tid i flaska. Så frågan igen är, var det verkligen burkens fel?

Burken har genomgått en förändring och det finns nuförtiden en betydligt Gubnabättre skyddande insida än vad den var förr i världen. Numera har man lackerat burkarna på insidan som gör att inget innehåll är i direkt kontakt med aluminiumet.
Faktum är att ölen är betydligt bättre skyddad av burken än vad flaskan är. Kapsyler kan läcka och bidra till både felsmaker och kolsyrebrist, en burk kan inte läcka då samtliga burkar genomgår kvalitetstest där de bland annat röntgas efter sprickor. Är en burk då defekt åker den till återvinning för att sedan skapas till en ny burk.
Att burken är mer praktisk råder det inget tvivel om. Man kan stapla pallar betydligt högre med flak av burkar, och så håller burken betydligt högre skydd än vad glas gör. Naturligtvis kan en burk bli skadad längs vägen, men oftast blir det bara en buckla, medan en flaska faktiskt spricker. För att förklara det på ett danskt vis, om flaskan tappas är den förlorad, om burken tappas och skadas så kan man ta den som en ”sprudebier”. Munnen mot hålet och sen öppnar man burken och du kan bonga ölen.

Vi kan lämna det tekniska och bara gå till det visuella. För visuellt är en burk, enligt mig, så in i helvete mycket snyggare och jag längtar till när Omnipollo släpper öl på burk (tittar på dig Karl Grandin). För även om det finns många snygga flaskor så kan man inte göra samma sak med en flaska som man kan göra med en burk.
Jag kan vara helt ärlig när jag säger att den snyggaste burken man finner på Systembolaget är Millenium starköl.

Att burken redan har börjat utvecklas i ölkretsarna är inte svårt att se. Sly Fox använde sig av en gammal hederlig ölring istället för en flärp som används nuförtiden och eftersom det är amerikaner som ofta sätter trenderna så blir burkarna större och större. Bryggeriet Mission använder sig av en 1liters burk, likt den gamle danske Faxeburken.
Burken kan dessutom göras till en growler, dvs en så kallat Crowler. growler-or-crowlerSkapad av Oscar Blues för att man skulle kunna ta med sig hem och burken har blivit synonymt med Oscar Blues som är en av pionjärerna i användingen av burk. Därför skapade man en crowler. Det är en 950 ml burk som man fyller på och sen svettsarfast locket på i en maskin. Samtidigt så klistras en etikett på som bara snurras runt burken. Alternativt så är burken förtryckt och så skriver man på burken.
Framförallt har bryggerier i Florida gått hårt framåt i denna utvecklingen och jag får ibland hem dessa crowlers från Cigar City och Cycle Brewing, just när jag skriver detta vet jag att Doug Dozark  på Cycle fyller en Crowler med Crank IPA till mig.

För att ta ett litet sidospår angående flaskan, då jag antar att någon tänkt tanken.
Jag vet att ni alla har sett den, Coronaflaskan. Den ljusa genomskinliga flaskan. Den är snygg, jag vet, men att den existerar är så otroligt fel ur mångas synpunkt då ljus förstör ölen. Det har ni kanske hört förr? Men det är delvis en myt, det är inget fel på Corona.
Utseendet är viktigt för den vanlige konsumenten, men om den vanlige konsumenten hade läst på lite innan de köpte denna flaska hade de då känt till att ljus (främst UV) förstör ölen genom att alfasyror och B-vitaminer i humlen reagerar negativt och ölen smakar illa och framförallt så doftar den otroligt illa. Det stämmer, men i fallet Corona så har man modifierat humlen i det extrakt man använder, där har man tagit bort det som reagerar negativt på ljus och därför ska inte aromen och smaken påverkas negativt av ljus. Sen hur mycket en Corona smakar, det kan vi ta i en annan diskussion.

Hur som haver, så är det bästa mest lämpade att ha bruna flaskor om man inte har en burk!
Detta gäller naturligtvis inte all öl! Men om man ser på det så rent krasst, samtlig öl som innehåller mycket humle mår bättre av att burkas.

Öltrend 2015, burköl. Ni vet var ni hörde det först!

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

6 Responses to “Balder Spekulerar: Öltrender 2015, Burken från bespottad till en het trend”

 1. Dan says:

  I beg to differ.

  Flaskan är sjukt mycket snyggare i mitt tycke. Håller heller inte riktigt med när du påstår att man kan göra mer med burk än flaska. Finns flaskor i många former, man kan slå in flaska som Omnipollo gör på potlatch och yellow belly t.ex. Hoppas verkligen inte att Omnipollo börjar använda sig av burkar då Grandin gör de absolut snyggaste flaskorna imo.

  Att burkar är smarta är dock ingen frågan om, men känns som man förlorar sjukt mycket “hantverks-känsla” om man endast producerar öl på burk.

 2. Resultatet från den statistiska undersökningen “Ölkompassen” visar på att vi i Sverige överlag föredrar flaskan, både vanliga öldrickare och hantverksöl-drickare. Andelen burköl ibland hantverksöl är ju än så länge rätt liten, men som du skriver verkar intresset hos producenter öka – i alla fall i USA – där det ju dessutom finns några extremt bra burköl! I Sverige finns det ju bara ett fåtal exempel av bukölhantverk.

 3. Henrik says:

  Tyvarr finns det idag bara en svensk “in-house” hantverksburkad ol : Coppersmith’s The Queens Pale Ale. Nagon fler finns ocksa, men da ar de burkade hos nagot stor-bryggeri.

  Utomlands frodas dock fantastiska burkdekorer, fran hantverksbryggereier.

  Nagra fran London :
  http://burk-bloggen.blogspot.se/2014/10/mikrobryggeriburkar-craft-cans-fran.html

  http://burk-bloggen.blogspot.se/2014/05/camden-hells-lager-ny-burk.html

  Ett urval amerikanska :
  http://burk-bloggen.blogspot.se/2014/03/burkade-hantverksol-i-new-york.html

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] lågoddsaren (Ölburkar) till en öltrend med ett mellanodds. Detta tror jag på, men jag är inte alls […]

 2. […] är det dags för den riktiga högoddsaren där ölburken står för lågoddsaren och välgörande ändamål står för mellanoddset. Ni kan läsa om dem via […]

 3. […] Det första, som var den trenden jag tyckte mig verkligen se var att burken gick från att vara bespottad till den hetaste trenden. […]


Leave a Reply