Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Förbigångna klassiker – La Trappe Blond

Det finns en hel del klassiker på Systembolaget och mitt mål är som ni märkt sedan tidigare att lyfta upp ett par av dessa bortglömda klassiker. För ett tu tre så är de inte längre på hyllorna. Under min bild och byline här nedanför kan ni hitta tillbaka till fler i min serie med förbigångna klassiker, allt mellan IPA, lager och belgiska blonde ales.

Nu är det dags för ännu av ölen som fått mig och många att börja intressera sig för riktig öl. Nämligen Holländska trappist bryggeriet La Trappes blond. En väldigt enkel bryggd för som kanske inte är den mest spännande ölen, men väldigt god och representerar sin stil väldigt väl. Ölen finns i de flesta systembolags hyllor för ca 24 kronor, annars finns det även 750 ml flaskor till beställning om 77,90 kr.

La Trappe är bryggt i klostret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven och är ett så kallat trapist öl. Trapistöl är inte en stil utan det visar bara att ölet är bryggt på ett kloster av munkar som tillhör trapistorden. La Trappe Blond är en belgisk blond, vilket man kan säga är en belgisk motsvarighet till en pale ale. Den är inte så humleintensiv utan fokuserar med på malten och jästen. Belgisk blond är en ganska sen ölstil, den var tänkt som ett alternativ till pilsnern i efterkrigstiden.

 

La Trappe Blond

 

La trappe BlondUtseende: En gylende öl som i början upplevs som disig, men blir klarare om den får stå och vila en liten stund. Då blir det en klarare öl med många små lätta bubblor. Skummet är medelstort och stannar kvar på toppen en liten stund.
Doft: När skummet lagt sig får man ut en hel del fruktiga estrar som bildar en smak av främst apelsiner och en del med välmogna päron samt en liten hint av skumbanan.
Smak: En jästigsmak där åter bananen ger sig in i matchen och drar med sig smaken av apelsin och lite välmogna päron. Den lilla päronsmaken upplever jag bildar en sötma som blir ganska dominant.

Betyg? – Bra. En öl som bara passar in att dricka nästan när som. Även om jag föredrar La Chouffe varje dag i veckan så är detta en bra belgisk blond, även om den är från Holland. En sån där öl jag gärna dricker när jag är trött på de humledrivna ölen. Men absolut bäst på vårdag i solen eller till kyckling tycker jag den passar bäst.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply