Ölrecensioner: Förbigångna klassiker – Nils Oscar India Ale

Nu bör ni ha vant er vid min serie om klassiska öl som många glömmer bort att de står på hyllorna. Öl som om för få köper dem riskerar att tas bort från Systembolaget och vars existens då riskeras. Nu när det dags igen, med en öl som många nog provat på både en och två gånger. Tanken är att få in en svensk öl också som vi anser som en riktig klassiker.

För nog finns det sådanna också. En öl som många av oss har startat vår bana på är Nils Oscars India Ale. Detta är enligt Nils Oscar är det en modern tappning av den engelska IPAn och är kraftigt humlad med amarillo. Idag är det vanligare med moderna, amerikanska IPAs med tydlig humleprofil, lägre maltsötma och oftast med en högre beska. Därför är det skönt att då och då bryta av mot något lite mer traditionellt, lite mer brittiskt men som ändå inte är för karamelligt.

Nils Oscar är ett av våra äldsta mikrobryggerierna och har en den lite charmiga sloganen – Världens bästa öl! Bryggeriet startades 1995 och gjorde tidigare gör även starksprit (editerat efter kommentar från bryggeriet). Edit: /Man gör fortfarande den riktigt goda Tärnö Gin liksom vodka och annat, men som de nedan kommenterat så är fokus nu mer på ölen och spriten har legat lite efter. Synd då de gör väldigt god sprit, hoppas att de kan få folk att återupptäcka den/. Det är precis det man finner också, ett stabilt svenskt bryggeri som brygger stabil ale. Inte alltid den smakjagande ölnördens favoriter utan bara bra öl som ofta passar som bordsöl. På senare år har de däremot börjat samarbete mer med andra och stuckit ut med lite häftiga öl, tänker då främst på Grale, samarbetena med FreQuency och ölet som släpps nu nästa måndag en scotch ale vid namn Pandemonium.

 

Nils Oscar India Ale

 

NO IAUtseende: Väldigt klar bärnstensfärgad med ett mindre vitt skum.
Doft: Doften är av knäck och kola samt vissa citrustoner. Här märks att man håller nere på kraften jämfört med en kraftig, välhumlad IPA, det är mildare men också fint balanserad mellan det sött knäckiga och det mer riviga citrusdoftande.
Smak: Söt malt som ger smaken av sirap och kola. En viss intressant ton av mandelmassa som snabbt glider över till en viss citrussmak. Trevlig mildare efterbeska som gör att du får något som livar upp, men som inte på något sätt ger för stora intryck som kan störa. Detta gör den till en riktigt bra vardagsöl och bra till mat.

Betyg? – Bra. Man får inte den där kicken som sagt, men det är en öl som passar väldigt bra till mat som en standard. Den är väldigt fint balanserad mellan sötman och beskan då inget av det egentligen sticker ut alls. En öl jag gärna bjuder på i grannskapet utan att de tittar på den och säger nä sån här ”ajpiay” är bara beskt utan man tar den lätt till sig.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

2 Responses to “Ölrecensioner: Förbigångna klassiker – Nils Oscar India Ale”

  1. Hej!
    Vi gör fortfarande sprit och Tärnö Gin finns kvar. Dock har vi inte lagt samma fokus på spriten som på ölen, men vi hoppas kunna ta tag i den biten under det här året.
    Tack för en bra recension, vi är väldigt stolta över vår India Ale.

    Sara Santo
    The Nils Oscar Company AB

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply