Klara bryggerier till Copenhagen Beer Celebration 2015 /Uppdaterad 9/4

Här följer en lista med de bryggerier som kommer till Copenhagen Beer Celebration år 2015. Det är inte bara en lista med namn utan även en liten förklaring av vem dom är och vad för typer av öl de främst är bra på. I ordning efter region och land.

Europa
Danmark
Amager Brygghus
Ofta omtalade som Danmarks mest stabila bryggeri och det är preics vad dom är. Många väldigt bra öl som kommer ur Amagers led. Dock har man sällan lyckats visa prov på just detta på CBC. VIdhåller däremot att det ofta är en av de trevligare montrarna att besöka. Jag hoppas att man lyckas med sina öl till CBC för det kan komma precis vad som helst från Amager.

Mikkellercbc 2015
Mikkel är ett geni, svårt att säga annat. Killen som fullständigt skiter ur sig nya öl kommer som vanligt att satsa gärnet på sin egen festival och det brukar bli en hel del toppar från deras sida. Spontantripleblueberry var ju magnifik. Det går inte att önska sig något från Mikkeller, det är nämligen helt omöjligt att veta vad som rör sig i den mannens hjärna. Att vi vill prova det är det ända vi vet!

To Öl
Mikkellers parhäst vilket märks inte minst i att de tillsammans driver den kombinerade ölbaren och ölbutiken Mikkeller & Friends. För mig är To Öl alltid hög kvalitet och deras lägstanivå är otroligt otroligt hög! Få snedsteg vilket man förmodligen kan tacka De Proef en hel del för där man i stort sett brygger all sin öl.
Samma sak här, de kan ställa upp med vad som helst, det brukar bli hög klassa även om det sällan är absoluta toppklass. I mina ögon är To Öl tyvärr lite underskattade.

Warpigs Brewpub
Nya på CBC och rykande hett nya. Warpigs är ett samarbete mellan Mikkeller och 3 Floyds brewing. Frågan är om inte det även löser matsituationen på CBC också. Öl och grillat är ledorden och det kommer att bli riktigt jäkla kul att prova deras öl som jag tror kommer att hålla hög klass, precis som allt Mikkeller och 3 Floyds redan gör.

Italien
Loverbeer
Italiensk öl har länge bara varit Teo Musso och hans bryggeri Baladin. Men på senare år har det dykt upp fler och fler starkare aktörer. Den mest drivande kraften på senare år är framförallt Loverbeer. Med sina suröl har de sakterligen tagit fler och fler kliv och kommer nog att räknas som ett av de högre rankade bryggerierna i Europa inom en viss framtid. Vi kan förvänta oss en hel del suröl för det är det man gör absolut bäst.

Norge
Lervig aktiebryggeri
Amerikanske bryggaren med rötterna i Danmark Mike Murphy är sen länge kända hos oss i Sverige. Här kan det göras precis vad som helst, men man är så klart bäst på amerikanska stilar då Mike har tagit med sig den amerikanska bryggeritekniken till nordeuropa. Är ett ständigt bryggeri som Mikkeller använder sig av, främst i beer geek serien men är nog mest kända för sitt smått fantastiska barley wine. Alltid kul att prova deras öl, men kvaliteten kan varriera en aning. Dock går man från klarhet till klarhet i mina ögon.

Spanien
Edge Beer – Nytt
Nykomling på CBC och ett ganska nytt bryggeri även för undertecknad. Första gången jag hörde talas om dem var när de tillsammans med 7th sun sammarbetsbrygde. Spaninen har sedan länge haft något spännande på gång med Naprabier och Nomada. Ett stort steg för dem och jag hoppas bara att få prova lite bra spansk öl.

Storbritannien
Alpha State
Återkommande för andra året i rad. Förra året tyckte man nog att det roligaste var att bryggmästare Jonathan Queally är otroligt lik musikern och skådespelaren Russel Brand. Ölen var lite upp och ner, men främst så gör man väldigt bra humliga ales.

Beavertown
Ett av de nya Londonbryggerierna som har tagit tillbaka London på kartan. Gör inte de direkta toppölen, men man gör inte heller några dåliga öl. Här är det humliga öl som är på topp så det rekomenderar jag att prova. Eftersom färskhet är väldigt viktigt för oss så är de att räkna med här i Sverige.

Brewdog – Nytt
För oss i Sverige är Brewdog inget riktigt speciellt då vi har under åren fått bekanta oss väldigt mycket med Brewdog, mycket genom min kollega M2s två barer i Stockholm och Göteborg. Punk IPA är en all time favorit och de har börjat vända den negativa trenden och börjat brygga några riktigt bra öl på senaste. Jag kommer nog bara att gå dit om det är något jag inte provat tidigare. Man måste ju ticka lite också!

Buxton Brewery
Åter på CBC. Buxton har vi sen tidigare stiftat bekantskap med i Sverige, inte minst via CBC men även via några collaborations med Omnipollo. Yellow Belly och Stolen Fruits är brygda hos Buxon. Buxton är typiskt brittiskt och håller väldigt hög klass på sina öl då de är välbryggda och rena. Man gör riktigt bra imperial stouts, men även välsmakande IPA och framförallt Cascadian dark ale (Black IPA om man så vill)

Magic Rock Brewing
Andra året på CBC. Magic Rock är bryggeri som inte kan brygga dålig öl. I mina ögon gör man nog IPA bäst och stout som näst bäst. Det är inte alltid de mest experimentella ölen som existerar men istället otroligt välbryggt, stilrent och väldigt gott.

The Kernel
The Kernel tog världen med storm och släppte verkligen handbromsen för London bryggeriernas framfart. Framförallt är The Kernel ett bryggeri som gör otroligt bra ales i amerikansk stil typ pale ale och IPA. Dock kan jag tycka att de har svajat lite på senaste och alla öl har inte nått upp till den otroligt höga standarden man hade i början.
Bästa sättet att få tag på kanon IPA som dessutom är färsk, då är Kernel bryggeriet för dig och det är just det vi hoppas på från deras håll.

SirenCraft Brewery
Andra året på CBC och det gör mig väldigt glad. Siren är ett bryggeri som jag personligen gillar väl. De håller en högre lägstanivå och har en väldigt bra högstanivå. Bäst är man ändå på öl i det mörkare segmentet och framförallt imperial stouts.

Sverige
Brekeriet

Inte heller behöver väl bröderna Ek någon vidare presentation? Öl bryggt med vildjäst och saisoner i världsklass är väl allt man behöver säga? Pågarna verkade nästan förvånade själva över hur bra ölen faktiskt blev förra året och det är på den inslagna vägen man bara har fortsatt att utvecklas och ölen smakar som aldrig förr. Har annars mest synts för den stora massan genom kriget mot Systembolaget. CBC 2015 kanske är läge för att släppa en lambic? Ja det är väl det ända vi väntar på nu från dem.

Omnipollo

Ett kärt återseende för våra svenska fantomer. Henok och Karl behöver knappast någon vidare introduktion för oss i Sverige. Man släpper ständigt fantastiska kreationer, både ölmässigt och designen på flaskor. Omöjligt att sia om vad de kommer att hitta på härnäst, men en bra Imperial stout är nog med på listan!

Nordamerika
7venth Sun
De otroligt trevliga bryggeriet 7venth sun som är en del av den bryggeriboom Florida haft återkommer med sina otroligt spännande öl. Ett bryggeri med otroligt trevligt folk även bakom ölen och en hel del tjejer, färmst Devon Kreps, som skapar ölen vilket vi tycker är väldigt kul. Vad de kommer att bjuda på det kan man bara sia om. Härifrån kommer det mycket experimentell öl och det är det vi hoppas på att man har med sig. Topparna är höga och dalarna är inte så långt nere.

18th street brewingcbc 2015 glas
En av nykomlingarna både i branschen och en nyare bekantskap för oss i Europa. Har mycket att tacka Mikkeller för det i och med att Mikkeller bryggde Greapfruit Dead hos just 18th street. Har inte provat många av deras öl, men de två jag har provat har båda gett mig mersmak och vi hoppas att de öl de tar med sig är lika bra och välbryggda öl.

Alesmith Brewing – NYTT
Mikkeller köpte Alesmiths brygger och några dagar senare är Alesmith klara för CBC. Jag kan helt ärligt säga att jag fortfarande inte släppt den bomben utan verkligen längtar tills att det är dags. Jag lär hänga på låset när det väl är dags! Alesmith är ett av de främsta i världen och det är väldigt stort att de kommer hit. Man kan brygga allt mellan himmel och jord, men missa för guds skull inte om man har med sig Speedway stout varianter.

Arizona Wilderness
Charmade oss alla med sina stora skägg och roliga framtoning. Imperial sotuten presidential stout var en bra öl, men i övrigt var det en hype som föll lite för mig. Denna gången får man prova dem igen med lite andra ögon. Jag ser fram emot att se hur de har utvecklats.

B. Nektar Meadery
Åter på CBC med sina mjöddrycker. Ett alltid lika kul återseende som framförallt min MankerBeer kollega Kristopher är jätteglad för. B.Nektar är alltid bra att gå bort till när man känner att man har mer att ge och att palletten behöver rensas upp lite. Mjöd i världsklass utlovas.

Bagby Beer – Nytt
Nykomling på CBC och lite ögonbrynshöjare. Enligt ratebeers ratings är detta bryggeri långt bakom övriga fältet. Men eftersom ölet som har flest ratings bara har 13 ratings är det svårtbedömt. Alltid kul med nya bryggerier så det välkomnar vi!

Bells Brewery
Detta är som sagt det största bryggeriet som kommer i mina ögon. Jag har alltid uppskattat deras öl och ser verkligen fram emot att få prova lite mer av dem. Eftersom det är på fat är jag riktigt taggad på att prova lite av deras humligare öl så som Hopslam och Two Hearted. Bells känns som ett bryggeri som kan brygga allt och att det alltid blir fantastiskt och blir nog en av montrarna jag besöker först.

Boneyard
Återkommer för sitt andra år på CBC. Ett bryggeri från väldigt bryggeritäta Oregon, vilket även ses som USAs surölsmecka. Men från Boneyard får man främst IPA, och de håller en relativt bra standard med amerikanska mått mätt. Skönt med att man kan få dricka en IPA lite då och då och skölja ner alla imperial stouts och suröl som jag förväntar mig mycket av på CBC.

Cellarmaker brewing
Finns lite kul MankerBeer historia bakom dem. Kristopher har bytt öl med ägaren Connor och från någon av deras första batcher fick Kristopher en growler som vi drack upp väldigt fort. Jag har bara provat två öl, IPA bägge två och de håller högsta klass. Vi hoppas därför på mer humligt från Cellarmaker.

Cigar City Brewing
Behöver knappast någon vidare presentation antar jag? Vi har skrivit spaltmeter om dem tidigare. Inte minst inför artikeln vi skrev om All in beer fest som man kan läsa här . Jag som är en medlem av El Catador club hoppas naturligtvis på att det kommer annan öl än just där ur. Hur man än ser på det är min våta dröm att få dricka Final Push, även om jag med nöje dricker allt CCB ställer ut med.

Cigar City Cider & Mead – NYTT
Det är nog många som inte känner till att Cigar City har ett cider och mjödbolag. Kan inte säga att jag har blivit speciellt begeistrad över dem jag provat, men det håller helt klart hög klass vilket namnet förkunnar. Ska bli riktigt spännande att få prova deras cider på riktigt!

Crooked Stave
En av de mer känna bryggarna som är otroligt duktig på jäst och framförallt vildjäst finns på Crooked Stave. Den otroligt trevliga Chad Yacobson har få undgått och de som provat hans öl vill oftast bara ha mer och mer och mer! Ett bryggeri som är ganska hypat runt om i världen, men förtjänar all den respekten då många öl är otroligt bra. Från Crooked stave får man främst fatlagrade öl, gärna lite syrliga saisons eller wild ales.

Cycle Brewing
Andra året på CBC. Ett av mina nya favorit bryggerier. Med den fantastiskt trevliga Doug Dozark bakom spakarna vet man inte vad man kan få. Han kan brygga precis vad som helst och ändå få det att bli väldigt gott. Har blivit mer stabila under året och jag hoppas att man har med sig lite av sina vanliga imperial stouts, lite av de experimentella, lite berliner weisse och lite IPA. Jag hoppas verkligen på att alla får smaka Pink Streets som är en jordgubbe/hallon Berliner weisse som var magisk när vi provade den förra året.

Firestone Walker
Även Firestone Walker tillhör ett av de mer mångsidiga bryggerierna och de kan göra det mesta i ölväg och håller alltid absoluta toppklass. Ligger mig lite extra varmt om hjärtat då jag döpt min son till Jack efter en av deras flaggskepp i dubbel IPAn Double Jack.

Gigantic Brewing
Nykomlingar och ganska okänt för mig. Jag har bara sett blider på deras öl och jag hoppas att pågarna som varit på GABF har något att tillägga om dem. Jag hoppas därför bara på att få dricka bra och god öl!

Green Flash Brewing Co. 
Förra året var jag lite bsviken på Green Flash, man kom dit med sina skit fula solbrillor, för dom är verkligen inte snygga! På frågan varför jag var besviken? Man gör bland de absolut bästa västkust IPAerna i världen och det tog de tyvärr inte med sig hit. Enbart Palate Wrecker, som visserligen är grymt god nådde Köpenhamn. Semifärska och på fat kan inte bli fel, även om ölen de serverade alla smakade väldigt bra så saknade jag öl som Green Bullet, Imperial IPA, West coast IPA och Road Warrior.

J Wakefield Brewing Struken

Jackie O’s – NYTT
Nykomling på CBC. Förra året kom det för första gången in Jackie O’s i europa och inte är vi ledsna för det. Jag kommer nog aldrig att glömma min första från bryggeriet. En berliner weise liknande öl med hallon i. Dynamo Hum hette ölet och efter det har jag försökt få tag på deras öl vid varje tillfälle och sällan blivit missnöjd. Satsa på att prova deras syrliga öl eller imperial stouts, ni kommer inte att bli missnöjda!

Jester King
Åter på CBC. Texas stora stjärna brygger främst suröl av blandad kvalitet. Vissa är bra, vissa är super bra. Deras hallonsuröl Atrial Rubicite var en av CBCs stora behållningar år 2014. Dessutom passar man ofta på att göra collaborations med främst Amager. Ni har väl läst på etiketten till Danish Metal? Allas vår Manker dyker ju upp på den.

Side Project Brewing
Nykomling på CBC. Ett av de absolut mest hypade bryggerierna i världen just nu. När man ser att det är Side Project som kommer så hoppas jag att det även kommer lite Perennial på köpet eftersom Perennial och Side Projekt går hand i hand. Det vi får av Side Project är förmodligen fatlagrade och trevliga saisons och wild ales.

Stillwater Artisanal
Saison mästaren och fantombryggaren Brian Strumke återvänder som alltid till CBC med sina välsmakande saison. Jag har aldrig smakat en Stillwater som varit dålig, inte ens nära dålig. Men jag har druckit många väldigt goda saison från Stillwater. Gillar man saison, så ska man gå förbi denna monter.

Superstition Meadery
Ett ganska nytt bryggeri från Arizona och även nykomlingar på CBC. Som namnet antyder är det mjöd som skapas härifrån och jag måste tyvärr ge er lite tråkiga nyheter. Arizona och jättehöga betyg innebär inte att deras öl eller mjöd är bättre. Tyvärr så har ratings på ratebeer pressats upp av lokala ratebeer användare. På den ljusa sidan, nu får vi mer mjöd som förhoppningsvis är bättre än min tråkiga uppfattning av dem.

Surly Brewing
Mångsidigt bryggeri som kommer tillbaka och vi välkomnar dem med öppna armar. Av Surly kan man få precis vad som helst, men det är i de lite mörkare öltyperna man ligger i absoluta framkant. Imperial stout, stout, brown ale och Cascadian dark ale (black IPA) är de öl som i min mening är bäst från deras sida.

Three Floyds Brewing
Rankat som världens 3e bästa bryggeri enligt ratebeer. Ja det säger en hel del om dess dignitet. Allt som kommer från dem håller toppklass om det är en bitter eller än vanjfatlagradcigarrmedpumpakärnordubbelimperialmegablendimperial stout. Ja det kan bli vad som helst, men gott kommer det att vara! Dödsmetal på stereon kommer några att klaga på, bryggarna njuta av!

Tired Hands Brewing
Nykomlingar på CBC och ett välkommet inslag. Deras saisoner/wild ales kommer att göra mässan lite mer spännande. Har inget negativt att säga om dem, men har provat lite för få öl av dem för att säga något mer heller.

Toppling Goliath Struken

Virtue Cider
Nykomlingar på CBC. Riktigt roligt måste jag säga. En av de dryckerna som är på väg uppåt och bli lite snack om är cider. Personligen är jag helt nollställd i frågan om vem Virtue är men att de gör bra cider kan jag läsa mig till. Men mannen bakom det är iallafall Greg Hall som verkade som bryggmästare på Goose Island till 2011 och när de såldes till Anheuser Busch och en viss liten incident som involverade kiss i ett par glas på en bar valde han att lämna för att studera cider. Riktigt kul ny bekantskap tycker vi!

Övriga världen
Brasilien
Cervejaria Way Beer
Super charmiga Way beer återkommer för tredje gången. Första gången de kom tyckte jag att deras öl var lite so-so, men vid besöker förra året var det istället som att ridån verkligen gick upp. Ett stort steg uppåt och framförallt med deras sura öl har blivit riktigt bra. För att nämna en så var Sour Me not Acerola riktigt bra. Ska bli riktigt kul om det tagit ytterligare steg i år.

Japan
Baird Beer
Återkommer på CBC igen efter att ha missat ett år. Ska jag vara helt ärlig så blir jag inte direkt till mig av att Baird kommer. Kul för dem som inte druckit Japansk öl förr men de tenderar att försvinna i den stora massan. Förhoppningsvis har man gjort någon öl som bara är för CBC så man har något att se fram emot för Baird.

Kina
Boxing Cat brewery
Återkommer igen efter ett års frånvaro. Vi var väl inte jätteimponerade av smakerna på alla öl från Boxing Cat förra gången det begav sig. Men det som bör understrykas här är att det är ett bryggeri från Kina och bra öl från Kina finns det inte mycket av, även om det är landet som brygger mest öl i världen. Vi hoppas på att det kommer någon öl som kan ge oss lite mer smak av Kina och deras traditionella smaker, men vi antar att det blir precis som förra gången. OK öl som är roliga att prova.

Nya Zeeland
8 Wired Brewing 
Comeback på CBC, efter att ha missat något år kommer dödscharmiga Nya zeeländarna 8 Wired tillbaka. Deras öl är inte den mest sensationella, men man gör vad man kan för att överleva på Nya Zeeland antar jag. Bar för att det inte är det senaste mest experimentella gör det inte deras öl dålig, tvärtom 8 Wired gör riktigt bra öl. Hoppas man får med sig lite färsk HopWired IPA för den är riktigt bra.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

2 Responses to “Klara bryggerier till Copenhagen Beer Celebration 2015 /Uppdaterad 9/4”

  1. Svajje says:

    Det där var bara 18 av 45 bryggerier och det börjar redan vattnas i munnen. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] löpande med alla bryggerier samt en liten förklaring till vem dom är, den kan du läsa här: Klara bryggerier till CBC2015. Vi kommer att uppdatera denna lista efter att ett nytt bryggeri […]


Leave a Reply