GBG Beer Week och Göteborgs ölmässa tog steget till att bli #1

gbgbeerweekNär jag, M2 och Kristopher var i USA på världens största ölfestival Great American Beer Festival i Colorado i fjol så pratade vi mycket om hur långt före den amerikanska ölkulturen är den svenska. Men också hur pass mycket mer man lyfter fram den och gör något festligt mer än att bara låta bryggerier och importörer stå och hälla upp samples. Framförallt i Denver men även i hela Colorado har bryggerierna små events och fester med andra bryggerier och egentligen är själva GABF rätt onödigt att besöka.

Frågan vi landade i och som vi hade redan 2013 var när något liknande skulle ske i Sverige. Om det ens skulle gå? Medan Stockholm Beer och Whisky Festival tyvärr blir alltmer oaktuellt med enorma montrar för Mariestad och allehanda whiskymärken så hamnar de små bryggerierna i skymundan medan andra drar sig ur då det är på tok för dyrt för att de ska kunna ställa ut.

När nyheten om GBG Beer Week så dök upp som ett komplement till En Öl och Whiskymässa i Göteborg kändes det som om våra böner blivit besvarade. Ölmässan i Göteborg har på bara några få år gått från utskrattad och upprörande till verkligen ta åt sig av besökarnas önskemål, beröm men framförallt kritik. Att nu också få en hel stad att sluta upp kring egna barer och bryggerier, men också att bjuda in för andra att ställa till med olika events vart en succe. Nästan alla provningar, tipspromenader och events vart fullbokade och hela staden andades öl på ett sätt vi inte sett tidigare i Sverige.

Mitt under pågående mässa tog vi ett snack med arrangörerna Stanley Wong och Tommy von Brömsen som trots allt beröm för fjolårets men då också den pågående mässan inte var hundraprocentigt nöjda. stanleytommyDet finns alltid saker att förbättra och Stanley var tydlig med att man löpande höll koll på saker som kan förbättras eller anpassas till besökarnas önskemål. En bra inställning då ölet förvisso kan vara i centrum men om själva arrangemanget fallerar så spelar ölet ingen roll, du har för svårt att prova den. Ett exempel är hur de sedan första året flyttat glasutlämningen till en öppnare yta, i år fick du även små fiffiga (men rätt fula) påsar att har runt halsen för ditt glas. Fult men väldigt praktiskt för den som inte orkar gå runt och hålla i glaset hela tiden.

Fastän man hade närmare 7.000 besökare den första dagen och siktade på fullt och 12.000 på lördagen så kändes det otroligt luftigt i lokalen, bitvis nästan tomt. Ett praktexempel på bra planering och faktumet att man skippat enorma jippomontrar som vi annars ser på Stockholm Beer, detta med ett högre besökarsnitt än just nämnda mässa. Det enda problemet man har, vilket Stanley själv återkom till ett par gånger är maten. Det var ofta långa köer och rätt dåligt utbud. Men ser man till hur de förbättrat mässan varje år så hoppas vi se en skillnad redan till nästa år.

 

Sett till utställarna var det en härlig mix där det lokala verkligen fick ta plats. Rådanäs Bryggeri hade den kanske största montern men annars såg vi Electric Nurse, Dugges, All in Brewing, Brewski, Stigberget, Vega, Beerbliotek, O/O Brewing m.fl lokala förmågor. Kul också att nystartade projektet Open House Brewing fanns på plats med Spike Brewery och Bearded Rabbit som ihop med Electric Nurse startat ett gemensamt bryggeriprojekt. Just Bearded Rabbit vann också medalj för sin veteöl, vilken start! Grattis!

Men det är mixen jag gillar, förutom det lokala såg vi Malmö Brygghus, CAP och Nynäshamns Ångbryggeri ihop med etablerade importörer såsom Brill & Co, Galatea, Elixir Wine, Wicked Wine och Brewery International. Kort och gott fanns det lite av all – för alla. Ölmässigt var det annars de vanliga bryggerierna som levererade. Amager Bryghus Batch 1000 är en magisk IPA med Sorachihumle som släpps på Systembolaget efter sommaren, Brewski har fått fram väldigt spännande Berliner Weisses och All in Brewing Purpose of IPA som släpps på Systembolaget idag gör verkligen namnet rätta. Andra favoriter var Rådanäs Saison som även den kommer på bolaget framöver samt S:t Eriks SB01 där Jessica Heidrich visar att hon kan det här med humliga öl. Överlag var det väldigt hög nivå på ölen.

 

För de som vill lära sig lite mer om öl eller annat gott så ledde BeerSwedens Fredrik Berggren flera provningar och diskussioner och även här sticker man ut. Fredrik har en väldigt rakt-på-sak-attityd och vågar ställa lite knepiga och intressanta frågor vilket vi märkte i den stora paneldiskussionen. 20150425_140543S:t Eriks, Rådanäs, CAP, Beerbliotek och Coppersmith hade alla sina bryggare på plats och samtalsämnena gick från allt till om Systembolaget behövdes till om gårdsförsäljning borde tillåtas och varför man måste få säga ifrån kring dålig öl. Just den sista punkten var extra intressant då det lyftes fram hur man i USA ändå har en väldigt hög procent med bryggerier som verkligen levererar, medan vi i Sverige kanske bara har 20% som verkligen sticker ut medan resten tyvärr har halkat lite efter. Ett kaxigt utspel som alla stod bakom. Annars var det en otroligt trevlig stämmning där samtliga betonade att man var kollegor mer än rivaler.

Slutligen då. Vilka öl ansåg mässans domarpanel var bäst? Nedan är hela medaljlistan med totalvinnaren först. Med den listan tackar vi också för årets mässa och hoppas att den fortsätter att föra svensk mässtandard framåt.

Mässans bästa öl alla kategorier
Anchor Old Foghorn Bryggeri: Anchor Brewing Co, Cask Sweden AB

 

LAGERÖL
GULD – Jever Pilsener (Radeberger Gruppe/Jever, TOMP Beer Wine & Spirits)
SILVER – Ka-blammo (Nääs gårdsbryggeri & All In Brewing)
BRONS – Weltenburger Pils (Weltenburger Klosterbrauerei, ÖsterlenBryggarna AB)

ALE UPP TILL 5%
GULD – Everyday IPA (Oppigårds Bryggeri)
SILVER – The Leveller (Spring Head Brewery, Holy Grale (Santosha AB))
BRONS – Electric Nurse Pale Ale (Electric Nurse)

ALE 5,1-6,9%
GULD – Steennbrugge Dubbel Bruin (Brouwereij de Gouden Boom, TOMP Beer Wine & Spirits)
SILVER – Steenbrugge Blond (Brouwereij de Gouden Boom, TOMP Beer Wine & Spirits)
BRONS – Fuller´s 1845 (Fuller´s Smith & Turner, Arvid Nordquist)

ALE 7% OCH ÖVER
GULD – Anchor Old Foghorn (Anchor Brewing Co, Cask Sweden AB)
SILVER – Pandemonium (The Nils Oscar Company)
BRONS – Bötet Barley Wine 2013 (Nynäshamns Ångbryggeri)

PORTER/STOUT
GULD – Anchor Porter (Anchor Brewing Co, Cask Sweden AB)
SILVER – Sigtuna Midvinterblot (Sigtuna Brygghus, Galatea)
BRONS – Nääs Stout (Nääs gårdsbryggeri)

VETEÖL
GULD – Wisby Weisse (Gotlands Bryggeri AB)
SILVER – Hefenator (Bearded Rabbit Brewery)
BRONS – Paulaner Hefe Weissbier Naturtrub (Paulaner Brauerei , Spendrups Bryggeri AB)

SPECIALÖL
GULD – Rodenbach Grand Cru (Rodenbach, TOMP Beer Wine & Spirits)
SILVER – Boon Oude Kriek (Brouwereij Boon, TOMP Beer Wine & Spirits)
BRONS – Blåbärliner (Dugges)

ALKOHOLSVAG ÖL, UNDER 3,5%
GULD – Paulaner Hefe Weissbeir Leicht (Paulaner Brauerei, Spendrups Bryggeri AB)
SILVER – Eriksberg Hovmästarlager (Carlsberg Sverige)
BRONS – The Sacred Amber Lager (Spendrups Bryggeri, Brutal Brewing)

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “GBG Beer Week och Göteborgs ölmässa tog steget till att bli #1”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] och själ, men alla som har varit i Köpenhamn de här dagarna vet hur underbart galet det är. Om GBG Beer Week som jag skrev igår är en häftig ölvecka på hemmaplan så är CBC snäppet upp, mycket […]


Leave a Reply