Categorized | MankerBeer Talk

Korta notiser om dag 1 på SBWF

Mässan har börjat och de första stegen in har tagits. Vart går man? Vad gör man? Bara för att man kanske råkar känna lite folk som är ute och dricker öl, häller upp öl, pratar öl så betyder det inte att man ser lätt på att det ändå är Europas största ölmässa.

Jag skulle lämna av lite saker inne bland montrarna och på vägen dit så fick jag plötsligt två glas framför mig, två glas med innehåll jag verkligen sett fram emot att få prova. Varje år håller nämligen Sierra Nevada ett Beer Camp dit folk åker och lär sig om bryggning och sedan brygger sin egen öl. Två av ölen från årets Beer Camp har letat sig hit – Double IPA och Juniper Black Ale, vilka då fanns i de små plastbehållarna framför mig. Double IPA’n är något kryddigare med en lång fin efterbeska mer än fruktig och tropiskt cocktail medan Juniper’n drar åt ett mellanting på black IPA (utan att vara besk) och en kryddig dunkel. Enbären fanns tydligt i doften men något mindre i smaken vilket den vann på. Två öl man bör prova om man får tillfälle borta hos Wicked Wine. Mer om de två ölen och mer om Matt Brophy från Flying Dog som gästar mässan kommer framöver, missa inte heller att snacka med Stefan Mohawk Gustafsson som häller upp öl.

 

Som ett osnutet skitbarn sprang jag och M2 sedan bort till Brill där vi provade oss igenom Mikkellers Spontanserie, en serie öl där han gjort olika fruktvarianter på samma lambic. jag har tidigare skrivit om Spont/-ale/-framboos/-kriek som alla var väldigt trevliga och av de som var kvar kan jag rekomendera.. samtliga? För de är riktigt bra och är så lika men ändå så olika och där Spontangrape med sin milda vinösa smak hintade om att vi har en spännande öl att prova till mat, även Spontancranberry’n var något jag personligen föll för. M2 på sitt håll provade sig igenom Left Coast Hop Juice (alltid lika bra) innan han äntligen fick prova på en öl han länge sett fram emot – Hoppin Frog Mean Manalishi, en av mina första öl när jag började blogga och en hejdundrande välbalanserad och bra humleknippe. I montern fann vi även mister Omnipollo, Henok, som omvände M2 som innan inte provat Leon men som nu fick ett stort leende på läpparna och började prata i skånska mattermer som vi andra inte förstod mycket av. Omnipollo kommer förhoppningsvis ut med en ny öl mot årsskiftet och det ska bli riktigt kul att se vad Henok påtat ihop denna gång.

På väg till Ölbloggarträffen som skulle hållas och där Vaclav Berka från Pilsner urquell skulle hålla ett kort föredrag efter att vi hade haft en väldigt sympatisk ölprovning med Jan-Erik “JankoSvensson hittade vi Cask Sweden. Det blir lite bortskämt med såhär mycket bra öl innan klockan ens är 3 men vi behövde prova Black Tokyo Horizon och japp, bra var den. Sötman från Dark Horizon och Tokyo mot kraften och tyngden från Black gjorde den riktigt smakrik om än lite söt, men helt klart en öl att gömma i källaren när den kommer på bolaget 1a november. Det hanns även med en skvätt av den nuklära taktiska pingvinen, lite spritigare än jag minns den, men fortfarande en bra och kaxig öl.

En annan öl som kommer den 1’a november är Carnegie /  Brooklyn Carnegie Porter 175 borta hos Carlsberg. Den öl vi tidigare har skrivit om i samband med att jag intervjuade Garrett Oliver. En något lätt twistad Carnegie Porter som legat på bourbonfat och som nu var riktigt god. En mild och lättsam kropp men med mycket smak där bourbonlagringen självfallet var närvarande, men inte på något jobbigt sätt utan med en fräsch smak. Även den en öl att köpa på sig när den kommer i november.

Utan att bli för långrandig med exakt vad som provades och hur, var, när och varför så kommer vi besöka mässan igen nu under helgen för att kunna göra lite mer sansade reportage, intervjuer och artiklar. Gårdagen var mer än rekning för vår egen skull. Så möter ni oss så får ni gärna hojta till! Följ oss annars på Facebook (länk till höger–>) för att få senaste nytt och direkt kommunikation med oss! Vad vi kan konstatera är att mässan började i topp och att vi hade många saker som överraskade oss ordentligt.

Överraskningar:
BA/Oliver Twist – fy attans, lika mycket bra öl som i fjol. Man går ju bara runt och ler åt all denna öl som finns i deras monter. Hyllrad efter hyllrad av fantastisk  amerikansk öl. Vi stod och mässade för vissa som ännu inte lärt sig förstå storheten i landet i väst och all deras öl och det är kul att se hur folk börjar omvärdera sina tankar om amerikansk öl. BESÖK!

Brutal Brewing – det trodde ni aldrig va? Men sanningen är att de gav ett smart och intresserat intryck när vi stod och pratade med dem om deras öl. Och bortser vi från deras lågprisöl (om man får säga så) så kan de göra rätt bra öl, be att få smaka deras IPA’s så förstår ni vad jag menar. Långt ifrån typ Port Brewing HOP 15, men lika långt ifrån Cheap Thrills.

Amager – Prova The Series of Sinn där Lust och Gluttony har släppts, framförallt Gluttony var riktigt bra. Överlag bör ni gå runt bland alla danska bryggerier (längst in i Hall 1). Djaevlebryg, Amager, Hornbeer, TWC (prova Det Lille Bryggeri Black 1, 3 och 6! tre olika kokningar på samma öl, väldigt Mikkller och väldigt intressant) och många fler ställer ut och har med sig väldigt spännande öl. Och på många sätt så är danskarna rätt långt före svenskarna när det kommer till öl, så våga prova.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Korta notiser om dag 1 på SBWF”

  1. joel - ölamatören says:

    Nu får ni skämmas lite för det kastade äpplet mot BB i träningsvideon 😉

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] våra tidigare besök och från de senaste dagarna där vi går igenom vad vi vart ute och provat (här, här, här och kanske här). De här listorna är mer utifrån våra helt personliga preferenser. […]


Leave a Reply