Categorized | Ölrecensioner

Mörka nätter stundar – Stillwater Import Series Vol. 2 ’A Saison Darkly’

För alla som ska till Köpenhamn nästa vår för Copenhagen Beer Celebration så var gårdagen en ytterst händelserik fredag. Efter att biljetterna släppts, nästintill tagit slut och alla började klura på annat så släppte Mikkeller nyheten att ytterligare ett gäng bryggerier hade lagts till. De Molen, Green Flash, To Öl och så Stillwater. Brian Strumpke är ett namn som likt hans ölmärke Stillwater har dykt upp här på MankerBeer då och då i samband med att jag har provat någon av hans öl. Det ska bli riktigt trevligt att kunna träffa honom i vår då han ger ett väldigt sympatiskt intryck och i mina ögon är en väldigt spännande bryggare. Ölen är ofta rätt vågade och i gränslandet mellan “nytt” och “gammalt” om man väljer att se det så. Liksom de danska vännerna Mikkel och Jeppe saknar han ett eget bryggeri och ett av hans första projekt var den “import series” han gjorde efter att ha rest runt i Europa och bryggt öl. Idag är det dags för del 2 i denna och ölen heter A Saison Darkly, är bryggd hos Huisbrouwerij Sint Canarus och är en mörk saison. Genom att addera mörk malt, bränd socker och krydda den med Hibiscus, nypon och Schisandra berries (ser ut som röda vinbär) så är tanken att du ska kunna få till kryddigheten från en saison men ha en mörk grund – låter vågat. Låter det gott och mer viktigt, var det gott? Jag provade ölen på fat i våras på Mikkeller Bar och köpte då också på mig en flaska på Ölbutikken och det är den flaskan som nu fått sätta kapsylen till.

Tidigare öl i serien:
Import Series vol 1 – of love and regret.

 

Stillwater Import Series Vol. 2 ’A Saison Darkly’

 

Utseende: Ser ut som en mer “genomskinlig” porter mer än något. Skummet är poröst och lätt med små till medelstora  cappucinofärgade bubblor.
Doft: mörk frukt, russin och choklad, kanske även lite espresso möter lätta ljusa toner. Men känns mer som en stabil porter. Lite bränt samt trä och en chokladkola ton finns där. Sista tanken om aromen är coca cola.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Rätt lätt men fyller ut bra. Smaken är referenser till Belgisk ale med med kola, lite alkohol, apelsinskal och jäst. Det roliga och speciella med ölen är att det ändå svävar lite friska, mörka smaker över ölen. Chokladen och espresson från den där stabila portern återfinns här. Lätt syrlig och en aning syra. Framförallt eftersmaken har mer av der sura och liksom de flesta Stillwaterölen så är det en rätt vågad blandning smaker.

Betyg? – Bra+. På fat var den rundare, fylligare, mjukare och tydligare i sina smaker. Den är fortfarande bra nu, men det är som en lättare och mer saisonlik belgisk strong dark ale. Det förvånar mig att de klassar den som saison då jag tycker att de mörka smakerna kommer fram för mycket. Hursomhelst, en trevlig mörk ljus saison helt enkelt. Återigen, likt Existent, USA möter Belgien och gör det väldigt bra

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Mörka nätter stundar – Stillwater Import Series Vol. 2 ’A Saison Darkly’”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] att under förmiddagen ha kikat lite på Stillwater Import Series vol.2 A saison darkly så tycker jag att vi kan kika på ölen näst på tur. Återigen är det en öl Brian […]

  2. […] Outblack En våräng på flaska – Stillwater Import Series Vol. 1 ’of Love & Regret’ Mörka nätter stundar – Stillwater Import Series Vol. 2 ’A Saison Darkly’ Mer Stillwater, Import Series vol. 3 ’Jaded’ Är Stillwater hybridölens mästare? Stillwater […]

  3. […] Outblack En våräng på flaska – Stillwater Import Series Vol. 1 ’of Love & Regret’ Mörka nätter stundar – Stillwater Import Series Vol. 2 ’A Saison Darkly’ Mer Stillwater, Import Series vol. 3 ’Jaded’ Är Stillwater hybridölens mästare? Stillwater […]


Leave a Reply