Categorized | Ölrecensioner

En våräng på flaska – Stillwater Import Series Vol. 1 ’of Love & Regret’

 

Om man skulle försöka finna en Amerikansk motsvarighet till Mikkel så är det nog många som hade lyft fram Brian ‘Stillwater’ Strumke, som trots att han är hemmahörande i Maryland brygger öl runtom i världen och med några av de bästa bryggarna. De flesta ölen är inspirerade av Europeiska och framförallt Belgiska ölstilar varpå det samarbetats mycket med Struise och även ett gäng öl med Mikkel (bl.a. deras Our Side). Han har även tagit fram en “impoet series” med olika öl gjorda i europeisk exil om man så vill och det är den första ölen i den serien som det nu skrivs om. Stillwater Import Series Vol.1 ‘of Love & Regret’ är brygd i Beerzel på bryggeriet ‘t Hofbrouwerijke tillsammans med deras bryggmästare Jef Goetelen. Målet är en Belgisk version av Brian’s tolkning av våren. Det innenär tysk malt med belgiska kryddtoner från stora mängder blommor (ljung, kammomill, lavendel och maskros).
Jag anar en ljus blommig belgoale med sedvanliga toner och karaktär där det stora frågetecknet är hur blombomberna i ölen uttrycker sig. Är det välbalanserat eller kaos på flaska? Brian borde ha gjort en bra öl så jag gör nog fel som känner lite oro, han blev trots av Rate Beer allt utsedd som näst bästa nya bryggari i år, slagen av Hill Farmstead.  Så på med denna passande låt och sedan ser vi hur ölen blev..

 

Stillwater Import Series Vol. 1 ’of Love & Regret’

 

Utseende: Varmdisig persikofärgad vätska, lite jästfällning, poröst skum med minimala till stora bubblor. Sakta sjunker det ihop något.?
Doft: Doftar av en stor kryddig blomsteräng med stor explosion av örter, men även lite barrliknande oft, ljung, kamomill, blommor i stora mängder. Samtidigt är det citrus, gräs och lite söt alkohol i grunden om man väljer att raskt gå förbi ängen.
Smak:
Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Det växer till i munnen, detta trots en i sig rätt lätt vätska. Munnen fylls av blomster, örter och allehanda kryddor. Liksom doften anar man en bra grund av apelsinskal, citrus, gräs och både malt, alkohol och lite aningar av jäst. Det är aningen fruktigt, rätt milt men väldigt trevligt och läskande. Jämför man med liknande öl som satsar mycket på örter och blommor istället för exempelvis humle så är den här mer balanserad och har framförallt tokigt mycket mer blomsmak som stannar kvar rätt så länge vilket ger en lite skum eftersmak.I längden blir det kanske lite underligt, men liksom mycket annat Brian gör så är det en spännande mix av Amerikanskt och Belgiskt. Salvia så in i..
Betyg? – Bra(+). Rätt så trevlig, bra smak och doft och överlag är den rätt frisk och lite vårig. Men i längden är den likväl lite för, för, speciell? En sån där like it or not-öl med andra ord. Är det som att dricka en våräng då? Tja, delvis för blommorna finns där men det kanske inte är en positiv sak då blommor i öl får anses vara lite ovanligt och därmed kan ta över för mycket, innan man vant sig.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “En våräng på flaska – Stillwater Import Series Vol. 1 ’of Love & Regret’”

  1. jonas says:

    Grym låt av ett grymt band!

  2. jonas says:

    Btw Hill Farmstead startades och drivs av Shaun E Hill tidigare bryggare på Nørrebro och ena delen av Grassroots Brewing, så hittar du nåt av hans ol på er resa…buy! och ta gärna med nåt hem 😀

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Tidigare öl i serien: Import Series vol 1 – of love and regret. […]

  2. […] och så Stillwaterpaket! Lite om gårdagen och så kickstartat vi med Struise / Stillwater Outblack En våräng på flaska – Stillwater Import Series Vol. 1 ’of Love & Regret’ Mörka nätter stundar – Stillwater Import Series Vol. 2 ’A Saison Darkly’ Mer Stillwater, […]

  3. […] och så Stillwaterpaket! Lite om gårdagen och så kickstartat vi med Struise / Stillwater Outblack En våräng på flaska – Stillwater Import Series Vol. 1 ’of Love & Regret’ Mörka nätter stundar – Stillwater Import Series Vol. 2 ’A Saison Darkly’ Mer Stillwater, […]


Leave a Reply