Categorized | MankerBeer Talk

Har belgarna passerat bäst före-datumet?

I en artikel från i fredags skriven av Will Hawkes på the Independent så berättar John Brus (delägare i De Molen) omutvecklingen och kvalitetsökningen bland bryggerierna i Nederländerna. Men han går också hårt åt de belgiska bryggerierna som enligt Brus passerat sitt bäst före-datum och gått från det ledande öllandet till att börja släpa efter övriga länders utveckling. Eller vad sägs om följande quote:

 

 

In my personal opinion, Belgium has past its best before date,” he says. “They kept the tradition, which is what made them a very good beer country. We didn’t have that in Holland; in the ’80s, there were maybe 10 big breweries making lager and maybe a bock in the autumn. That’s it.

“[By contrast] all the small Belgian family-owned brewers kept making good beers – but in the last ten years quality has decreased dramatically, even in beers like Duvel. It’s not like it used to be, or maybe my taste has changed. Beers owned by the bigger breweries, like Leffe, those beers are very dull now. They used to be very good beers. That’s why Belgium is going, unless new Belgian brewers pick up the mantle and make good beer. But that’s personal – I like hops and except for a few good Saisons, I don’t think you find many hops in Belgium now.”

 

Medan belgarna får sig en känga om att börja utvecklas så tycker han desto mer om brittiska bryggerier som Thornbridge, The Kernel m.fl som börjar prova på nya saker och samtidigt gör rena bra öl. Läs gärna artikeln för oavsett om man håller med honom eller ej, eller läser artikeln mer som “sanning” än som en uppmuntrande provokation så är det intressant att läsa om hans åsikter.
Håller ni med John? För jag tycker det är ett intressant och delvis berättigat argument även fast det är lite ignorant mot mycket som sker i Belgien. Han borde kanske slänga in Tyskland och Tjeckien med som traditionella ölländer som på många sätt helt stagnerat i utvecklingen, men de framhålls å andra sidan inte som de bästa ölländerna i världen.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Har belgarna passerat bäst före-datumet?”

 1. Nja jag vet inte, känns som att han är lite hemmablind. Visserligen är inte Leffe och Duvel särskilt bra (har inte de köpts upp under senaste 10 åren?), men det finns ju så otroligt mycket mer än så att välja från. Det räcker nästan med att nämna Struise för att hela hans argument ska falla, där kan han få sin dos humle 😉

  Nu var jag bara en dag i Holland men jag gjorde en del efterforskningar och frågade runt en hel del när jag var där. Det jag kom fram till var att det inte finns så jättemånga bra mikrobryggerier i Holland, De Molen står rätt så ensama på tronen. I De Molens egen shop så fanns nog bara Emelisse som var holländsk och de är inte så imponerande (kan förstås bli bättre med tiden). Resterande öl var från USA, Danmark, Sverige, Belgien o.s.v.

  Så att säga att Holland ska vara något form av center för craft beer känns konstigt. Sen tror jag att killen från De Molen nämner England mest för att reportern är därifrån. För det är väll också ett land som stannat av i utvecklingen, tillsammans med Tyskland och Tjeckien förstås. Men samtidigt kommer det ju god öl ur samtliga länder.

  Det jag dock kan hålla med om att väldigt många bryggerier i belgien är väldigt enformiga. Det blir mest bruin och blonde hela tiden. Men samtidigt finns det många som sticker ut i mängden: Struise, Cantillon, 3 Fonteinen, Westvleteren, Abbaye des Rocs, Bush för att nämna några.

  Skulle jag lyfta fram något europeiskt land som just nu står på barriären så skulle det nog vara Danmark.

 2. De Dolle! För bövelen! De Ranke! Inga dåliga eller tråkiga bryggerier dom heller. Jag har inte läst artikeln det är ju givetvis tråkigt när märken (Leffe, Duvel) köps upp och blir urvattnade. Även om jag personligen fortfarande tycker Duvel är ett bra öl.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] många vill hela tiden ha mer och mer och tar man det jag skrev om häromdan gällande John Brus på De Molens sågning av många belgiska bryggerier så ser man lite vad jag menar. Då gällde det inte bara användningen av humle, men var likväl […]


Leave a Reply