Manker Beer Diaries -5- Det gröna hotet (aka sniffa humle)

 

I detta, det senate avsnittet av Manker Beer Diaries, går vi på djupet och undersöker senaste hypedrogen – humle. Humle började som en konservator för öl mellan Storbritannien och Indien och har sedan växt till att bli det alla pratar om, vill ha och i vissa fall kan bli arga för om det saknas. Nu kanske vi har gjort det här lite skämtsamt men det är en diskussion som är mer än berättigad tycker jag.

Både jag och M2 är extrema humletorskar och älskar vår humle, doften, smaken och lyckan den ger ifrån sig. Att få prova nya humlesorter och lära sig om hur dem samspelar. Men samtidigt börjar det gå lite till överdrift kan tyckas. Idag skrev jag om Sam Calagiones åsikter om ölsnobbism och det är intressant att relatera det här till svenska standards. Gör man inte mer extrema öl med mer beska, humle och smak – eller en galen mörk öl, så är det lätt att hamna i skymundan. Slottskällan Zero (eller Nelson för den delen) och Närke flera humligare öl är bra exempel på när man kan vända det till något roligt och ett bevis på att man kan om man vill. Samma med Oppigård Amarillo eller Sigtunas Summer IPA, bra humliga öl med mycket smak

Men många vill hela tiden ha mer och mer och tar man det jag skrev om häromdan gällande John Brus på De Molens sågning av många belgiska bryggerier så ser man lite vad jag menar. Då gällde det inte bara användningen av humle, men var likväl ett av hans argument för varför belgarna hade ramlat efter.

Så vad tycker ni, är humle en “innesak” eller är det faktiskt så att det mer komplexa och medvetna användandet av humle gett en helt ny nivå till hur öl kan upplevas. Måste humle och IPA bli mer och mer, beskare och beskare och komplexare och komplexare? Eller är det som exempelvis The Kernel gör rätt väg – enkla lättdruckna och ruskigt goda IPAs som inte måste bara överbeska eller blir obalanserade då man dragit i mer humle än vad ölet kanske klarar?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Manker Beer Diaries -5- Det gröna hotet (aka sniffa humle)”

  1. AdamB_ says:

    Mig veterligen så hade man humle i öl långt innan man började exportera öl från Storbritannien till Indien. 🙂

    Jag tenderar att gilla en balanserad IPA över än en tokhumlad västkusts-IPA, självklart slinker det ner en och en annan tokhumlad IPA men det som jag återvänder till är de som har en stabil maltbas som balanserar beskan. Med det sagt så kommer det alltid finnas de som producerar tokhumlade IPA och det är vad som är så underbart, att det finns valmöjligheter för oss öldrickare.

  2. Det är väl så att när man får smak för något så vill man gärna ha mer och till slut måste man även höja “styrkan” på “fixen” för att ens smärtgräns höjs. Fastnar man i humleträsket må det väl va så, och då är det ju bra att det finns bryggerier som Dogfish Head och liknande som man kan nörda loss med. Men förhoppningsvis så utvecklas man åt många håll och då blir väl, vill jag tro, en bra öl en bra öl. Mitt ölintresse började också med jakt på beska men idag dreglar jag nog mer över malt, och i morgon kan det vara något annat. Hela diskussionen om nördar och överskattade bryggerier etc känns väl lite inramat och jag gläds lika mycket åt att veta att det bryggs småskalig extremöl i USA som jag aldrig kanske får smaka som att jag hittar Oppigårds öl på fat på något ställe man inte skulle förväntat sig sådan öl.
    Om vi hoppar tillbaka till humlen så tycker jag att det är en trevlig trend som jag väljer framför att dränkas i tråkig lager vart än man går. Sedan får det vara personligt om man vill ha sin öl obalanserad eller inte.

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Vi frågar mässgeneralen Ett ockult kärleksbarn till humlemord? – Omnipollo/Sea-Goat Brewing Manker Beer Diaries -5- Det gröna hotet (aka sniffa humle) Darren Packman startar bryggeri – vad betyder det för framtiden? Sverigepremiär – Manker Beer […]


Leave a Reply