Categorized | MankerBeer Talk

Sam Calagione (Dogfish Head) ger en känga till ölsnobbarna

Vi  verkar verkligen älska Dogfish Head så mycket som vi skriver om det? Men det gör vi, så inga konstigheter med det, och när då Sam Calagione går ut och raljerar över ölsnobbismen på BeerAdvocate så är det ytterligare ett tecken på att DFH’s sunda inställning till öl. Det är BeerStreet Journal som tagit fasta på Sams inlägg i tråden (på BA) om de mest överhype’ade bryggerierna.De som följt Sam i t.ex. Beer Wars och Brew Masters vet att han ibland skiljer (med all rätt) på ölsnobb och ölnörd, och detta påpekade han då vi mötte honom i höstas – att han älskar öl, han är en nörd enligt konstens alla regler. Men en snobb är däremot någon som väljer bort saker för att de inte “är rätt” eller “lika coolt”. Så läs hans inlägg här nedan, taget från tråden och kommentera gärna om vad ni själva tycker.

Vi på MankerBeer står helt bakom det här, ölsnobbismen sprider sig mer och mer och även fast det ibland är lätt att temporärt falla dit i euforin av att försöka “omvända” någon till “det goda ölets land” så är och förblir öl något roligt, socialt och jäkligt gott. Samtidigt är det ett stort skutt från att försöka sprida en god och sund ölkultur och att smutskasta öl för att de gör sin sak och vissa verkar tycka om det. DFH fick och får mycket skit för sina experimentella saker och visst att de inte alltid är världsklass. Men ta deras Ancient Ales-serie, en serie öl som visar hur långt tillbaka i tiden vi kan spåra ölets existens. Sedan om vissa hype’ar ölen bara för att det är DFH så är väl det mer upp till dem än för bryggeriet att besvara kritiken på? Nä, fortsätt dricka god öl säger vi! Här är hela Sam’s inlägg, enjoy.

 

It’s pretty depressing to frequently visit this site and see the most negative threads among the most popular. This didn’t happen much ten years ago when craft beer had something like a 3 percent market share. Flash forward to today, and true indie craft beer now has a still-tiny but growing marketshare of just over 5 percent. Yet so many folks that post here still spend their time knocking down breweries that dare to grow. It’s like that old joke: “Nobody eats at that restaurant anymore, it’s too crowded.” Except the “restaurants” that people shit on here aren’t exactly juggernauts. In fact, aside from Boston Beer, none of them have anything even close to half of one percent marketshare. The more that retailers, distributors, and large industrial brewers consolidate the more fragile the current growth momentum of the craft segment becomes. The more often the Beer Advocate community becomes a soap box for outing breweries for daring to grow beyond its insider ranks the more it will be marginalized in the movement to support, promote, and protect independent ,American, craft breweries.
It’s interesting how many posts that refer to Dogfish being over-rated include a caveat like “except for Palo…except for Immort…etc.” We all have different palettes which is why it’s a great thing that there are so many different beers. At Dogfish we’ve been focused on making “weird” beers since we opened and have taken our lumps for being stylistically indifferent since day one. I bet a lot of folks agree that beers like Punkin Ale (since 1995) , Immort Ale (wood aged smoked beer) since 1995, Chicory Stout (coffee stout) since 1995 , Raison D’être (Belgian brown) since 1996, , Indian Brown Ale (dark IPA) since 1997, and 90 Minute (DIPA) since 2000 don’t seem very weird anymore. That’s in large part because so many people who have been part of this community over the years championed them and helped us put them on the map.These beers, and all of our more recent releases like Palo Santo, Burton Baton, Bitches Brew continue to grow every year. We could have taken the easy way out and just sold the bejeezus out of 60 Minute to grow but we like to experiment and create and follow our own muse. Obviously there is an audience that appreciates this as we continue to grow. We put no more “hype” or “expert marketing” behind our best selling beers than we do our occasionals. We only advertise in a few beer magazines and my wife Mariah oversees all of our twitter/Facebook/dogfish.com stuff. We have mostly grown by just sharing our beer with people who are into it (at our pub, great beer bars, beer dinners, and fests) and let them decide for themselves if they like it. If they do we hope they tell their friends about. We hope a bunch of you that are going to EBF will stop by our booth and try some of the very unique new beers we are proudly bringing to market like Tweason’ale (a champagne-esque, gluten-free beer fermented with buckwheat honey and strawberries) and Noble Rot (a sort of saison brewed with Botrytis-infected Viognier Grape must). One of these beers is on the sweeter side and one is more sour. Knowing each of your palettes is unique you will probably prefer one over the other. That doesn’t mean the one you didn’t prefer sucked. And the breweries you don’t prefer but are growing don’t suck either. Respect Beer. The below was my favorite post thus far.

This thread is hilarious. Seriously, Bells, Founders, FFF, Surly, RR, DFH, Bruery, Avery, Cigar City, Mikkeller are all overrated?

Since I’m from Ohio, I’ll pile on and add Great Lakes, Hoppin Frog, and Brew Kettle to the list. Your welcome.

Hopefully soon we will have every craft brewery in the US on the list.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Sam Calagione (Dogfish Head) ger en känga till ölsnobbarna”

 1. Malt.P says:

  Som du säger Manker så är det väldigt lätt att trilla dit och bli sedd som en ölsnobb,speciellt av dom som inte är ölnördar för att dom tycker att man försöker att vara snobbig när man beställer något annat än vad som är vanligast på fat. Det många inte förstår är ju att man eller rättare sagt jag som ölnörd förutom att man är intresserad av öl också är lite av en ölsamlare i det att man ständigt vill prova nya sorter på jakt efter nästa favorit. Nyfikenhet/informations samlande är väl ledorden i mitt ölnörderi.
  Bra artikel, Tack

 2. Erik says:

  Håller med Sam (och er) i denna fråga. Att fnysa elitiskt åt någon som beställer en stor stark (vilket tyvärr inte är så ovanligt att höra/läsa/se) känns galet barnsligt och motproduktivt.
  Däremot har jag vid några tillfällen småpratat med folk vid baren och rekommenderat “lite bättre” öl, alltfrån en mer lättdrucken men välgjord lager till mer exotica för den som känt sig vågad att prova något helt nytt. Det är kul att se folk inse för första gången vad öl faktiskt kan vara, plus att det ju alltid är kul att mingla lite. Sen får man ju (som du skriver) se till att man inte blir för medryckt men det brukar inte vara några större problem.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] och lära sig om hur dem samspelar. Men samtidigt börjar det gå lite till överdrift kan tyckas. Idag skrev jag om Sam Calagiones åsikter om ölsnobbism och det är intressant att relatera det här till svenska standards. Gör man inte mer extrema öl […]


Leave a Reply