Inför Systembolagets släpp 2/5 – Lagringsbart är det nya beska

Det är snart maj och med ny månad så är det nya nyheter på vårt kära Systembolag. Denna månad är det inte bara ett T5 och T7-släpp utan även ett litet specialsläpp på Systembolagets websida gällande Goose Islands beryktatade Bourbon Coffee Stout, vilka släpps lösa för beställning den 10/5.

Nedan ser ni en snabb sneak peak på vad som kommer och det är en rätt skön blandning med en viss betoning på lagringsbar öl. Den uppmärksamme märker att Napa Smiths Cool Brew och Amager Rye King är borta – de är nämligen flyttade till junis släpp, vilket blir än mer fullmatat och gott.

 

Efter att Shipyard har skeppat hit sin Blueberry Stout och Smashed Pumpkins kommer nu Applehead – en veteöl med toner och karaktär av äpple och kanel. Spännande och lite oroväckande då kvaliten oftast har varierat något, samtidigt – med lite tur – kan detta vara en uppfriskande öl och för en tjuga per flaska är det dessutom inte lika stor investering som Shipyards 65’or. För er som gillade pumpaölet rekommenderar jag en kik på Beer Sweden Forums samköpstråd där en beställning ligger med flaskor kvar att nypa.

Håller vi kvar vid USA så dyker sedan en mycket intressant kamp upp – med två vinnare. Sierra Nevada Bigfoot 2012 vs Great Divide Old Ruffian 2012. Två barley wine av bästa klass, två välkända och oerhört omtyckte barley wines som håller sig perfekt flera år framåt och som de som föredrar mer humlebett dricker färska medan andra låter dem stå ett år. Det finns en anledning att vi båda har rekommenderat dem båda – för de här är toppenöl att köpa på sig ett gäng av.

Lika bra lagringspotential och med lite samma kultstatus finner vi också svenska Grebbestads Lunator, en återkommande dubbelbock som lämpar sig perfekt med ett par solstånd mer på nacken. Eller så dricker man den nu för med 23,90 per flaska så har man råd att köpa fler än en, och det bör man. Prova dem sedan var 3’e månad eller så och avgör när just du tycker att de har blivit bäst.

Dock får vi inte glömma Sierra Nevadas nyhet, kanske inte med samma lagrinspotential men som är lika spännande. Nu har visserligen Ruthless Rye funnits ett tag i landet och på både krogar och på mässor har ölintresserade kunnat prova denna råg-ipa. Jag lät en vän prova denna och han tyckte det var som en vildare och mer kryddig Torpedo men utan samma citrus/grapebetonade bett. Den har lite annorlunda, kryddig stil som kanske förvånar de som förväntar sig en mer fruktig IPA och vi båda på Manker Beer har diskuterat vad vi egentligen tycker om den. Min slutsats är att jag gillar den och en längre recension kommer i helgen.

 

Ser vi till T6 och T6 så kan vi börja med Pietra Bucugna, en italiensk öl från Brasserie Pietra som jag inte vet mer om än det jag fann via lite googlande här (finns t.ex. inte på Rate Beer).

Istället kan vi konstatera att det vankas Amagerfrossa i maj. Med inte mindre än 3 olika varianter på den ständigt prisbelönade Hr Fredriksen där vi finner varianter på svenskt och danskt rödvinsfat liksom en där man lagrat ölet på whiskeyfat från colorado (tänk Colocoff). Här bör man inte vara blyg utan våga prova alla tre (Swedish Red Wine, Danish Red Wine och Colorado Whiskey) på en paralellprovning för att se vilken man föredrar, en riktigt kul möjlighet som inte kommer så ofta. Föredrar man portvin kan man istället prova Amager PoP!  – eller ”Portvinslagret Oatmeal Porter” som den egentligen skulle heta. Denna provade jag på Linköping Beer Expo och tyckte att den var väldigt balanserad och smakrik. Samtliga dessa faller också in i kategorin “väl lagringsbara öl” och får väl därför också ses som en liten investering. Gillar du välbalanserad mörk öl som inte blir extrem men som ändå har mycket karaktär så är samtliga dessa ett bra val.

Slutligen är det Sverigeaktuella Black Isle som har sin Black Islay på besök i det exklusiva släppet. Endast 1051 flaskor gjordes av denna imperial stout (varav 888 kommer till Sverige) som lagrats på skotska whiskyfat och förhoppningsvis får jag möjlighet att prova den under morgondagen varpå jag sedan kan uttala mig mer. Men ser man till de smaker och intryck andra beskriver så låter den som en riktigt välsmakande imperial stout som dessutom inte drar iväg i alkoholstyrkan (8.1% är angivet, men som med all spritlagrad öl så drar ölet ur sprit från faten varpå styrkan ökar). Jag har stora förhoppningar på den här och att den är ekologiskt framtagen gör inte saken värre.

 

2012-05-02, Små partier

(modul, artikelnummer, namn, land, volym, pris, antal)

® Manker rekommenderar
® M2 rekommenderar


T5 11625 Grebbestad Lunator Sverige 330 23,90 18000   ®
T5 11687 Shipyard Applehead USA 355 19,60 10080
T5 11691 Sierra Nevada Bigfoot 2012 USA 350 29,90 15000   ®® [MB Rate]
T5 11692 Sierra Nevada Ruthless Rye 2011 USA 350 33,00 9600  
T5 11629 Old Ruffian Barley Wine 2012 USA 650 79,90 3240   ®® [MB Rate]

T6 11656 Pietra Bucugna 2011 Frankrike 750 76,11

T7 11650 Amager Hr. Frederiksen Colorado Whiskey Danmark 375 119,00 288
T7 11651 Amager Hr. Frederiksen Swedish Red Wine Danmark 250 79,00 672
T7 11658 Amager POP! Danmark 375 119,00 288
T7 11659 Amager Hr. Frederiksen Danish Red Wine Danmark 375 119,00 144
T7 11638 Black Isle Black Islay Storbritannien 330 69,00 888

 

2012-05-10

Webblansering

T8 11671 Bourbon County Coffee Stout USA 650 132,30 160 ®

 

Vad betyder T-indelningarna

B = beställningssortiment
BAS = alla butiker
T1 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med större volym i depån än i T7-butikerna
T7 = vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “Inför Systembolagets släpp 2/5 – Lagringsbart är det nya beska”

 1. Anton says:

  Gällande Pietran så är den väl från Korsika(Frankrike) och inte Italien.

  Skulle tro att det är samma öl som finns i beställningssortimentet på SB fast på 75:a.

  Drack hur som helst en hel del av denna för några somrar sedan och det är en trevlig öl bryggd med kastanjer.

  • manker says:

   Makes sense, för hittade enbart den länken ja hade med här som skrev om detta öl. Känns fortfarande lite oklart vad det är

   • Pietran verkar mest bara vara “samma öl i annorlunda förpackning”. Verkar mest vara en lite halvtråkig vienna lager som mest blir intressant på grund av kastanjeinslaget.

 2. Christian says:

  Hej.
  Har just kommit hem från en kryssning, bla just till Korsika och kan inte annat än beklaga om ni inte tar chansen att dricka denna underbara dryck från Korsika. Blev helt frälst i detta fylliga öl.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] och första maj-tågande så är det bara att styra kosan mot Systembolagets och onsdagens nyhetssläpp. En av de öl som släpps då och som både jag och M2 har varit riktigt nyfikna på är Ruthless […]


Leave a Reply