Categorized | Ölrecensioner

Great Divide Old Ruffian Barley Wine + lördagens ölprovning

Igår blev det grillning i den gnutta sol som fanns kvar runt middagstid följt av ett kortare besök på Sorbon i god fredagsanda. Mot kvällens slut tyckte vi att det var dags för något rejälare, något godare och kanske till och med något smuttbart – så in med en barley wine tänkte vi. Vilken vi skulle välja var mindre klart men till slut föll valet på Great Divide Old Ruffian Barley Wine. En barley wine i mer humligt stuk och på 85-90 IBU.

Utseende: Tunt litet lager cappucinofärgat skum som dör ned till ett smutsigt litet lock som i sin tur tunnas ut till lite rester. Oerhört vackert kristallklar färg på vätskan som går i en rödbrun ton med lite orange’t i.
Doft: Suverän typisk barley wine-doft som ändå är lite mer återhållsam med de torkade, mörka frukterna. Istället är det saftig och god fruktighet åt det lite friskare hållet. Efteråt får de lite tyngre mörka och torkade frukterna tid att komma fram. Väldigt tydlig beska med vissa rena humleinslag av citron och grape. Man skulle enkelt kunna spendera mer tid med att bara sitta och dofta på den då den uppvisar en fin variation i doftpaletten. Avslutar med lite lätt torkade aprikoser och lite karamelliserat socker och karamell.
Smak: Lätt munkänsla med en liten och snabb kolsyra. Stor beska som slår till direkt då vätskan lagt sig tillrätta i munnen. Lika snabbt drar sig beskan tillbaka och sätter sig tillrätta på bänkraden märkt “efterbeska”, enda beviset på att den var där och huggit till är en lätt brännande känsla. Denna är får också avsluta tillsammans med en söt klang. Smaken är med vällagrad och lätt vinös och de lite typiska barley wine-frukterna är nu mer utblandade med mer grape och citrussmak. Rätt stor och långvarig efterbeska där även en viss syrlighet är med. Just dessa två saker, beskan och syrligheten kommer fram mer och mer och i takt med det kommer även lite mer smak av torkade frukter fram.

Betyg? – Bra+ ett kraftpaket i form av syra, beska och trevliga smaker och dofter. En typisk brygd att ha en kall vinter framför brasan. Just att den är lite humligare och inte bara besk tycker jag är lite ovanligt vilket gör den lite mer besk än söt. På gott och ont.

Barley wines på sommaren, hur ska man egentligen förbereda sig för att få den där vinterkänslan? Smutta på något värmande och gott är ju klart trevligare då det är kallt och mörkt ute än på våren. Då passar en IPA bättre. Tur att barley wines är gott oavsett då.

Framöver bjuds det på fler öl från gårdagen samt lite från kvällens ölprovning där Nörrebros olika öl testas samt BrewDog Abstrakt 01 och kanske lite mer. Ska bli väldigt kul att testa dessa olika öl med lite olika stuk.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Great Divide Old Ruffian Barley Wine + lördagens ölprovning”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] T5 11625 Grebbestad Lunator Sverige 330 23,90 18000   ® T5 11687 Shipyard Applehead USA 355 19,60 10080 T5 11691 Sierra Nevada Bigfoot 2012 USA 350 29,90 15000   ®® [MB Rate] T5 11692 Sierra Nevada Ruthless Rye 2011 USA 350 33,00 9600   T5 11629 Old Ruffian Barley Wine 2012 USA 650 79,90 3240   ®® [MB Rate] […]


Leave a Reply