Categorized | Ölrecensioner

Vi lyfter på hatten – New Holland Oak Aged Hatter IPA

För en gångs skulle sitter jag här på jobbet snarare än köar för öl på Systembolaget. Anledningen är enkel och heter M2. En vardagshjälte som idag är i Göteborg och passar på att strosa runt på Systembolaget i Nordstan, där det brukar vara lite mindre folk än på Regeringsgatan i Stockholm.

Kul att se att det blev lite disskusioner om Omnipollo/Evil Twin “Project Free Beer” igår. Gratis öl engagerar av många anledningar men vi är mest nyfikna på att se hur det hela genomförs då tanken är nyskapande och bra.

Men det är tvära kast nu och inför nästa veckas Sour & Bitter-event och Copenhagen Beer Celebration så är vi i full fart med att dricka god öl och njuta av sommaren. En av dessa goda öl var New Hollands bourbonlagrade IPA. New Holland har varierat i kvalitet för mig och vissa öl har varit väldigt bra medan vissa av de ekfatslagrade har haft en något karamellgräddig ton jag inte helt uppskattar. För er som vill prova deras öl rekommenderar jag Monks Porterhouse eller Oliver Twist (båda i Stockholm) som är de två ställen där jag funnit öl från New Holland.

 

New Holland Oak Aged Hatter IPA

 

Utseende: Något rödare gyllenklar orangebrun vätska, minimala bubblor i det fint gräddiga vita skummet.
Doft: Dill? Sour cream and onion? Tycker vaniljen från fatlagringen blir lite gräddig och tillsammans med bitter karamell,kola och citrustoner är det inte alltför fräscht – snarare lite klibbigt. Drar lite åt en barley wine i aromen.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Även smaken har lite samma problem med hur eklagringen kommer in i de övriga smakerna från IPAn. IPAn har bra citruskryddad smak och med lätta intryck av bourbon så blir det mer fokus på karamell och kola. Kunde nog ha varit lite fruktigare och ha mindre intryck från fatlagringen som tog över lite för mycket.

Betyg? – Bra+. Trots att lagringen inte var perfekt så har den ändå en rätt skön smak, lite egen toffee och gräddkolasmak. Har tyvärr blivit lite för gräddig på samma sätt som den eklagrade imperial stouten/strong ale’en Dragons Milk. Till skillnad från den så är Oak Aged Hatter’n ändå intressant och har “något eget”. Som en blandning av strong ale och old ale får jag känslan av att den kan passa bra till lite goda ostar.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply