Categorized | M2's Corner, MankerBeer Talk

M2’s Corner – Cheese Wars – Garrett Oliver vs Totte Steneby

När MankerBeer tillsammans med landets främsta sommelierer blev speciellt inbjudna att deltaga i Cheese Wars Restaurangakademien i Stockholm så släppte vi verkligen allt, flyttade om eventuella störande moment i kalendern och boka in ostkriget mellan Garrett Oliver, bryggmästare på Brooklyn Brewery, och Totte Steneby, Svensk Sommeliermästare.

Cheese Wars går kortfattat ut på att låta deltagarna avgöra om det utvalda ölet eller vinet passar bäst till den perfekt tempade osten som kaxigt sökte vår uppmärksamhet från Pillevuyttallriken. Cheese Wars är någonting Garrett verkligen gillar och söker ni bara på “Garrett Oliver Cheese Wars” på YouTube kommer ni få mängder med intressanta träffar. Oerhört lärorikt för alla, oavsett om det är öl, vin, ost eller mat du gillar. Här har du lite förslag och tips från två riktiga mästare så prova gärna på detta själva ute i stugorna.

 

Totalt 7 fenomenala ostar tog vi oss genom och mina smaklökar gav 4 delvinster till ölet och 2 till vinet. En av ostarnas öl och vinparning var så fenomenal att varken öl eller vin kunde anse sig förlorad så det blev betyg ‘jämnt skägg’. Manker höll bara med om att det var med ett visst övertag öl vann, men de tre sista kamperna var såpass hårfina att man mest satt och var lycklig över de fenomenala kombinationerna mer än försökte bedöma vilken som var bäst.

Då kör vi, från vänster till höger:

Ost nr 1
Ostnamn: Ossau Iraty
Mjölk: Komjölk
Karaktär: Hårdost, nötig karaktär som påminde något om vissa vällagrade goudas jag smakat tidigare.
Vin: Vitt vin, Cotes Du Rhone (Coudoulet de beaucastel 2008)
Öl: Brooklyn Brown Ale
M2’s val: Totte kickade igång kriget med en fenomenal parning, den något syrliga karaktären i vinet lyfte fram ostens nötiga smak på ett sätt som funkade fenomenalt. Ölet harmonierade med osten på ett annorlunda vis och släppte fram mer utav varandra men personligen så ansåg jag att Totte lyckades bäst.

Ost nr 2
Ostnamn: Saint Andre
Mjölk: getmjölk
Karaktär: Mjuk ost, brieliknande textur med mycket krämig kärna
Vin: Vitt vin, torr (J Bäumer Rheingau Riesling 2010)
Öl: Boon Framboise
M2’s val: Även om Totte plockade fram den godaste riesling jag nånsin smakat, som plockade fram en ofrånkomlig smakharmoni med fin eftersmak och mullig fruktighet så bjöd Garrett på vinsten här där hans kombo skapade en födelsedagsfest från svunnen tid med farmors hallontårta i munnen där syran i ölet domnar bort och lämnar kvar hallon och gräddighet. Klar vinst för Garret.

Ost nr 3
Ostnamn: Epoisses de Bourgogne
Mjölk: Komjölk
Karaktär: Mjuk ost, sötbrända ostsmaker med en tydlig förnimmelse av lada (inte bilen)
Vin: Vitt vin, Bourgogne (Meursault 1er Cru les Genevrieres 2009)
Öl: Brooklyn Wild 1
M2’s val: Totte ville visa en parning med både ost och vin från samma region, Bourgogne, och lyckats såklart riktigt bra – det råder det ingen tvekan om, vinet ger osten en nötig karaktär och lyckas penetrera fetman hos osten. Men när den limiterade ölen Wild 1 med sin karaktäriskiska farmhousesmak lyfter denna härligt pösiga ost som ligger och myser på tallriken likt en insutten saccosäck från -82, så går både jag och Manker upp i brygga och helt sonika stjäl lite extra ost från en intet ont anande tallrik bredvid oss eftersom vi måste ha mer. Det smakar lite som sommar och färska perenner när denna kombo möts med tydliga inslag av stall, mineral och en vinös fruktighet som lyckas lika bra som vinet men samtidigt lyfter kombon med sin kolsyra som skär igenom ostens gräddighet. Helt klart en öl man vill få tag på mer av.

Ost nr 4
Ostnamn: Gryuere L’Etivaj
Mjölk: Komjölk
Karaktär: Hård ost knappast behöver en längre introduktion. Gruyere är en självskriven gäst på MankerBeers ölprovningar och passar otroligt fint med IPA med sin söta saltighet
Vin: Sherry, (Delgado Zuleta Palo Cortado Monteagudo)
Öl: Örbaeks vintage 2008 (Barley wine karaktär)
M2’s val: Dessertvinskaraktären i sherryn kompletterar den vällagrade och kraftiga gruyeren otroligt väl och ger smaker av päron, nötighet och mild fruktighet, men än en gång så sätter Garrett in en fullträff som jag trodde skulle bli min favorit under Cheese Wars –  Barley Wines har mer kraftfulla smaker blandade med en trevligare sötma än sherryn och skrapar ihop ännu ett poäng till ölen. Den milda beskan går bra mot fetman i osten och karamellsötman lyfter osten till en ny höjd.

Ost nr 5
Ostnamn: Monte Enebro
Mjölk: Getmjölk
Karaktär: Mjuk ost, otroligt krämig och skön sälta. Den mögliga kanten skall såklart också få träffa smaklökarna och adda dom på Facebook, eftersom dom blir polare direkt
Vin: Ljus sherry, La Goya
Öl: Deus, Brut de flanders
M2’s val: Nu börjar smaklökarna spritta likt kor som släpps ut på grönbete, det blir fyrverkerier i munnen och jag kommer på mig själv att sitta och fånle i flera sekunder innan jag vaknar till. Osten är riktigt salt men samtidigt väldigt krämig och balanserad. Tottes val  av en ljus sherry lugnar ner sältan och skapar en fin harmoni. Otroligt! Och sen gör Garrett det igen, fram kommer världens snyggaste ölflaska: Deus från Brut de Flanders. Med sina champagnelika toner blandat med tydlig dill och koriandersötma så krossas motståndet och skapar ett smakfyrverkeri utan dess like! Kan ni hitta denna osten så lägg en beställning till Systembolaget på ölen och imponera på era vänner som ni älskar mest, för denna kombo måste spridas vidare!

Ost nr 6
Ostnamn: Testun Vino Barolo
Mjölk: Komjölk
Karaktär: Hård ost, med synligt protein, salt och härlig smak, lagrat under ett täcke av druvrester från Barolotillverkning
Vin: Champagne, Eric Rodez
Öl: Brooklyn Cuvée de la Crochet Rouge Riesling
M2’s val: Först nu dyker första champagnen upp och är tänkt att lyfta ostens smaker hellre än harmoniera och här lyckas Totte bäst. Champagnens bubblor och torrhet ger den otroligt smakrika, dock inte så ‘gruyere-saltiga’, osten en rejäl push i rätt riktning och lättar upp osten samtidigt som fräscha citrustoner kommer igenom. Lite som en elegant klädd farfar som med busig blick låter sonsonen sätta sig i den gamla välbevarade Porschen från 1972 som står och myser i garaget i väntan på en liten tur. Garretts otroliga Riesling-lagrade öl tar även den osten till nya höjder, men elegansen i champagnen får räknas som vinnaren här även om det är ett ytterst svårt val. Ölet faller nog lite på att det inte slår igenom eller harmoniserar lika tydligt mot osten som champagnen gör, trots att det såklart är ännu en underbar kombo. Kanske skulle även Deus passat till denna?

Ost nr 7
Ostnamn: Fourme D’Ambert
Mjölk: Komjölk
Karaktär: Mjuk ost, blåmögel med enorm krämighet och tydliga Stiltondrag
Vin: Vitt vin från Alsace
Öl: Brooklyn Black Chocolate Stout (2004/2005)
M2’s val: Vilken final! De sparade verkligen det bästa till sist! Normala blåmögelostar man kan få tag på i välsorterade ICAbutiker har en ganska dammig karaktär, men det här var ju såklart i en klass för sig. Smakfulla mögelsmaker blandas med en elegans i en ost som jag sällan eller aldrig stött på tidigare. Den söta alsacen med tydliga och härliga flädersmaker kan vara det bästa jag druckit i vinväg och tillsammans med sältan och krämigheten i osten är det dags för ännu en oststöld från tallriken bredvid. MEN då plockar Garrett fram sitt sista vapen i striden och ger oss en knäckigt söt gammal vällagrad Black Chocolate Stout som såklart bjuder in kaffe och choklad på festen, men även en typ av bränd sötlakrits som knockar motståndet. Det är i detta läget fullkomligt omöjligt att avgöra vad som är bäst i sista fighten så det blir faktiskt ‘jämnt skägg’ här.

Summering:
Det bjöds på en hel del överraskningar men man märker att både Garrett och Totte är experter i världsklass på detta, diverse smakexplosioner blandas med eleganta harmonier från båda håll. Det var två parningar som stack ut i röstlängden och det var ost nr 3 där ölet fick hela 11/12 röster och ost nr 6 där vinet fick 9/12 röster.

Hos mig vann som sagt Garrett med 4-2 och Garrett vann även hela ostkriget – Med sin vana ödmjukhet så ser han lite generad ut och tackar sin kombatant för en bra och imponerande fight med ett rejält handslag.

Vissa av ölen presenterade är otroligt svåra att få tag på men vi känner ju till den experimentlusta som finns ute hos er så vi hoppas att detta inspirerar er att testa er fram, använd ovan som måttstock och var för guds skull inte rädda för att dela med er av era bästa parningar.

För vem vet, vi kanske har lite signerade, speciellt för detta event framtagna Brooklyn prylar att tävla bort till bästa öl/ostparningen inom kort…?
/M2

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

7 Responses to “M2’s Corner – Cheese Wars – Garrett Oliver vs Totte Steneby”

 1. Det är egentligt helt ofattbart att jag hoppade det här eventet. Det kommer jag ångra lääänge. Riktigt bra genomgång Magnus! Här visade du vad du är bra på.

 2. M2 says:

  Tack Fredrik för de varma orden! Det var ett tungt jobb, men någon var ju tvungen att göra det

  //M2

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] samband med Cheese Wars-eventet med Garrett Oliver vs Totte Steneby på Restaurangakademin som vi skrev om tidigare idag så kom vi över två av dessa signerade paket från Brooklyn […]

 2. […] Så, ut och fotografera med er, ju roligare och fler bilder desto härligare. Använd photoshop, använd coola effekter på din feta systemkamera, gör precis som ni vill. Vad Garrett Oliver kommer att fastna för är högst oklart i dagsläget men ni kan lära känna honom lite bättre här, där Garrett och M2 diskuterar öl, mat, nässlor och tågstölder. Eller varför inte passa på att lära er om ostens underbara värld? […]

 3. […] Så, ut och fotografera med er, ju roligare och fler bilder desto härligare. Använd photoshop, använd coola effekter på din feta systemkamera, gör precis som ni vill. Vad Garrett Oliver kommer att fastna för är högst oklart i dagsläget men ni kan lära känna honom lite bättre här, där Garrett och M2 diskuterar öl, mat, nässlor och tågstölder. Eller varför inte passa på att lära er om ostens underbara värld? […]

 4. […] Så, ut och fotografera med er, ju roligare och fler bilder desto härligare. Använd photoshop, använd coola effekter på din feta systemkamera, gör precis som ni vill. Vad Garrett Oliver kommer att fastna för är högst oklart i dagsläget men ni kan lära känna honom lite bättre här, där Garrett och M2 diskuterar öl, mat, nässlor och tågstölder. Eller varför inte passa på att lära er om ostens underbara värld? […]

 5. […] MB: Hey Garret! Nice to chat with you again, we had a blast when we met in Stockholm over food, great beers, stories about you trying to steal trains after GABF and the great Cheese Wars afternoon at Restaurangakademin! […]


Leave a Reply