Categorized | Ölrecensioner

Vi vänder blad – Jester King Noble King Hoppy Farmhouse Ale

Humle och vildjäst öl är en kombination som brukar kunna fungera rätt bra. Tar vi t.ex. Mikkeller/Stillwater Our Side eller Flying Dog In der Wildeman Farmhouse IPA (som nu finns på flaska, vilket vi gillar!) så är det två bra exemplen på öl som lykas blanda det bästa hos två lika spännande ölstilar. Farmhouse IPA’s har inte riktigt slagit lika mycket i Sverige och troligen för att “farmhouseöl” i sig inte är alltför vanligt. “Farmhouse” skulle man nog kunna definiera som användandet av vildjäst, ofta i ackompanjemang med så kallad “noblehumle” och kan röra sig mellan IPA, vanlig ale, saison eller andra oftast (men inte alltid) ljusa öltyper.

Texasbryggeriet Jester King (de som gjorde den för oss svenskar mer välkända Black Metal) gör sin twist på en farmghouse ale med en stiltypiskh humle i form av tjeckisk Saaz och East Kent Goldings. Ölet är ett av fem “year-round”-öl och finns tyvärr inte i Sverige för närvarande (Ölbutikken i Köpenhamn däremot..).

 

 

Jester King Noble King Hoppy Farmhouse Ale

 

Utseende: En mjuk dov aprikosfärgad vätska med stor vitt skum med små till medelstora bubblor och en fin topp. Skummet lägger sig längs med väggarna och det ser “tvålluddrigt” ut.
Doft: Blomster, mycket koriander och en släng lime. Under de kryddiga tonerna gömmer sig en bra fruktighet och en hållbar maltbas. Lite extra peppar, apelsinskal och citron ger en torr finish. Inte alltför markant karaktär från jästen vilket öppnar upp för övriga aromer – vilket jag tycker gör den väl.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Trots farmhousejästen så är den inte för lätt och porös i munnen utan har en mjuk, bra och passande kropp. Smaken är rätt stiltypisk med lime, koriander, torr peppar och en torr eftersmak. Fruktigheten finns där men slår inte igenom utan stannar vid att bara ge lite djup.

Betyg? – Bättre. Fina smaker med framförallt en bra maltgrund som bygger upp hela ölet som, ger det en bättre kropp och motstånd mot det porösa. Fina blommiga kryddor, peppar, lime, citrus och fin torr eftersmak. Tycker att ölet fungerar väl med det rosagrillade lammet som fått en lagom het habaneroglace.

 

Mer Jester King:

Solen skiner, så även ölet – Jester King/Mikkeller Drink’in the Sunbelt
Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Vi vänder blad – Jester King Noble King Hoppy Farmhouse Ale”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] senare är en mildare variant av gårdagens Noble King, med andra ord en välhumlad farmhouse ale med tjeckisk Saazhumle samt East Kent Golding. Med 2,9% […]


Leave a Reply