Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 13 – Mohawk Blizzard Imperial Porter

2010 fick Sigtuna Brygghus besök av Stefan Gustavsson som skulle brygga sin vinteröl Blizzard Imperial Porter hos Arlandastadbryggeriet. Då bryggdes den med tio maltstorter, mörkt rörsocker, honung och rimliga 8 typer av humle. Nu i år är den tillbaka, fast bryggd hos belgiska De Proef – dock fortfarande med lika många malt- och humlesorter, mörkt rörsocker och honung. Även alkoholstyrkan på 9.7% är den samma.

Vad skiljer då ölen åt? Inte så värst mycket utan mestadels banala saker som att det är 1% mer av Caramunichmalten som dessutom är av typ 2 istället för 3, en ljusare och lättare basmalt, en avsaknad av den lite kraftigare brunmalten samt en mer återhållsam mängs sötsacker (honung och muskovadosocker). Stefan själv är väldigt nöjd med ölet som nu är mer likt den bild han en gång såg framför sig när han började snickra ihop ölet.

Ölet släpptes på Systembolaget nu idag och kostar 29,70 kronor för 33 cl starkporter (artikelnummer 11346). Missa inte heller Mohawks Whiteout Stout som även den är en riktigt högkvalitativ julöl! De båda, liksom Stefan, kommer att finnas på Örebro Beer & Whisky Festival som startar nu imorgon – så passa på att morsa och snacka julöl med honom.

 

Mohawk Blizzard Imperial Porter

 

Utseende: En aningen rödskimmrande svartbrun vätska med ljusbrunt skum vars porösa kropp löses ut till kletiga skumgardiner längs sidorna på glaset.
Doft: En rejäl humlekick i näsan med brända, gräsiga mörka humletoner, en vuxen kraft där de 9,7%’en ger den en balanserad men kaxig smäll av bränd sötma, honung och mörkt rostat korn, choklad och tungt rött vin.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Humlekicken är något mildare, kan man tro, men så är det inte – den är bara noggrant dold av honung, nykokat kaffe och mörk choklad som dör ut i mörk sirap och vinavkok. Alkoholen, beskan och sötman fungerar i mitt tycke bra ihop, framförallt om man jämför med den tidigare Blizzard’en som var något rivigare. Humlen kommer att stilla sig, likaså den allra mest vrålande alkoholen – men jag gillar hur en river omkring men ändå har en stabil söt och stabil grund i mörka malten och kaffet.

Betyg? – Bra+. Förrädisk imperial porter. Det är en öl på nästan 10%, det är en kraftig och mörk, bitvis tidskrävande öl och ingenting du bara ska hälla i dig medan faster tar om sill för femte gången. Sitt istället och njut, låt beskan ta din mun, låt den ebba ut och låt sedan värmen från alkoholen föra med sig alla julens starka, mörka smaker. Jag testade den med ett par chocolate brownies (kakvarianten och inte de mjuka) och det var som ett riktigt bra vuxengodis.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “MankerBeer firar in julen – 13 – Mohawk Blizzard Imperial Porter”

  1. Christian says:

    Intressant att det är två öl som är så pass lika i basen; en maltsort mindre i Whiteout, humlesorterna är färre, men med honung och rörsocker i båda.

    Ska bli spännande att prova de här mot varandra!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply