Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 7 – Mohawk Whiteout Imperial Stout

Så har vi nu kommit till den sjunde julölen i årets genomgång av de julöl som florerar här i landet kring denna glädjens årstid. Nu hittar jag faktiskt på en aning då denna ölen också var den första julölen i år, bara att jag inte visste om det. När M2 var nere i Göteborg i mars tidigare i år så tog han och Stefan Mohawk Gustavsson och drack lite öl, varpå en av flaskorna han fick med sig hem – offertbrygd 247 – också är nedan öl, Whiteout Imperial Stout. När jag drack det sist så gillade jag det kraftiga och mörka men tyckte att beskan och en vinös ton kunde få stilla sig lite – då skulle den vara klockren. De som var på StockholmBeer nu i höstas kunde också få prova på ölet i Mohawk-montern och enligt vad jag har kunnat läsa utifrån deras intryck så vart det positiva tongångar.

Ölet bygger vidare på Blizzard Imperial Porter (som även den kommer nu i jul och provas inom kort) men är något kraftfullare och har har bryggts med nio typer av malt, honung och rörsocker. Stefan har använt karaktären från tysk, engelsk och amerikansk humle för att ge lite kryddda och sting till ölet.

Den 15e november dyker den upp tillsammans med övriga tomtenisseöl på vårt välkända Systembolag (artikelnummer 11347) och kommer då att kosta 34,90 för 500 ml stout.

 

Mohawk Whiteout Imperial Stout

 

Utseende: Brunsvart vätksa med klarare gyllene strimmor mot botten. Ljusbrunt skum med minimala bubblor.
Doft: En ren, fyllig arom med aningen bitter choklad, kallt dagen efter kaffe och tydlig humling.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Fyllig och mysig kropp. Sveper in över munnen med små beska smakflingor med choklad, mörk sötma, kallt starkt kaffe och lite torr saltlakrits. Humlestinget är rätt framträdande och bitvis skär den sig lite med en söt och likt i våras syrlig känsla som drar åt lika delar mjölk som citrus och aska. Jag tror att lite lagring kan få de inslagen att stilla sig mer och integreras mer i de övriga smakerna. Baktill känner man av mer av det söta och att det finns lite smaker där i förrådet som kan dyka upp framöver. Så ge den lite tid.

Betyg? – Bra+/Bättre-. Den är mustig och mumsig men behöver få bort den där lilla tonen av färskhet. Personligen gillar jag det här och tror att den med bara någon månad i skåpet kommer vara superb, därav det högre betyget. Men samtidigt är det jul snart och det är då den ska drickas. Till mat kommer det jag uppfattar som syra ge en till dimension. Många brown ales som legat ett år blir en helt annan öl till mat än om de är “råare” och färska vilket jag upplever fungerar bra mot kötträtter (köttbullar, prinskorv, kanske julskinkan).

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “MankerBeer firar in julen – 7 – Mohawk Whiteout Imperial Stout”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] nu idag och kostar 29,70 kronor för 33 cl starkporter (artikelnummer 11346). Missa inte heller Mohawks Whiteout Stout som även den är en riktigt högkvalitativ julöl! De båda, liksom Stefan, kommer att finnas på […]

  2. […] i ett obalanserat regn av diesel och humlekottar. Vissa öl har dock stått ut och till exempel Mohawks Whiteout Stout hade en fin variation av humle för att vara en imperial stout; aska, humle, choklad och bränt […]


Leave a Reply