Categorized | Ölrecensioner

Alkoholsvagare julöl? Jo men visst – Wisby Frosty Bulldog

Det är lätt att för mycket kan komma att handla om julöl av den lite starkare typen när vi går igenom alla de öl som kommit i årets julsläpp. Det blir inte bättre av att det nu på lördag kommer än fler öl till Systembolaget i och med decembersläppet, många lite alkoholstarkare julöl. Då är det bra att det har kommit lite alkoholsvag julöl som kan köpas i matvarubutikerna. Tyvärr brukar jag ibland vara något skeptisk mot dessa då de inte riktigt har bryggts på ett ordentligt sätt utan mest varit urvattnade kopior av de starkare ölen. Men ibland kan man hitta klappar under granen av den bättre sorten. Gotlands Bryggeri, Spendrups underprojekt har en serie “Bulldog”-öl som kanske inte är överdrivet fantastiska men det är å andra sällan jag blir besviken på dem och de har lyckats att få fler att intressera sig för mer smakfull öl – så all heder till dem, verkligen. Som komplement till deras Julbrygd och Sleepy Bulldog Winter Ale kommer den alkoholsvaga Frosty Bulldog – på 3.5%. Ölet är lillebror till de något starkare hundarna och förutom fyra typer av malt har den humlats med Bramling Cross, Cascade och Galaxy.

 

Wisby Frosty Bulldog

 

Utseende: Mörkare klargyllenbrun vätska med nötfärgat skum med minimala bubblor och gräddig topp med stora fina skumgardiner på glasväggarna.
Doft: En tydlig nötig humle med brittisk kaka, nöttoffee och lite krydda. Finns också inslag av kåda och grape och Bramling Cross och Cascadehumlen samspelar bra mot malten. Torkad mörk frukt, lite svarta vinbär och en mineralton jag tycker att Wisbys öl brukar ha anas också. So far so good.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Halvfyllig kropp, kanske lite lätt om man utgår från doften. Smakar som en mild american pale ale med grape, barr och både mango och svarta vinbär. Väldigt smakrik och balanserad, men som en bitter hade jag nog velat ha lite mer malt vilket nog också hade gjort den än mer passande till mat.

Betyg? – Bra. Som 3.5’a tycker jag att det här är riktigt bra. Smakrikt, balanserat och fräscht. Drar inte på för mycket med beskan men kunde som sagt ändå ha lite mer malt. Det här är ett utmärkt “ljust” val till jul om man vill kunna ta en öl utan att berusa sig eller bara vill bryta av med något lättare.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply