Analys inför Systembolagets släpp 1a december: T5-T7

15 november släpptes en hel arme utav julöl och bara två veckor innan det Systembolagets novembernyheter. Nu två veckor efter är det dags för decembernyheterna, så med andra ord är det en hektisk period för alla de som är sugna på ölnyheter. Som vanligt tar vi och går igenom alla de nyheter vi kommer att stifta bekantskap med och som i vissa fall är komplement till julölen och i andra möjliga julklappar till den ölintresserade vännen/släktingen/bekanta/kollegan etc.

För det är ett riktigt stort släpp med framförallt en stor mängd bra öl i T5-modulen med allt från underliga till goda julöl, öl med en hel indisk restaurang i sig och ett spännande “lagringspaket” från Skottland. Nedan går vi igenom lite av ölen vi vill lyfta fram lite extra.

Om vi gör som vanligt och börjar med T5-ölen, alltså de som finns på de flesta – 40-talet – Systembolag runtom i landet så finner vi en salig blandning av öl. Inte mindre än ett tiotal jul- eller vinteröl återfinns; där främst Nynäshamns Valsviken Vinterporter 2012, Mikkeller Fra Til, Alesmiths YuleSmith och Nils Oscars Julöl står ut. Alesmiths YuleSmith är en gammal favorit, en amerikansk strong ale/imperial red ale som drar åt maltigare dubbel IPA. Bra balans med malt och lätt komplexa inslag, rekommenderas! När vi ändå är inne på amerikansk öl så måste jag be er att inte köpa Port Brewing Santas Little Helper, för den ska ni lämna åt mig. En helt fantastisk öl som blir underbar med något års lagring. Blåbär och mörka bär och choklad som bara växer ihop ju mer tid den får. Köp, köp och köp! Är du däremot enbart ute efter humle bör du satsa på Stons 16th Anniversary; en dubbel IPA med extra mycket rågmalt och kryddad med citronverbena och humlad med bland annat Amarillo och Calypso.

Bland de övriga julölen så är det en spännande jämförelse mellan Nøgne Øs båda julöl – Underlig och God Jul där jag föredrar den senare som på många sätt är en klassisk mysig julöl medan Underlig Jul är en väldigt speciell julöl full med lite av allt från kryddförrådet. Den kräver en viss smak och är inget som kommer att falla alla i smaken, men prova den om du vill ha något annorlunda. Lika bra som God Jul är Nils Oscars Julöl 2012 som är som en traditionell julale ska vara; mörk limpa, lagom mörkrostad med små doser av kaffe och choklad. Lika balanserad och smakrik är Nynäshamns Valsvikens Vinterporter 2012, en smakrik men mild porter som trots 9,1% lyckas vara balanserad och lättdrucken. Vill du ha mer karaktär på din mörka öl så väljer du lämpligen Alaskan Smoked Porter; Alaskan Brewing Companys första öl vi ser här i landet är en rökporter med charkuterier, eldat kött och citruskryddad finish. Tycker du att det låter lite mesigt så kan du gå österut till SKA Autumnal Mole Stout, en stout som har så många typer av chili, kakaobönor och kryddor att det är som en indisk gryta. Speciell, men häftig och något alla chilifantaster bör prova (innehåller Mulato, Ancho och Hatch chilis, den senare också kallad Anaheim Peppers).

Tycker du att amerikanskt och/eller kryddor är av ondo och föredrar stabila skotska öl, gärna med inslag av whisky så ska du satsa på provpacket från Harviestoun med Old Engine och de två lagrade varianterna Ola Dubh Special Reserve 12 och 18. De två senare har varit en favorit för många sedan sist de fanns på Systembolaget och alla som gillar att dricka en bra brittisk öl med lite karaktär av träfat, men som tycker att Innis & Gunn förstört lite av tjusningen kan här få lite räddning. Extra intressant är det då man tydligt kan se hur Old Enginge smakar utan lagring och hur den förändras i de två olika ölen. Övrigt brittiskt är den lite tråkiga Wells & Young Courage Russian Imperial Stout och den snäppet bättre Fullers Vintage Ale 2012 som drar fint åt en brittisk strong ale, bra vintervärmare för den som inte vill ha en starkare porter eller stout att värma sig med.

Sist ut vill jag bara säga KÖP om Struise Pannepot Old Fisherman’s Ale 2011, en riktigt bra öl som ni måste prova om ni inte har gjort det. Har ni dessutom redan köpt Tsjeeses från websläppet sist så har ni ett par riktigt trevliga stunder framför er.

 

Nøgne Ø Underlig Jul 2012
Enbär, fina parfymerade tvålar från hotell med för dyr nattkostnad och koriander. Smaken är som att bita i en äldre dams kryddpåse och det saknas lite i kroppen och vad gäller andra smaker som balanserar ut kryddigheten och parfymen. Det är en svår öl och det vet man om då det är del av tanken med den. (Okey+).

Alaskan Smoked Porter
Charkuterier, salt skinka och eldat kött. En bra kropp med lite rökigare och brända inslag. En på många sätt stilig öl då smakerna inte är kladdiga utan rena och klara. Citrus finns där men jag hade nog kanske velat ha lite mer variation – men ren och väldigt stabil. (Bra+/Bättre-).

Port Brewing Santas Little Helper
Redan nu en ung och utvecklad smak av blåbär, plommon, vinbär och alla de bär mot en bas av fin choklad och en sötma som växer in riktigt bra. Mörk malt med inslag av syra och både starkt kaffe och trä. Som sagt utvecklas den bara bättre med tiden och jag ska inte göra samma misstag som förr och inte bunkra denna. (Bäst).

Valsviken Vinterporter 2012
9,1% men väldigt snäll med en fin rund smak av fruktigare choklad. Behöver samla sig lite till men det här är en favorit på julbordet och så även i år med välbalanserade stiltypiska portersmaker och dess fina lena kropp. (Bra+).

Harviestoun Old Engine
Något mer citrusbesk porter med hintar av espresso och ljus malt med lite kaka. Som grund i de lagrade ölen gör den sig väldigt bra, men ensam blir den rätt anonym. Absolut inte dålig eller några direkta fel, men anonym. (Bra).

Harviestoun Ola Dubh (18 Year Old)
Något syrligare än 12’an med whiskytonerna är klarare och rökigheten kommer fram lite senare. Inslag av choklad och karamell. Viskös öl rakt igenom som påminner om skärgårdens rökbodar med nyrökt öl. Bra, men inte lika bra som 12’an – men det beror nog på hur du gillar rökigheten. (Bra(+)).

Harviestoun Ola Dubh (12 Year Old)
En snäll kropp med mycket rökt torv i smaken där en fruktighet kommer fram ur det rökiga, aningen nyaskade. Mörk malt med lätta pusar av ljusare fruktig malt. Välbalanserad och smakrik för sina 8%. Gillar. (Bra+).

SKA Autumnal Mole Stout
Indisk gryta med chili, kardemumma, chokladböna, spiskummin och lime. Väldigt speciell och väldigt spännande. Chilin balanseras riktigt bra men kunde nog haft mer direkt bett, nu är den mer lurande och finns där, långsamt växande innan den tar över mer och mer. Jag älskar den här typen av udda öl men jag förstår att många kommer att ha svårt för den. (Bra+).

Wells & Young Courage Russian Imperial Stout
Imperial stout? Snarare mörk strong ale och ja, jag vete attan. Snälla smaker av lakrits, någon form av välsmakande tvättmedel och godis från han som alltid hade skumt godis med sig. Tyvärr var den för rörig. (Ok+).

Nøgne Ø God Jul
Mysigt lätt brända julkarameller, inslag av citrus. Klassiska chokladtoner och lite sirap. Riktigt lättdrucken och ordentligt trevlig med fruktigare slut och torkade bär och frukter. Trevlig brittisk kola med lite efterbeska. (Bra+/Bättre-).

Nils Oscar Julöl 2012
En ren maltbas med kolaringlad rostad limpa samt en något syrlig bittrare ton. Mer nedtonad choklad och julgranskulor av fruktighet och uns av blomster. Fortsätter att vara en stabil klassisk svensk julöl. (Bra(+)).

Fullers Vintage Ale 2012
Torkade ljusa frukter, engelska fruktkarameller, krossade mandelsötma (med tillhörande kärva bitterhet), vissa elegant alkoholhetta, citrus och blommor med en underliggande fruktighet som bas vilket går fint med de torkade fruktsötman. Gukkar man runt riktigt länge i munnen finner du mer mandel efter en stund. (Bra).

Alesmith YuleSmithWinter
Barley wine-klibbig sötma och heta röda frukter och bär. Saknar barley wine’ets lite tydligare maltbas för att gå helt mot en barley wine – däremot är det en american strong ale av toppklass nu när den är rätt fräsch och smakerna är tydligare. (Bättre(+)).

Stone 16th Anniversary Ale
Kakor, biskvier och annat sött och gott med en blommighet och underliggande sötma. Kryddigt trä och eleganta toner som kanske är lite svåra och annorlunda mot vad man väntar sig. Örtigare och lite sötare grape men med den beska du förväntar dig att Stone ska ha i de här ölen. (Bättre).

Mikkeller Fra via Til 2012
Aska, tobak och mörkt maltigt grustag där de brända citrussmakande humlekottarna levererar en bränd IPA-lik smak mot en mörk lite kryddad stout. Bra även i år. (Bra+).

 

I det lite mer exklusiva T6 och T7 segmentet fortsätter jultemat. Först genom den helt fantastiska Samichlaus Bier Helles som verkligen blir ljuvlig med något års lagring. Senast den var på Systembolaget hade den lite tid på nacken medan den nu är färsk, så låt den stå lite så har ni sen en öl som drar åt elegant cognac eller dessertvin. Lika fantastisk tyckte jag att italienska toppbryggeriet Baladin Lune Riserva Teo Musso 2010 är. En barley wine de har lagrat på fat som har hållit vitt vin vilket har gett samma komplexa desertvinstoner som Samichlaus uppvisar. Vill du istället dricka italienskt men med mer humleriv så är Baladin Super Bitter en öl för dig. Baladin ville göra en “trendig” öl full med Amarillo som ändå skulle ha kvar tonerna av nötter och karamell – vilket jag tycker att man lyckats med.Vill man återgå till julölen men med en humlig touch så är Mikkeller Red/White Christmas en riktigt bra öl, på magnumflaska; en witbier med sin fräscha ljusa karaktär, men mixad med karaktären från en red ale och massa amerikansk humle och apelsinskal – lättdrucken, otroligt frisk och en perfekt sällskapsöl. Tycker man att det låter lite tråkigt och istället, likt Underlig Jul, vill ha en riktigt kryddad öl så är Hoppin Frog Frosted Frog en av de julöl jag tycker verkligen fungerar med sin rikligt kryddade stil. Ingefära, nejlika och söt kanel virvlar runt och sist jag drack den fick den bedömningen “klockren” för att vara så galet kryddad.

Mer Hoppin Frog kommer i form av Barrel Aged BORIS The Crusher (BORIS står för Bodacious Oatmeal Russian Imperial Stout). En flerfaldigt belönad imperial stout som levererar det bästa av bourbonfat (trots att Heaven Hill inte rakt av är en bourbon) och rökigt bränd trätunna – en öl alla som gillar lagrade imperial stouts kommer att bli glad för om de får i julklapp. En annan öl som legat på fat och som tål att gömmas i strumpan tills nästa jul är BrewDog / Ballast Point San Diego Scotch Ale, som visserligen har lagrats i ett år redan. Ballast Point som inte bara gör öl i världsklass gör också egen rom, nu har man lagt russin på just denna rom vilka man sedan har använt i bryggningen av denna scotch ale, som faktiskt imponerar, värmer och smakar väldigt bra. Den är väldigt kraftig men jag tycker att BrewDog på sistone har fått koll på sina öl och har hittat en bättre balans vad gäller alkoholerna och balansen överlag.

Sist ut är Nut Birra Divina som kommer tillbaka till Systembolaget, en specialty grain-öl med en stor blandning malttyper vilket ger en mer maltfokuserad karaktär på ölet med kryddigare inslag. Brukar fungera väldigt bra till mat och som sällskapsdryck, men ensam tycker jag att den ibland kan sakna någonting.

 

Schloss Eggenberg Samichlaus Bier Helles 2012
En boozig sötma med krossade nötter, värmande äppellikör, päron, rostade jordnötsskal. Smaken är mjuk, mysig och alkoholen, visst den kommer fram – men det blir inte fullt så spritigt som man skulle kunna tro. Mer av röda bär i smaken, starkt äppelvin och toner av cognac. Härlig sötma. Lagras strålande. (Bättre).

Baladin Super Bitter
Nötig syrlig frukt och juiceextrakt med en stor bitter humling i näsan. Smakerna drar åt godishållet med fruktighet av physallis och passionsfrukt. Tänk östkusthumlad IPA med nedtonat beska och mer malt. Ihophållen kraft. (Bra(+)).

Baladin Lune Riserva Teo Musso 2010
En välbalanserad barley wine som nog drar mer åt jänkarhållet (mindre restsötma och jag får aningar av Stones barley wines). Avmattad malt och inte så mycket humle kvar. Otroligt tunn kropp men ändå med en finessrik ”bottesötma”. Drar åt både dessertvin och aningen calvados. Lite nötter, dov fruktighet och en rund milt besk avslutning. Extremt lättdrucken. (Bättre-)

Hoppin Frog Frosted Frog
Alla tomtenissar dansar kring granen med små dosor av julkryddor; mycket kanel, ingefära, nejlika och muskot. Halvkraftig kropp som när den värms upp blir aningen för lätt. Trots den stora skörden kryddor så blir det absolut inte för mycket, bara tydligt. (Bra+/Bättre)).

Mikkeller Red/white Christmas
Humlepotent american pale ale av den mildare skalan, doften är frisk och somrig med smörblomma, mild grape, citrus och fräsch ljus frukt. Sällskaplig. Tydligare smak av grape och en lätt, men behaglig kropp med lite kryddig och rivig rågmalt känns det som. (Bättre-).

Nut Birra Divina
Smörig honung, malt och citrus. Fräsch, men lite för mycket två och reningsmedel. Mild kropp med smak av citrus och ljus frukt. Kanske lite för lätt för att lagras väl och den bör serveras kallare än vad den var vid provningstillfället. Då tror jag att smakerna blir elegantare och passar bättre till mat. (Bra(+)).

BrewDog / Ballast Point San Diego Scotch Ale
Lika delar whisky och rom insmetat i en rom-och-russinkaka med mörk fin sötma och ett alkoholsting som hettar till men inte förstör som hos vissa av AB-ölen. Aska, sötma, russin och tjock toffeekola som sakta dör ut i en värmande eftersmak av rom och aska. En öl jag lätt kan sitta och smutta i mig. (Bättre (+)).

Hoppin Frog Boris the Crusher Barrel Aged
Bourbon åh bourbon; majs, vanilj och bränt – på graden till lätt nedbränd trätunna. Söt kraft, mörk malt och rätt igenom riktigt bra. Smaken har så mycket mer än bourbonkaraktären vilket, tyvärr få liknande öl har idag. Fruktig mörk malt, mörk ”äkta choklad” chokladsås och kanske en liten bit syra. (Bäst).

 

2012-12-01, Små partier 

 

T5 11604 Stone 16th Anniversary Ale USA 650 99,20
T5 11738 AleSmith Yule Smith Winter USA 650 129,00
T5 11746 Samichlaus Bier 2012 Österrike 330 41,90
T5 11751 Nøgne Ø Underlig Jul Norge 500 45,90
T5 11756 Port Brewing Santa’s Little Helper USA 650 99,00
T5 11761 Nøgne Ø God Jul Norge 500 48,50
T5 11764 Fuller’s Vintage Ale 2012 Storbritannien 500 59,00
T5 11774 Harviestoun Highland Odyssey (Harviestoun Old Engine Oil, Ola Dubh Special Reserve 12, Ola Dubh Special Reserve 18) Storbritannien 990 137,30
T5 11775 Ska Autumnal Mole Stout USA 355 28,50
T5 11776 Nils Oscar Julöl 2012 Sverige 500 49,90
T5 11789 Mikkeller Fra Til Internationellt märke 375 43,90
T5 Wells & Young Courage Russian Imperial Stout Storbritannien 275 44,90
T5 Stroud Maris Otter Vintage Ale 2011 Storbritannien 330 35,90
T5 11715 Struise Pannepot Old Fisherman’s Ale 2011 Belgien 330 39,50
T5 11721 Alaskan Brewing Co Alaskan Smoked Porter USA 650 99,00
T5 11749 Nynäshamns Ångbryggeri Valsviken Vinterporter 2012 Sverige 250 41,80 7200

T6 11730 Hoppin Frog Frosted Frog USA 650 109,00 1620
T6 11739 Hoppin Frog Boris The Crusher Barrel Aged USA 650 169,00 864
T6 11763 Mikkeller Red/White Christmas Internationellt märke 1500 199,00 360
T6 11755 BrewDog San Diego Scotch Ale Storbritannien 330 119,00 1200
T6 11431 Baladin Super Bitter Italien 750 87 960

T7 11410 Baladin 2010 Lune Italien 500 199 240
T7 11415 Nut Birra Divina Belgien 750 129,90 360
T7 11416 FrEQuency Ain’t Nuthin To F*** Wit Sverige 750 99,00 900
T7 11417 Strömsholms Malakias 2012 Sverige 33 29,90 3000
T7 11777 Samichlaus Helles 2012 Österrike 330 35,80 1200

 

 

Vad betyder T-indelningarna

B = beställningssortiment
BAS = alla butiker
T1 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med större volym i depån än i T7-butikerna
T7 = vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

6 Responses to “Analys inför Systembolagets släpp 1a december: T5-T7”

 1. Christian says:

  Hm, det verkar som att jag får ta ett par stycken av båda Samichlaus! Jag har druckit den vanliga, men Helles har än så länge hållit sig undan. 😉

  För övrigt ett bra, men dyrt(!), släpp!

 2. Delreich says:

  Stroud Maris Otter Vintage Ale verkar ha uteblivit…

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] en hel systembolag, men en del går bara att hitta i vinkällarbutikerna. Manker Beer har gjort en bra analys på det mesta i släppet, så jag tänkte gå på en annan […]

 2. […] nu på lördag kommer vi att få chansen att prova två stycken av bryggeriets öl – Super Bitter och Lune där jag framförallt tyckte att den senare trots sin låga kolsyra var otroligt fin. Men utöver […]

 3. […] Det blir inte bättre av att det nu på lördag kommer än fler öl till Systembolaget i och med decembersläppet, många lite alkoholstarkare julöl. Då är det bra att det har kommit lite alkoholsvag julöl som […]

 4. […] julöl och julcognac i flera omgångar sedan mitten av November. Årets uppsättning har redan testats och det finns till och med vissa som har gjort en öljulkalender av […]


Leave a Reply