Categorized | Ölrecensioner

Årets påsköl är utsedd? – Sigtuna Dark Easter Ale

Humlade mörka ales har fått ett rejält uppsving de senaste åren och med etableringen och fjolårets explosion av mörka IPAs så får de väl anses vara här för att stanna. Något jag har svårt med i mörka IPAs är att de ibland kan bli för rostade och få en humleprofil som drar för mycket åt bränt gräs, olja och en kryddig finish som tar över allt vad balans heter – kort och gott är det som om alla övriga smaker dränks i ett obalanserat regn av diesel och humlekottar. Vissa öl har dock stått ut och till exempel Mohawks Whiteout Stout hade en fin variation av humle för att vara en imperial stout; aska, humle, choklad och bränt gräs föll ihop riktigt bra. Långt ifrån alla öl lyckas med det och när det väl sker så börjar hjärnan arbeta frenetiskt med att hantera lyckoruset av att äntligen få se hur den här typen av öl med rätt odefinierbar härkomst kan vara så pass bra. Nu har det skett igen och det lagom till påsken.

I år släpps två stycken påsköl från Sigtuna Brygghus; en modern ljus veteöl, Påskweizen, brygd av Emil Lindén och så den kaxigare mörka ale’en Dark Easter Ale från Matthias Hammenlind.  Sigtuna Dark Easter Ale är en mörk ale med en givmild mängd humle från USA och Nya Zeeland, engelsk svartmalt, rostad malt och rostat korn och redan på Systembolagets provning utav påskölen så var det en öl som både jag och M2 gav höga betyg och placerade som vinnare bland påskölen. För en 33 cl flaska får du betala 22,90 (artikelnummer 1381) och ölet släpps nu på måndag den 11e.

 

Sigtuna Dark Easter Ale

 

IMG_20130305_201900Utseende: Mörkbrun vätska som inte är lätt att få ljus igenom, något ljus chokladbrunfärgat skum med chokladpuddingsgräddig topp.
Doft: Att en öl kan ha så bra balans mellan just mjuk, fruktig chokladpudding, med bittrare inslag med saltlakrits och en aning skånerost är svårslaget. Det är fylligt, mjukt som attan och spelar in på register av komplexare kombos av bittert och sötfruktigt som få lyckas få till. Här har man hittat perfekt och framförallt är det djupet mellan riv och restsötma som skiljer den mot liknande öl som ofta fastnar i en för bittertorr och kryddig beska.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Direkt slår alla ljuvliga smaker på rätt tangenter på tungan, chokladmousse med en eller två espressoshots och lite mörk sirap, örtig humle som inte blir gräsig eller torr utan som bara ger samma kontrast till sötman som rågmalt ibland kan ge. Saltlakrits och tallbar för tankarna åt mörka IPAs medan restsötman och inslagen av choklad ger en lång och välsmakande finish. Väldigt bra variation mellan kryddigheten och de lena, fylliga smakerna som klingar av med sötman.

Betyg? – Bäst. Det här är helt i min smak. Allt från de mjuka, runda smakerna inspirerade av en stout till de mer rostade, kryddiga inslagen. Kan verkligen se hur den passar till det rekommenderade örtkryddade lammet med sitt fina kött och krydda som kommer att få sällskap av motsvarande karaktär från ölet, eller som Matthias själv rekommenderar det; “försök inte att dricka Dark Easter Ale till påskmaten utan vänta tills släkten stuckit hem. Dra då på hårdrocksbandet Darkthrone och njut

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Årets påsköl är utsedd? – Sigtuna Dark Easter Ale”

  1. natassja says:

    pass the bottle, pass the knife, pass me your unholy craftbeer!!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply