Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Timmermans Kriek

timmermanskriekMan ska inte trashtalka den hand som föder en och man ska väl egentligen inte göra sig rolig på andras bekostnad men ibland så…

För er som har missat det så jobbar jag på en bar som har lite drygt 800 belgiska öl och utbudet spänner över en otrolig vidd av smaker. Jag skulle ljuga om jag sa att alla öl vara gudomliga men på ett sjukt sätt kan jag nästa stå för hela sortimentet. Dock finns det ett femtiotal öl som många klassar som alkoläsk eller godisdricka. Det är antingen översötade spontanjästa lambicer eller veteöl som sötats till obegriplighet. Utan att kategorisera för mycket är det ofta det yngre klientelet, Patric A och finnar som dricker denna typen av öl. På senare tid har det även utkristalliserat sig ytterligare en gäst som petar och testar det mesta i denna kategori. M.A.N.K.E.R.

Innan jag träffade Manker fantiserade jag om och vinna över hans IPA-fierade själ till den belgiska planhalvan med öl som bland annat XX-Bitter, Carolus Hopsinjoor och Houblon Chouffe eller moderna belgare som Viven Imperial IPA och Troubadour Magma men i och med att vi blev bekanta upptäckte jag hans mörka, förlåt, hans söta sida. Den första öl jag serverade Manker var en udda blåbärsöl från Sint Jozef tillsammans med en annan blåbärssmaksatt ale från Schelde. Jag antar att efter all überhumlad amerikansk öl väcktes ett begär för det sliskiga hos honom. Ni skulle förvånas om ni såg hans kvitton efter en kväll. Det är salig fruktkakafoni med artificiella smaker och e-nummer. Missförstå mig rätt nu. Ingen är gladare än jag när Manker kommer in och går lös på frukthyllan. Jag kan också stoltsera med att jag har serverat den öl som han tycker är det absolut sämsta!

Ibland dyker den här typen upp bland Systembolagets öl (t.ex Frühli Strawberry och Ultramour) men efter ett tag självsaneras de. Dock finns det en söt kriek som håller stången – Timmermans Kriek. Detta är förvisso en äkta lambic men den smakar konstgjort på grund av det tillsatta sockret. Den är vackert röd och bland körsbärssmaken finns en kraftig ton av sötmandel. En öl som fungerar utmärkt väl kyld under en stekande sol eller till en chokladbit med hög kakaohalt. Den är också en utmärkt inkörsport för de som inte uppskattar öl. Våga prova, den kan förändra hela din ölvärld!

Vänligen/

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

Leave a Reply