Manker Beer Meets – Inför SBWF 2013 – Henok Fentie/Omnipollo

28788-3f95c83a7969483093aafe375e370f7cÄntligen. Äntligen? Äntligen! Oavsett hur taggade ni är eller hur lite jag och M2 har skrivit om Stockholm Beer and Whisky Festival så kvarstår faktum, mässan börjar om 7 dagar och kommer även i år att gå av stapeln som världens tredje största ölmässa. Då vi kort efter mässans slut åker till USA för att rapportera från Great American Beer Festival så kommer årets rapportering från SBWF vara lite komprimerad, men vi hade svårt att låta bli det helt varpå vi har intervjuat de hetaste svenska bryggerierna/bryggarna just nu.

Först ut är en ständigt aktuell herre – Henok FentieOmnipollo. Är det inte nya öl, releasefester, bokreleaser eller glas som ska släppas så är det bryggningar med några av världens bästa bryggerier på g. Hur trötta ni än må vara (vilket jag tvekar på) på att få läsa om dem så är det svårt att undvika då Omnipollo efter förra årets framgångar varit ledande för utvecklingen av den svenska internationella ölscenen. Förutom att försvara sina medaljer på Stockholm Beer är Henok och Karl aktuella med ett besök i Göteborg och med en samarbetsbrygd med USA’s hippaste bryggeri just nu, Oklahomabryggeriet Prairie Artisan Ales. Dessutom är det nu snart sverigepremiär för vinnarbrygden i deras hembryggartävling att presenteras, Näcken, ett samarbete mellan Omnipollo, brittiska Siren och vinnaren i tävlingen Rick Lindqvist. Innan allt det här går av stapeln eller kan provas ska vi dock ta tempen på Henok.

 

MankerBeer (MB): Förra året blev det onekligen storslam för er på SBWF med de största priserna, varför tror ni att Omnipollo gått hem så hos svenska folket?
Henok Fentie (HF): Ja det blev det verkligen. Oj, ”svenska folket” vet jag inte men vi känner stort stöd helt klart. Sverige har blivit en av de bästa marknaderna i hela världen för hantverksöl och det är tack vare konsumenterna. Vi ligger sömnlösa om nätterna för att kunna presentera det bästa och mest spännande från hela världen, vare sig det är dagsfärsk IIPA, dekadent stout eller kul stilkorsningar. Jag tror att folk ser och uppskattar det.

MB: Ni saknar eget bryggeri utan brygger runtom i världen med och hos de där ni känner att ölen blir bäst, börjar synen på gypsy/flying brewers förändras?
HF: Jag är egentligen fel person att fråga eftersom att den negativa feedbacken sällan når mig, men det är klart att i takt med att synen på öppen källkod och annan modern utveckling gör framsteg gör även synen på nya produktionsmetoder det.

MB: Sedan första samarbetsbrygden (med Evil Twin) har ni gjort öl med Siren, De Molen, To Öl m.fl. vilket samarbete har varit det roligaste och mest lärorika? Varför?
HF: Vi älskar att samarbeta och att få göra det med några utav världens bästa bryggerier har varit otroligt kul och lärorikt. Vi har idag resurser att öppna ett eget bryggeri och skulle vi någon gång göra det så är det nog samarbetena jag skulle sakna mest. Det skulle helt enkelt finnas mindre tid till det.

Jag kan fortfarande komma ihåg känslan av landa i ett kallt Köpenhamn och en fantastisk bryggdag på Amager med Jeppe (Evil Twin). Jag lärde mig flera knep som jag fortfarande använder mig av flitigt, och så har det fortsatt. Att brygga med Nómada i Spanien var en riktig tripp, lite som att träffa politiskt likasinnade i en internationell guerillarörelse. To Øl är kungar och tänker på många sätt som vi gör. Ögonblicket när jag öppnade en resväska full med marshmallows på De Molen glömmer jag nog aldrig heller.

MB: Leon har nu kommit in i Systembolagets standardsortiment och Mazarin och “Neb” börjar dyka upp alltmer frekvent, hur är tanken kring vad Omnipollo ska ha för standardsortiment?
HF: Vi brygger alla våra egna öl med målsättning att brygga dem flera gånger. Bara då kan de nå sin fulla potential. Leon är ett bra exempel på det, ett öl som vi bryggt kontinuerligt i snart tre år och polerat över tid. Samma sak sker med Nebuchadnezzar, Mazarin, Hypnopompa, Agamemnon osv. Det enda som begränsar hur ofta vi brygger är tillgång på bra råvaror och efterfrågan.

MB: På tal om samarbeten, ni ska brygga en öl med USA’s största “IT”-bryggeri just nu – Prarie, vad kan du berätta om det?
HF: Vi träffade Chase och Colin (bröderna som driver Prairie) på en mässa i USA i somras och kort därefter frågade de oss om vi ville göra ett samarbete. Prairie har på kort tid gjort sig ett namn i USA genom att brygga förförande farmhouse ales/saisons – en stil som verkligen kommit upp i USA de senaste åren. Vi hade precis bryggt en farmhouse ale (Omnipollo Bacchanale) och tackade ja direkt. Upplägget är att Omnipollo brygger ett öl i Europa och Prairie brygger ett öl i USA – exakt samma recept. Jag bokade flygbiljetten till Belgien i förra veckan och är superpeppad (som vanligt).

MB: Vad tror du är den vanligaste missuppfattningen folk har med Omnipollo?
HF: Huruvida vi är ett svenskt bryggeri eller inte. Men det är också den minst intressanta aspekten av det vi gör.

MB: Ni har släppt en bok, ett gäng nya öl, egna glas – vad är nästa steg för Omnipollo, små bryggarkurser?
HF: Nästa steg är alltid nästa batch. Jag jobbar just nu på att förbättra vår tillgång av ingredienser. Bra bryggare finns det gott om men de som får tag på de bästa ingredienserna är oslagbara.

Vi drömmer även om ett par projekt som jag hoppas ska bli av under 2014.

MB: Hur viktigt är/har SBWF varit för dig?
HF: SBWF är en fantastisk plats att möta folk, dricka bra öl, bli småpackad och smida planer på världsdominans, ha ha. Nä men allvarligt talat så har utmärkelserna som vi fått från SBWF, ratebeer etc. varit jätteviktigt. De gör så att folk anstränger sig för att få tag på våra öl…sedan är det upp till oss.

MB: Vad ser du personligen fram emot med årets SBWF?
HF: Att bli pappa för andra gången, alla vänner och all bra öl!

MB: Vad för Omnipolloöl kommer finnas hos Brill i år?
HF: Omnipollo Bacchanale – Saison (6%) brygd med framförallt tjeckisk humle och lagrad/jäst med brett i 3 månader. Ett öl vi gjort för att fira mina föredetta kollegor på Bishops Arms som fyller 20 år i år. Jag älskar det här ölet.

Omnipollo Hypnopompa – Imperial Stout (11%) bryggd med marshmallows och tahitisk vanilj. Hög sötma och låg kolsyra. Mättad. Kommer på systembolaget 1:a okt!

Omnipollo Erzulie – en golden Barley Wine (13%) gjord på ett enkelt recept utan fatlagring för att se vad tid gör med endast ett fåtal råvaror. Jag har funderat en del kring begreppet ”komplexitet” på senare tid. Släpps på systembolaget 1:a okt!

Omnipollo Nebuchadnezzar – dubbel IPA (8,5%) brygd med Centennial, Columbus och Simcoe. Guldmedalj och Festivalens Bästa Öl alla kategorier SBWF 2012. Bästa svenska öl på ratebeer 2013. Bästa svenska öl enligt Allt om Öls läsare. Bästa svenska öl enligt beersweden forum. På listan över ”30 great IPAs to drink before you die” http://firstwefeast.com/drink/30-great-ipas-to-drink-before-you-die/

Omnipollo Leon – belgisk mash-up pale ale (6.5%) bryggd med champagnejäst och amerikansk humle. Vårt mest säljande öl. Mjuk och samtidigt torr, egen och samtidigt bred.

Omnipollo Brygd – Imperial Stout (10%) brygd för att fira vår bok om hembryggning (Brygg öl). Recept på etiketten. Text book stout med toner av kaffe, choklad och rök. Mums.

Omnipollo Agamemnon – Imperial Stout (12.5%) brygd med lönnsirap. Kokad i många timmar för hög viskositet. Rör sig som sirap.

Omnipollo Nathalius – dubbel IPA (8,5%) brygd med majs och ris. Kruttorr, genomskinligt ljus och besk som en gin tonic. Vårt mest hatade och älskade öl. Det är antingen eller.

Omnipollo/Siren/Rick Lindqvist Näcken – en hopfenweizen (6.4%) brygd tillsammans med Siren Craft Brew (UK) och tävlingsvinnare Rick Lindqvist. Amarillo, Simcoe, Citra, vete och havre. Det här är ett öl som vi verkligen längtar efter att få koppla på.

Tack till Henok och väl mött på SBWF alla ölfantaster! Köp era biljetter i tid, det lär garanterat bli knökad på fredag och lördagpassen! Köp biljetter här (i år är Tickster biljettombud).

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Manker Beer Meets – Inför SBWF 2013 – Henok Fentie/Omnipollo”

  1. Karl Grandin says:

    Äntligen!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply