Kristopher blandar: Smoky Beer Sangrita

Jag verkligen älskar den amerikanska sidan Serious Eats som inte bara gör intressanta reportage och artiklar om mat utan även om drinkar, öl, restauranger och allt annat man behöver för att njuta av livet i fulla drag. För inte så länge sedan tipsades det om en tomatbaserad sommardrink man lätt kunde slänga ihop hemma, och som istället för sprit hade öl som bas.

Smoky Beer Sangrita är som det låter en Sangrita fast med öl. Sangrita är en shot (eller i USA en chaser, det vill säga något du har bredvid för att ta bort smaken av det andra du dricker till) som vanligtvis görs med kryddig tomatjuice, citron och som sedan tas efter en shot av tequila. Själva grunden är med andra ord väldigt enkel att göra hemma och genom att istället för att servera det i shotform hälla upp det i ett vanligt highballglas får du en riktigt trevlig longdrink. Grädden på moset är att du dessutom kan skippa tequilan och istället använda en fräsch IPA som krydda.
IMG_20140715_105827

Sangrita för ju onekligen tankarna till Sangria, den populära (och väldigt goda, om den görs rätt!) sommarbålen kan man kalla det, och precis som Sangrian mår en Sangrita bäst av att få stå och dra någon timme. Ju längre den får stå ju mer kommer smakerna att utvecklas, gå ihop och bli tydliga. I receptet från Serious Eats rekommenderar man Harissa, en kryddigare chilipasta som lätt löser upp sig i vätskan och ger en lite rökigare smak som ändå är mild nog för att inte ta över drinken på samma sätt som vanliga chilisorter hade gjort, dock hade jag ingen sådan att tillgå denna regniga lördagskväll så jag spetsade basen med Chipotle-Tabasco istället.

Nu är vi svenskar fortfarande lyckligt skonade från det amerikanska påhittet att sälja massproducerad fullager med tomatsås, men tillsammans med lite citronjuice och en bra IPA med citrusdrag och ett fräscht humlebett så kan det fungera riktigt bra. Tipset är att köra med Ballast Point Sculpin även om exempelvis SKA Modus Hoperandi eller Lagunitas IPA också går fint, försök att hitta en inte alltför gammal IPA då fräschören kan ha lagt sig och malten blir tydligare vilket låter tomatsmaken komma fram lite för mycket.

För fem personer gör du som följande; blanda basen på ½ tesked Harissa (eller som i mitt fall några skvättar Chipotle Tabasco), 2½ deciliter tomatjuice samt saften från två grapefrukter, två citroner, två apelsiner och två limes, och dundra på med svartpepparn. Spara fem klyftor från grapefrukten att ha som garnityr.

IMG_20140715_105850När du blandat ihop detta låter du det stå ett par timmar i kylen för att låta smakerna blandas ordentligt. Rör om lite då och då. När det är dags att servera så gnider du kanten på ditt highballglas med grapefrukt och rullar i rökt havssalt, som man gör med Margaritas. I med ett par isbitar, fyll på med Sangrita-basen så glaset är till två tredjedelar fullt varpå du sen fyller på med din IPA av val. När detta är gjort fäster du helt sonika din grapefruktklyfta på glaset så det ser lite så där extra fancy ut, sen sätter du dig på balkongen och myser med din rätt så udda, men också väldigt goda öldrink.

Tomatjuicen kan i början kännas lite skrämmande, framförallt om man inte är så bra kompis med exempelvis Bloody Marys, men ihop med citrusefrukterna och den humliga ölen så funkar det faktiskt riktigt bra. En rolig sommardrink man lätt kan imponera polarna med när ni känner för att göra något annat än bara hinka bärs i solen!

Kristopher

Kristopher njuter av livet. Som den äkta skåning han är har han en stor kärlek till god mat, musik, öl, bourbon, cocktails och allt annat som förgyller vår tid här på jorden, och det kommer ni bli varse om!


Kristopher

Kristopher njuter av livet. Som den äkta skåning han är har han en stor kärlek till god mat, musik, öl, bourbon, cocktails och allt annat som förgyller vår tid här på jorden, och det kommer ni bli varse om!

More Posts - Website

Leave a Reply