MankerBeer and Food: Rökt sidfläsk med BBQ-sås

Efter att jag postat på vår Facebooksida om hur jag åt rökta räkor förstod jag  att det kan vara en bra ide att posta om en av mina andra pasioner – att röka mat.

Mina absoluta favoriter att röka är naturligtvis fisk, men även sidfläsk och korv brukar hamna på grillen. Det är fantastiskt gott. När Manker, M2 och Surisarna var nere och hälsade på i våras så bjöd jag dem på en otroligt god rätt som nog är en av de absolut godaste jag vet. Rökt sidfläsk med en mycket enkel barbequesås.

Det du behöver, förutom ett par kalla pale ale, IPA aller brown ale att dricka under tiden du grillar samt att para med maten är:

Klotgrill
En liten skål med vatten
Ekspån för rökning

Köttet
Sidfläsk i bit med svål (gärna rimmat för det både blir godare och minskar chansen att köttet inte blir helt genomstekt)
Ett par kvistar färsk rosmarin
Svartpeppar
Olivoljaröka med öl

Barbequesås
1 Rödlök
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk fänkålsfrön
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin (kan uteslutas)
1 tsk svartpeppar
0,5 dl soja
1 msk vitvinsvinäger
1 dl ketchup
1 dl chilisås

Börja med att preppa grillen, se till att lägga kolen på sidan av grillen, för du ska sedan grilla indirekt.
Lägg ett par nävar ekspån (hickory) i vatten.

Se till att köttet är torrt, dvs torka det ordentligt, skär små snitt längs hela svålen från långsida till långsida, ca 1 cm mellan varje skåra. Anledningen till detta är att svålen ska bli ordentligt knaprig och blir svår att skära genom annars.

Hacka upp rosmarinen och rubba köttet med rosmarin och peppar och droppa på lite olivolja och gärna lite soja. Låt köttet ligga i rumstemperatur. Indirekt grillRosmarin och ekrök är en grym kombination, det passar som handen i handsken.

Skala och finhacka rödlöken. Skala vitlöksklyftorna och hacka chilin lite lätt. Vill man inte ha en allt för stark sås så kan man kärna ur chilin först.
Stöt sedan Vitlök, chili, paprikapulver, spiskummin och fänkålsfrö i en mortel.

Lägg allt i en kastrull tillsammans med soja och vinäger. Koka upp och låt puttra i ett par minuter. Ställ åt sidan, låt svalna. Blanda sen ner ketchup och chilisås. Smaka av med salt, peppar och lite socker om den blir för syrlig.
Såsen håller i ett par veckor i kylen om man inte skulle äta upp allt på en gång.

Häll ut vattnet från ekspåna ett par minuter innan det är dags att börja grilla. Lägg på ekspånen direkt på kålen och lägg köttet med svålet nedåt i mitten av grillen och låt det rökas/grillas i 45-60 min. På bilden här ovan visas då vad som händer, värmen och framförallt röken går runt i klotet och gör att hela köttet får en fin uta, samt en röksmak över hela köttet.

Grilla gärna lite majskolvar till, det passar väldigt bra ihop med den stora sältan från köttet.Rötk sidfläsk Personligen brukar jag även röka upp lite korvar till, då blir det salsiccia som även det är med rosmarin. Vill ni ha receptet på det med?
Skär upp köttet i skivor från den förskurna svålen som nu blivit hård och fantastisk att bara att sitta och knapra på. Servera gärna i bröd tillsammans med barbequesåsen.

Detta mina vänner är helt otroligt tillsammans med den utkällda stilen brown ale, men även otroligt gott med några humlestinna pale ales eller IPA.
Några exempel du kan hitta på systembolaget är Mohawk Brown is the new brown, Oscar Blues Dales Pale ale, Founders Centennial, Brewdog Punk IPA, Amager Modern IPA, All in Hype IPA och Lagunitas New Dogtown.

Personligen tog jag den sistnämnda till och det var ta mig tusan helt otroligt.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply