Categorized | MankerBeer and Food

MankerBeer and Food: Grillad Pimento padronsallad med Kyckling

Personligen tillhör jag den skrala skaran som grillar året om, men det är ändå något speciellt med att grilla på sommaren. Just på sommarhalvåret ser mina matvanor lite annorlunda, precis som för många andra, mot hur de är på vinter. På sommaren kräver jag något fräscht och lättare mat.

Jag tänkte därför bjuda på lite lättare sommarrecept med lite tips på öl som passar bra till. Idag blir det en fräsch primörsallad med kycklingfilé.
Detta kan man göra om man har en grilltråg, grillpanna, typ wokpanna eller liknande.

En av mina favoriter är väldigt bra för att man lätt kan lägga till och ändra om lite som man vill efter det man har hemma, eller efter vilken smak man vill ha. Dessutom är min sidorätt till kycklingen så god att den kan ätas helt ensamt, så även vegetarianer är nöjda.

För 4 personer behöver du följande till mitt basrecept
4 st kycklingfilé
2st Vitlöksklyfta
Olivolja
Kryddor efter behag, gärna färska kryddor. Jag använder mig av Lavendel, persilja samt rosmarin.

pimientos-de-padron4-500 gram champinjoner
2 knippen salladslök (ca 250 g)
250 g pimentos de padron (små gröna paprikor som på bilden, finns på de flesta ICA)
1 knippe sparris
140 g ädelost (eller feta)
4 skivor bröd
Flingsalt
Svartpeppar

Börja med att förbereda grillen för indirekt grillning där du har kål på halva grillen, för på den sidan utan kål ska kycklingen ligga, på andra sidan ska salladen göras.
Häll upp lite olja i en skål, pressa i vitlök efter behag och klipp ner dina färska kryddor i oljan och blanda om. Pensla sedan din kyckling med oljan och spara resten till brödet som du sen ska göra krutonger av. Låt kycklingen vila lite med oljan på sig, resten av oljan penslar du på dina brödskivor, för de ska sedan grillar och bli krutonger.

Dela champinjonerna om de är stora, annars ha dem gärna lite större än en munsbit. Skala och skölj av salladslöken. För er som inte använder salladslök så ofta så kan man äta i stort sett allt på den. Ta bara bort det fula från blasten och roten som sitter längst ner på löken. Bryt bort det nedersta på sparrisen och om den är väldigt lång så kan man dela den på mitten.
Blanda ihop alla grönsakerna och häll lite olja på.

Börja med att pensla lite olja på gillgallret och lägg kycklingen över den glödande kålen snabbt så den får lite färg och yta. Salta och peppra gärna. Lägg sen över den på sidan för att tillaga den indirekt. På med locken och låt den ligga i ett par minuter och ta sen det du ska grilla salladen med. Ett gott tips på när man grillar kyckling är att man inte ska vända den för ofta eller för varmt, då blir den ofta mycket saftigare.

Grilla salladen i omgångar över het glödande kål så att alla grönsakerna får en fin brun färg, utan att bli bränd.
Grilla brödskivorna så att de blir torra utan att bli brända, dela dem så de blir krutonger och blanda dem med ädelosten som man skär upp i små tärningar.
När salladen är färdig blandar du sen ner i krutongerna och osten i den varma salladen så att osten blir mjuk och fin.

Girardin grillTill detta rekommenderar jag att man dricker något lättare. En pilsner med lite mer maltbas som tex Budvar går naturligtvis bra, men personligen tycker jag att man ska dricka saison eller gueuze till detta.
Saison med en fin jordig känsla och med fina frukt estrar kommer att gå väldigt bra. Saison Dupont Biologique och Saison Bocq är två väldigt bra exempel på liknande och de finns på Systembolaget just nu. Vill man ha lite mer syra kan man prova med Vieille Ville Saison eller riktigt vågat med 3 Fonteinen Oude Geuze.

Personligen körde jag på en öl likt det sistnämnda, min favorit standard gueuze Girardin Gueuze Black label, denna från 2013. Den är fint fruktig av främst syrliga äpplen, med lite lagring så tappar den lite i syra, får i lite smak av persika och får lite ciderkaraktärsdrag. Jästen ger även en väldigt trevlig fruktton av lite smultron och krusbär i absoluta finishen.

Den uppmärksamme har säkert redan nu sett att jag faktiskt inte hade Pimentos i min sallad, som sagt, det går bra med det man har hemma!

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply