Analys inför Systembolagets släpp 2 april: Påsken är dyr del 2: T6-T7

SSME011304SLite försenat kommer här genomgången av de smaskigheter som gömt sig i Systembolagets T6 och T7-modul inför morgondagens ölsläpp, lagom tills bakfyllan efter alla likörchokladkarameller har försvunnit och de sista påskölen förpassats till återvinningsstationen.

T5-ölen har redan bockats av så nu kan vi glatt se efter vilka exklusiva T6- och T7-öl vi kommer att lägga våra slantar på.

 

Bland T6-ölen finner vi två stycken från japanska staden Shizuoka och bryggeriet Baird, ett nytt fast tillskott på den svenska ölscenen. Förutom Rising Sun Pale Ale och Shimaguni Stout så släpps Suruga Bay Imperial IPA i T-7 modulen. Rising Sun har tagit efter de typiskt amerikanska västkust ölen med en mer markerad humle i doften och en fräsch smak, 5.3% stark gör den också lämplig som en afternoon-in-the-sun-beer vilket är en kategori som idag saknas lite bland alla starkare öl. Shimahuni Stout, en dry stout på 4.6% fortsätter i samma anda men det som de båda faller på är inte smaken eller ölets kvalitet utan på priset. Närmare 60 kronor per 36 cl året-runt-öl, med en så pass låg alkoholstyrka kan tyvärr inte klassas som prisvärt. Vilket är synd då både Rising Sun och Shimaguni annars hade blivit klara val för mig och min ölkorg. Suruga Bay Imperial IPA har dykt upp lite här och var, en IIPA på 90 IBU, 7.8% alkoholstyrka som känns fräsch, bra och en öl där priset på åter 60 kronor inte drar ned helhetsintrycket lika mycket. Dock bör ni prova alla tre, för det är spännande att mäta av var japansk ölkultur står idag, så styr upp en ölprovning. Baird kommer också till Copenhagen Beer Celebration, så är ett bra tillfälle för er som ska dit och inte har provat dem innan att få intryck av deras öl.

The+end+of+the+world+is+cancelledDe två andra T6-ölen är två finfina öl. Först ut Drie Fonteinens Oude Geuze Golden Blend, en dyr öl där priset förklaras av vad det är du kommer att köpa. Istället för att blanda, “blenda” 1, 2 och 3-årig lambic så har master blender Armand Debelder på Drie Fonteinen här också adderat 25% 4-årig lambic. Att lagra lambic så lång tid på faten tar inte bara tid utan det resulterar också i en mindre volym vilket trissar upp priset på ölet. I utbyte får man en ljuvlig lambic som skänker mer komplexitet och elegans till ölet. Ett måste för alla som gillar suröl!

Om Golden Blend verkade speciell så är det ingenting mot Lost Abbeys Mayan Apocalypse. Baserat på deras quadrupel Judgment Day har man försökt att få fram en öl som skulle hålla oss sällskap på vår väg mot undergången den 21 december 2012 – något som vi vid det har laget har märkt inte skedde. Genom att addera torkad chili, kanel och tamarind har man gett ölet mer hetta och variation, vilket går utmärkt med den redan småkryddiga och smakfulla ölet. Judgement Day lagras väldigt bra och jag ser inte varför Mayan Apocalypse skulle skilja sig på den punkten.

 

Där lämnar vi också T6-modulen för att sätta full fart mot T7-ölen. Bland dem kan vi snabbt beta av Stiegl DIPA, en dubbel IPA från österrike som ni finner en full recension och mer information om här – samt Thornbridge och Mountain Goats Thorny Goat som ni finner mer information och en recension av här. När vi ändå är innte på Australien så kan vi passa på att nämna att Holgates IPA har flyttats fram till maj, varpå den ej släpps på tisdag.

Att T7-öl är dyr öl råder det sällan någon tvekan över och förutom de ovan så har vi Samuel Adams Utopias 2012 som går loss på 1150 Kronor för en flaska och utopias-cognac-beer-2-500x333Mikkeller The Forager som slänger sig för 139 kronor för 37,5 cl. Utopias 2012 skiljer sig från tidigare år då Sam Adams nu firar att man släppt ölet i 10 år. Så förutom att ölet, som innehåller både ale- och champagnejäst samt lönnsirap lagras på Buffalo Trace Bourbon-fat så har man i år också lagrat ölet på portvinsfat från Portugal samt romfat från Nicaragua. “Ölet” är egentligen en blend av öl som legat på olika fat, där en viss volym av ölet härstammar från 19 år gamla Tripel Bock‘en – ölet som sedermera blev Millenium år 2000 och därefter Utopias. Så visst, det är ett stycke ölhistoria i den i år svartfärgade dekantereraren, men dyrt är det.

Speciellt och dyr är också Mikkellers The Forager, en stout på 6.6% brygd med tryfflar och som tagits fram tillsammans med USAs bästa cocktailsbar, Chicagobaserade The Aviary. För att få lite distans till priset på ölet så kan jag lägga till att det inte är mycket dyrare än vad du skulle finna en flaska för i Köpenhamn. Förväntningarna hos den som dricker ölet lär också sätta grunden för omdömet, så döm den utifrån en stout på 6.6% med en twist snarare än att förvänta er en magnifik och helt storslagen upplevelse.

Sist ut bland de lite mer kostsamma nyheterna, men bara näst sist ut i T7-släppet är Amagers ständigt prisbelönta imperial stout Hr Frederiksen som lagrats på Buffalo Trace-fat från destilleriet i Frankfort. 11% stark och lagrad på en av de bättre bourbonfaten så är dessa 50 cl inte alltför orimliga i pris, så vet du med dig att du gillar bourbonfat så är det här rätt öl för dig. Jag tror att jag kanske låter ölet stå till förmån för annat, men jag vet också att jag kommer att ångra mig. Amager är lätt ett av Nordens bästa bryggerier och de har både erfarenheten och kunskapen inom fatlagring för att lyckas ännu en gång. Istället kanske jag plockar en extra Penombre från Dieu du Ciel. Mörka IPAs kanske anses ha haft sin storhetstid, men när vi nu i samma släpp kan finna både Raven och Penombre så får man ta och prova båda två. Dieu du Ciel gör få saker som inte håller en väldigt hög klass. Bränt gräs, humlekotteolja, grape och mörkt kaffe – allt man gillar i en mörk IPA. Dryga 38 kronor känns dessutom helt överkomligt.

Så glad dyr påsk på er, nu avslutar vi med ett par korta recensioner på T6-ölen (och en av T7’orna).

 

3 Fonteinen Oude Geuze Golden Blend Matt syrligt doftande gammal träbänk som fått sura grannar på besök. Vare sig direkt uttorkande likt en Hansens men inte heller för enkelt utan här kommer hellre spektrat. Elegant, välklätt men mer bra om man gillar komplett helhet än en udd åt något håll. (Bättre+).

Baird Shimaguni Stout Lite annan karaktär, mer åt buskgrenar och landställets snår på vårkanten. Mild rostad, aningen soja och thai mat. 4.5% är lagom och den påminner om rätt typiska brittiska dry stouts. Även här inte prisvärd. (Bra(+)).

Baird Rising Sun Pale Ale Bra smak av humlekotte utan kåda eller tyngd, istället mer barr, örter och stjärnfrukt. Doften visar lite mer citrus och fruktjuice. Som en väldigt bra IPA man halverat men behållit en fräsch humling på. Priset är dock i övre laget. (Bättre-)

Lost Aimagesbbey Mayan Apocalypse Judgement Day Börjar snällt av likördränkta russin med lite hetta i sidan av munnen som sprider sig vidare, kanel kommer fram utan att bli för juligt då det går bra mot mörkare belgostilen i ”vanliga” judgment day. Lite bittert och kryddigt lattjar ner i halsen, men det är inte så tungt som de kan vara. Lär bli fin med allt från 6 till 24 månader i källaren, om inte längre. Inte så komplext, men inte så galet utan en lite ”upphottad” version bara. (Bättre/-).

Baird Suruga Bay Imperial IPA (T7) Lite ostig karaktär med inslag av lime, ångande milda mögelostar (på ett bra sätt, typ som jag kan tycka att Amarillo-humle kan ha) och vinbär med touch av inte så besk grape. Inga fel och det är en bra och inte för hård smällande beska, men återigen är priset en faktor som drar ner det hela. (Bra+).

 

2013-04-02, små partier

(modul, artikelnummer, namn, land, volym, pris, antal)

T5 11058 SKA Hibernal Vinifera Stout USA 355 29,90 7200
T5 11059 Ichtegems Grand Cru Cuvée 2010 Belgien 750 63,00 3000
T5 11743 Lagunitas Cappuccino Stout USA 650 89,50 5160
T5 11082 Thornbridge Raven Black IPA Storbritannien 500 39,90 10008
T5 11081 Amager The Sinner Series Gluttony Danmark 500 54,00 10080
T5 11078 Green Flash Le Freak Ale USA 355 44,90 6000
T5 11083 Schneider TAPX Meine Sommerweisse Tyskland 750 109,33 3072
T5 11198 Hantverksbryggeriet Kosacken Imperial Stout Sverige 330 35,90 5000
T5 11084 Dieu du Ciel Rosée d’hibiscus Kanada 341 35,00 4000

T6 11049 Baird Rising Sun Pale Ale Japan 360 59,90 1296
T6 11050 Baird Shimaguni Stout Japan 360 59,90
T6 Drie Fonteinen Oude Geuze Golden Blend Belgien 159,00 375 1.020
T6 11090 Lost Abbey Mayan Apocalypse Judgment Day USA 375 79,00 996

T7 11048 Baird Suruga Bay Imperial IPA Japan 360 59,90 1296
T7 11051 Holgate Emptress Australien 500 158,60 (ser ut att vara borttagen/flyttade på senaste listorna)
T7 11086 Thornbridge Thorny Goat Moccha Porter Storbritannien 500 49,50 1104
T7 11085  Stiegl DIPA Österrike 750 109 480
T7 11077 Samuel Adams Utopias 2012 USA 720 1150,00 120
T7 11091 Mikkeller The Forager Danmark 375 139,00 360
T7 11092 Amager 2012 Hr Fredriksen Buffalo Trace Edition Danmark 500 119,00 396
T7 11778 Dieu du Ciel Penombre Kanada 341 37,90 1368

Vad betyder T-indelningarna

B = Beställningssortiment BAS = Alla butiker
T1 = Tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = Tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = Tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med mer information på Systembolagets hemsida
T7 = Vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm) T9 = Valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply