Categorized | Ölrecensioner

På tisdag släpps det get – Thornbridge/Mountain Goat Thorny Goat

Två stycken Sverige- eller åtminstone Norden-aktuella bryggerier är även tillsammans Sverigeaktuella med sin gemensamma öl. Lät det krångligt? Brittiska Thornbridge, ett av de brittiska bryggerierna som importören Galatea lanserade i fjol blev snabbt populära bland svenska öldrickare med öl som Bracia, Jaipur och Raven (som även den släpps nu på tisdag). Om någon vecka kommer de också på Sverigebesök för att ha ölprovningar i Stockholm, Malmö och Göteborg. Mountain Goat från Australien dök upp lite kort i September 2012 med sin IPA, men alla de svenskar som besöker ölfestivalen Copenhagen Beer Celebration kommer där att få möjligheten att prova fler av deras öl.

Det de båda bryggerierna har tillsammans är slutligen deras andra gemensamma samarbetsbrygd Thorny Goat. Är man inte en som håller koll på just Thornbridge så kanske man har missat att de gör rätt häftiga samarbeten och på listan över samarbetspartners finner vi minst sagt kända bryggerier; Kernel, Sierra Nevada, Terrapin och Dark Star, bara för att nämna några. De båda bryggerierna har en viss australiensisk touch, Mountain Goat för att de är från Australien och Thornbridge i form av sin production manager australiensaren Caolan Vaughan. Deras första samarbetsbrygd blev en version av thornbridges Raven som man gav en australiensisk touch genom en rejäl humling med humle från Nya Zeeland och Australien.

Inte ville man nöja sig där utan tanken var att ta en av Moutan Goats öl och ge den en touch av Thornbridge – vilket resulterade i Thorny Goat, som nu släpps här i Sverige på tisdag. Ölet är en 6% stark mocha porter med kaffe, vaniljbönor och choklad och släpps i T7-modulen, säljs i 500 ml flaskor som kostar 49,50 styck. 1104 flaskor kommer att säljas och samlar du på artikelnummer så är det 11086 som gäller.

 

Thornbridge/Mountain Goat Thorny Goat

 

Thornbridge : Mountain Goat Thorny GoatUtseende:  Mörkt brun vätska som skimrar i rubinrött, krämigt cappucinoskum med en gräddig topp.
Doft: Aromen är mild och ger tankar åt snällt rostat kaffe med tydliga toner från kaffebönorna som smälter in i de bittrare områdena där jag känner mer utav choklad och lite vanilj. Ölet är ju bara på 6% men jag tycker ändå att de finns en värmande ånga i doften. Om ölet börjar som en balanserad och brittisk kaffe mocha så slutar den med en liten klick vaniljsyrup.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Mild är ledordet genom hela ölet och även smakerna är av mild mochakaraktärer med lena chokladsmekningar och inte alltför stark espresso. Aningen bitter choklad, just sådär lagom torr där det vildaste som sker är en antydan till komplexitet från de värmande inslagen från alkoholen.

Betyg? – Bra+. Jag har nu druckit ölet två gånger och kan bara sammanfatta det som att ölet har växt på mig, mycket för att jag skaffade rätt referens. Tänker du Southern Tier Mocha så är det mer “imperial” med högre alkohol, extra smak, extra kraft och pang på. Förväntar du dig kraftigt så är det en risk att du blir besviken. Thorny Goat drar mer åt de rena och lättdruckna brittiska porterölen – fast med en twist genom tillskottet av vanilj, kaffe och chokladen. För 50 kronor per flaska är den helt klart prisvärd!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply