Categorized | Ölrecensioner

DIPA, från Österrike, på Systembolaget? – Stiegl Hausbier Double IPA

Från Salzburg i Österrike kommer Stieglbrauerei zu Salzburg GmbH, ett bryggeri som för oss svenskar nog mest är känt för sin Pils eller kanske deras Weisse. Det som ofta glöms bort är att många små privatägda bryggerier som med åren växt sig större och större för att slutligen bli annat än de mikrobryggerier man en gång var ofta har fortsatt med sina mer experimentella öl. Tyska Weihenstephaner samarbetar exempelvis med det lokala tekniska universitetet som gör öl under namnet Technische Universität München Forschungsbrauerei och många av de större mikrobryggerierna i USA har ju fortsatt att göra mer lokalt sålda öl.

Stiegl å sin sida har kvar sitt gamla experimentbryggeri som idag producerar de cirka tio öl som går under namnet Stiegl Hausbier och som tidigare bara kunde provas på plats men som nu också säljs genom bryggeriets webshop. Batcherna är oerhört små och ölen säljs bara på de två Stiegl-krogarna i Salzburg och Wien men med lite tjatande och pratande så har Galatea fått hit 480 flaskor av deras Hausbier Double IPA, vilket är nästan en tiondel av allt som producerats (5200 flaskor). 109 kronor kostar en flaska på 750 cl och för alla som gillar att “Blafa” öl, alltså att ticka av dem, kan jag meddela att ölet idag bara har fyra ratings på RateBeer. Ölet släpps på Systembolaget nästa tisdag i T7-modulen och har där artikelnummer 11085. Tyvärr har jag inte riktigt hittat någon mer information om ölet, vilka humlesorter som använts eller vilka druider som har gett den sin välsignelse – så vi går rakt in på att prova den.

 

Stiegl Hausbier Double IPA

 

IMG_20130322_202156Utseende: Tjockt grumlig mörk persikofärgad vätska med kompaktare topp, skummet är även det kompakt och gräddigt. Tunnas ut mot kanterna likt smältande glass.
Doft: Vid första sniffarna doftar den som en bra amerikansk västkust DIPA om än med drag av hembrygd – så kanske mer då som en bra amerikansk hembrygd västkust DIPA. Gräsiga toner med en mer markerad maltighet döljer de bitvis söta fruktaromerna av mandarin, grape och persikopudding. Snäppet örtiga humlekottar avslutar i en väldigt bra, men flyktig DIPA-finish. När ölet fått luftas så framstår den lite mer obalanserad vad gäller renheten i dofterna.
Smak: Medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Snällare än väntat, hembrygdspåret fortsätter med en inte alltför kolsyrad öl vilket gör att ölet kan kännas tyngre än vad det är. Tror att mer kolsyra hade livat upp kroppen betydligt och känts lättare på tungan. Bra tyngd i smaken av tung mörk aprikoskräm, grape och den sötsyrliga smaken från mandariner och aningen övermogna bananer. Karamell och dessertpudding med varierade citrustoner. Tyvärr kan man inte komma ifrån att den känns lite smutsig och opolerad, på ett sätt som för tanken åt inte helt utjäst eller ofärdig hembrygd mer än att det är felsmaker och defekter.

Betyg? – Bra+. Få bort lite av det opolerade och man har en DIPA i en lite råare stil likt Port Brewing eller Southern Tier. Kraftigt, spar inte på något men är här lite för ostädat. Det är väldigt gott och man kan hitta både tropiken, det kladdigare DIPA-myset och de örtigare inslagen av humlekottepåse – men, för sista gången, en ostädat grumlig tråd genom hela ölet. Men helt klart värd att köpa, det är verkligen inte varje dag man ser en DIPA från Österrike som vågar gå all in och inte hålla tillbaka.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply