Analys inför Systembolagets släpp 2 april: Påsken är dyr del 1: T5

SSME011304SNär så påsken äntligen är över och påsksnasket och påskölen har fyllt din arma kropp så är det dags att bränna överskottsenergin på att stå och köa för att sedan få bära hem din nyinköpa öl från Systembolaget. Ingen rast och ingen roa, men ett desto större hål i plånboken – igen.

Inget systembolagsläpp är komplett utan MankerBeers sedvanliga inför-analys och vi har i god tradition förstört vårt lever ännu ett snäpp för att ni ska få en lite bättre koll på vad det är som står på hyllorna. För att ni inte ska somna av törst så tar vi T6 och T7-ölen imorgon och går idag mer fokuserat in på det så kallade T5-sortimentet. I T5-modulen är ursrpungslandet och öltyperna lika mixade som en knapp i en hög av plockepins och för en gångs skull finns det ingen enkel röd tråd att knyta upp ölen vid, vilket kan vara positivt då årets tidigare släpp har varit väldigt centrerade på exempelvis IPAs eller imperial stouts.

Ingen vår utan de första vår- och sommarölen och årets specialöl från tyska Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn, Mein Sommerweisse är en klassisk tysk weisse, humlad med Hallertauer Saphir och Hallertauer Cascade. 5,4% stark och i god tysk weisseanda får du en törstsläckare av rang där det enda minuset är att jag kan tycka att ölet gör sig bättre på 33 eller som mest 50 cl flaskor. Anledningen är inte ölet i sig utan att du dels inte vill ha ölet för varm och att priset blir högre. 82 kronor är billigare än 110 kronor som den först låg inne för, och är inte dyrt för 75 cl, men som en törstsläckare blir det lite i övre skalan – dock är ölet elegant med rena smaker, så köp en flaska istället för ett vitt vin eller dela med en vän. Om du inte råkar vara en sucker för öltypen, då ska du köpa två flaskor att mumsa på i vårsolen. Perfekt sitta-på-balkongen-på-våren-öl.

En öl jag har fått för mig att jag gillar men som jag när jag kollade i gamla anteckningar inte uppskattade alltför mycket är 2010 Ichtegems Grand Cru Cuvee. Ölet blendas genom att ena delen består av 2 årig öl som fått ligga på bordeauxfat och gotta sig medan den senare delen består av en yngre och sötare (ungefär en ratio på 60/40). 2 år gamma l humle från Poperinge, Kent Golding och Saaz är några av humlesorterna som använts men som inte är tänkte att ge några större intryck. 63 kronor är ett väldigt bra pris för 75 cl flamländsk rödöl och ge den några extra månader, eller köp några som får stå och någon som får drickas, det har du råd med.

1_107241226_3Ska jag fortsätta på det något bittra spåret drar vi till USA och San Diego på västkusten för att se på Green Flash Le Freak. En modern mix av en belgisk tripel och en amerikansk dubbel IPA på 9,2%. Hur du kommer att gilla ölet beror mycket på om du ser att den är DIPA före tripel eller tripel före DIPA och det sparas inte på intryck utan det är myclet grape, grapeskal och pepprighet från både humle och jästen. 45 konor för en flaska är inte mycket sett till vad det är och Green Flash gör få saker som inte håller en väldigt hög klass. Känns också som en av ölen som andas försommar.

Just den våriga känslan är kanske det som gör att Dieu du Ciel Rosée d’Hibiscus känns passande. En veteöl som kryddats med hibiskusblommor är just så annorlunda som det låter, men så är inte Dieu du Ciel sena med att våga prova på annorlunda inriktningar på vissa av sina öl. Ölet har funnits rätt så länge i Sverige och varje gång någon får prova på ölet är det lika spännande att se hur de tar emot den fruktiga vinösa syran och smakerna man vanligen inte provar. Ölet är inte för alla, men för 35 kronor för en flaska har man råd att prova på och tycker man om det så kan man med gott samvete köpa på sig några fler. Törstsläckande.

Amager Bryghus har nu gjort klart sin Sinner Series, serien öl inspirerade av dödssynderna vilka har drabbat Sverige till alla ölfantasters glädje. I det här släppet får vi prova på Gluttony, frosseri, en osund dubbel IPA med generösa mängder Citra, Simcoe, Sorachi, Amarillo och Herculeshumle. En öl du kan slösa 54 kronor på i flera omgångar, antingen för att dricka färsk och slå knut i munnen av all humle eller för att spara. När humlen fått domna bort lite med ett par månader i skåpet tror jag nämligen att den kan få lite mer barley wine-vibbar. Det här är en av mina favorit i Sinner Series och får också lyftas fram som humlekicken i det här släppet.

Den andra humlekicken i T5-sortimentet är Thornbridge Raven, en mörk IPA med recept från nya zeeländaren James Kemp som använt  Nelson Sauvin, Centennial och Sorachihumle för att ge backdrop till de mörka maltsorterna. När ölet landade i Sverige förra året var mottagandet positivt om än att vissa lyfte fram hur Sorachihumlen fungerade i ölet och jag personligen tyckte att den var för framträdande. Nu när man blivit mer van vid humlens karaktär så är jag säker på att det kommer att bli en hit. 40 kronor för en flaska på 50 cl är dessutom för billigt för att du inte ska ta en kartong och ställa ned hälften Raven och hälften Gluttony, vipps så har du en perfekt gottepåse för våren.

VINIFERA__55771_1359403245_1280_1280Är du en av de som tröttnat på IPA-fokuset så blir du glad med att vi slutar med tre stycken mörka öl; först av dem SKA Hibernal Vinifera Stout. Durangobryggeriets ekfatslagrade foreign style stout med juice från Malbecdruvor. Ölet är en av fyra seasonal stouts och fortsätter på bryggeriets satsning på öl på burk. Den lite sötare, mindre humlade stouten kostar 30 kronor och tycker du att exempelvis Anderson Valley Barney Flats är för mild så är de här ett ypperligt 8% starkt substitut, väldigt prisvärd. Stout nummer två blir en svensk stolthet, Hantverksbryggeriet Kosacken Imperial Stout. Ölet som vann guldmedalj på Stockholm Beer 2009 har liksom andra av Hantverksbryggeriets öl hamnat i skymundan då de inte varit så lätta att få tag på vilket är synd då de håller en bra kvalitet. 36 kronor svensk russian  imperial stout på 7,4% är värt att investera i och utan att ha gjort något test av det så tror jag att den kan komma att lagras förtjänstfullt. Jag vet inte om Lagunitas Cappucino Stout är lagringsbar, den är rätt lätt och mysig snarare än robust och pang på. Närmare 90 kronor kostar en bomber på 65 cl och är det amerikanska bryggeriets vinterseasonal. Brygd med kaffe från Sebastopol’s Hardcore Coffee och lömsk och lurig för att vara 9,2%. Alla fans av “American stouts” och Lagunitas vet vad de lär förvänta sig.

Vi tar det igen, nu med omdömen och betyg.

 

Schneider TAPX Meine Sommerweisse
Doftar som ett vårtecken med nyutslagna blommor, syrliga vetemaltstonerna och en finish av äppelskal och pepprighet. Allt i en fin och kanske för strukturerad balans. Humlingen av rena Hallertauervarianter ger fin citrusblommig doft och smak där mer fruktighet visar sig när ölet får tempereras lite. En lätt sötma nuddar först smaklökarna innan de blir mer syrligt-positiva inslag. Smaken är rakt på, enkel och läskande likt en nedstigande vårsol. (Bra+).

2010 Ichtegems Grand Cru Cuvee
I smaken är det karamell som inte fått någon syra eller djup varpå det mest blir underligt även fast det övergår till kola och antydan på plankor. Men var är fredagsmyset, de röda bären eller de trevligt unkna inslagen. Letar man med lykta och radar så finns lite röda frukter, omogna bär och andra övermogna frukter men med något år bakom sig borde den ha blivit lite rundare mulligare och ha viss syra för nu saknar den edge och smakar mest falnad karamell. Tycker mig inte alls finna de fina inslagen av mörka körsbär och antydan till vinägerfuktade träplankor som jag förväntade mig. (Bra-).

Green Flash Le Freak
Välhumlad jänkar-belgo-trippel-men-med-extra-humle-och-tryck-från-jästen som är det man måste gilla för at få ut mest av ölet, jag själv har lite svårt för den då den är för rakt på. Kraftig, på alla sätt; sötma, syra, uppsjö kryddor och en för markant beska och pepprig humle med sötma och smutsig jäst. För min del blir det bitvis för mycket med alla grape- och citrusskal. (Bra).

Dieu du Ciel Rosée d’Hibiscus
En utblandad fruktpuree möter mild belgisk ale med mer blommighet än man kan tro, i alla fall jämfört med andra hibiscusöl. Smaken är fräsch, men speciell och det är både mer vinöst och syrligt än vad vissa lär gilla. Bärigare mimosa, eller annorlunda kir. (Bra-).

Amager The Sinner Series Gluttony
I god nordväst amerikansk anda är det som att kliva in i en skog med kladdig humlekåda, kletiga barr och en aura av skogshuggare. Det är en tydlig smak som slår på direkt, men utan den värsta beskan eller tyngsta klibbigheten som ibland kan finnas i liknande öl och som kan radera ut allt vad balans och variation heter.  (Bättre).

Thornbridge Raven
Jämför man med när den var på besök sist på Systembolaget så tycker jag att sorachihumlen är bättre balanserad nu och placerar sig snett bakom de rostade tonerna av kaffe och mörk choklad. Visst finns det karaktärsfull citrus, dill och allt annat som kan förknippas med en potenta humleosorten men nu är den lika mycket “mörk” som “ipa”. (Bättre).

SKA Hibernal Vinifera Stout
Här finns samma fylliga fruktighet som i Sigtuna Dark Easter eller Mohawk Whiteout Stout med chokladpudding och mjuka smaker mer än torra, rostade diton. Inslag av ek och druvjuice mot färska kaffebönor. (Bättre).

Hantverksbryggeriet Kosacken Imperial Stout
Bra balans mellan mörk, välrostad malt, bittert trä, choklad och gammal stuga med lite fruktiga och nyanserade toner med touch av rök. Känner aning av vissa lakritsgodisar mot slutet. Bra pris på en bra öl. Snickeri och smutsig svetsare som inte borstat av sig metallstänken. (Bra+/Bättre-).

Lagunitas Cappucino Stout
Nästan chilihet karaktär med massa habanero, något många kaffestouts haft och som brukar mildras genom lite luftning. Får ölet vila lite så framträder gräddigare mellanmörk chokladpudding och Starbucks mocha-kaffe. Både smaken och doften får mig att tänka på barndomens chokladdesserter med milda smaker, här serverat med en mild cappucino on the side. (Bättre-).

 

2013-04-02, små partier

(modul, artikelnummer, namn, land, volym, pris, antal)

T5 11058 SKA Hibernal Vinifera Stout USA 355 29,90 7200
T5 11059 Ichtegems Grand Cru Cuvée 2010 Belgien 750 63,00 3000
T5 11743 Lagunitas Cappuccino Stout USA 650 89,50 5160
T5 11082 Thornbridge Raven Black IPA Storbritannien 500 39,90 10008
T5 11081 Amager The Sinner Series Gluttony Danmark 500 54,00 10080
T5 11078 Green Flash Le Freak Ale USA 355 44,90 6000
T5 11083 Schneider TAPX Meine Sommerweisse Tyskland 750 82 3072
T5 11198 Hantverksbryggeriet Kosacken Imperial Stout Sverige 330 35,90 5000
T5 11084 Dieu du Ciel Rosée d’hibiscus Kanada 341 35,00 4000

T6 11049 Baird Rising Sun Pale Ale Japan 360 59,90 1296
T6 11050 Baird Shimaguni Stout Japan 360 59,90
T6 Drie Fonteinen Oude Geuze Golden Blend Belgien 159,00 375 1.020
T6 11090 Lost Abbey Mayan Apocalypse Judgment Day USA 375 79,00 996

T7 11048 Baird Suruga Bay Imperial IPA Japan 360 59,90 1296
T7 11051 Holgate Emptress Australien 500 158,60 (ser ut att vara borttagen/flyttade på senaste listorna)
T7 11086 Thornbridge Thorny Goat Moccha Porter Storbritannien 500 49,50 1104
T7 11085  Stiegl DIPA Österrike 750 109 480
T7 11077 Samuel Adams Utopias 2012 USA 720 1150,00 120
T7 11091 Mikkeller The Forager Danmark 375 139,00 360
T7 11092 Amager 2012 Hr Fredriksen Buffalo Trace Edition Danmark 500 119,00 396
T7 11778 Dieu du Ciel Penombre Kanada 341 37,90 1368

Vad betyder T-indelningarna

B = Beställningssortiment BAS = Alla butiker
T1 = Tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = Tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = Tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med mer information på Systembolagets hemsida
T7 = Vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = Valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Analys inför Systembolagets släpp 2 april: Påsken är dyr del 1: T5”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] blev snabbt populära bland svenska öldrickare med öl som Bracia, Jaipur och Raven (som även den släpps nu på tisdag). Om någon vecka kommer de också på Sverigebesök för att ha ölprovningar i Stockholm, Malmö […]

  2. […] T5-ölen har redan bockats av så nu kan vi glatt se efter vilka exklusiva T6- och T7-öl vi kommer att lägga våra slantar på. […]

  3. […] nyheter på Systembolagets hyllor. I numera lika traditionsenligt upplägg så släpps öl både i T5 (T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna) och T6-T7-modulerna (T6 = […]


Leave a Reply