Tradingskola. Del 1. Varför gör man ett ölbyte, ordlista och vilka öl är bra för trade?

Då är det dags, det spänner lite i magen då den stränga magistern Balder bankar pekpinnen i bordet och skriker tyst i salen, väg inte på stolen, tuggummit hör hemma i soptunnan och du där längts nere, ta av dig kepsen. Mössa bär man utomhus. Det är helt enkelt dags att sätta sig i skolbänken och lära sig om ölbyten, eller en såkallad trade.

Varför gör man då ett ölbyte?
Det är en svår fråga men det handlar väl egentligen om att jag personligen har tröttnat på det svenska sortiment och söker mina kickar på andra håll och främst riktas mina blickar mot Amerikat. Tror att det är många som håller med mig att vi får se en del kul öl via Systembolaget och webshoppar i Europa, men det är sällan det dyker upp öl som Marshal Zhukov från Cigar City, Founders KBS, Cascade Noyaux eller öl från bryggerier som Russian River, Hair of the Dog eller Bells.
För att inte tala om färska humledrivna öl som Heady Topper, Pliny the Elder eller öl från Alpine.Trade 2

Svaret på frågan är därför att jag upplever att jag får bättre öl på annat håll än det jag får här.

Hur ställer sig branschen till ölbyten är en fråga jag ofta får. Det är en väldigt tuff fråga. Vissa tycker att det är kanonbra, andra tycker att det är ett smutsigt sätt att skicka deras öl på.
Varför bryggarna tycker att det är dåligt? En svår fråga att svara på, vissa bryggare är förbannade för att deras ”otroliga öl som är det bästa som skådats” byts bort för lätt, men den absolut största anledningen är att bryggare tycker inte om att ölen skeppas som den gör. Man tycker att för att ölen ska hålla en viss standard så ska den helst bara kunna drickas på bryggeriet på exakt det sättet dom väljer att servera det på. Vissa öl mår faktiskt inte bra av att skickas över atlanten.

Öl som är bra för en trade.
Naturligtvis är det bästa öl som man inte kan få tag på i USA och mestadels är det lambic de är ute efter, men även hypade öl som Närke Stormaktsporter och dess varianter.
Främst vill man ha tag på de som bara gjorts en gång, görs väldigt sällan och görs i liten scala, eller de som inte exporteras till USA.

Rent bryggerimässigt som vi kan få tag på här som de vill ha
Cantillon, Drie Fonteinen, De Cam, Struisse och H.Ertie. De svenska som just nu går att byta bort är Brekeriet och Närke samt om man skulle få tag på någon flaska av något lite ovanligt och som ekar runt i världen som tex Malmö Brygghus Grand Crew och Nynäshamns/Dogfish Head Arketyp. Vist en del Omnipollo skulle man kunna byta bort, men då de ofta säljs i USA är det inte så svårt för dem att få tag på dem.

Naturligtvis är inte alla Cantilloner lika heta på marknaden som andra. Det är många som går före andra. Kriek och Geuze tenderar att vara ganska oheta marknadsmässigt, men så är även Mamouche, Grand Cru Brouchella och Iris. Naturligtvis vill man gärna ha tag på dem och har de ett par år på nacken så blir jänkarna som galna för dem!
St Lamvinus, Vigneronne, Lou Pepe varianterna, Fou fune och andra lite mer ovanliga är ofta de som man helst bygger ett lager av.
Det är med andra ord en svår avvägning om vad man ska köpa för att skicka vidare. Många gånger är det olönsamt, men det här handlar inte om att tjäna pengar på det. Det handlar bara om att få tag på riktigt kul öl.Cantillon

Ordlista.
Det finns en uppsjö med ord och förkortningar i alla dessa sammanhang, jag kommer omöjligt att kunna få ihop alla men här kommer en ordlista med lite förkortningar.
ISO: In search of. Kort och got, det är det personen eftersöker att förhandla till sig
FT/FS: For Trade/For Sale. Ölen personen har att tillgå att byta bort för att få den ölen man eftersöker. Tex. ISO: Dugges Bärliner FT: Founders Double Trouble.
For Sale är ganska sällsynt och något jag inte rekommenderar er att ge er in på.
IP: In Person.

I ganska många forum kan man finna ISO och det specifika man söker, och ibland står det inside eller list. Det innebär att personen i fråga har skrivit ner en lista på vad han har att tillgå och är redo att byta bort. Men från Europa eftersöks framförallt:

Locals: Det betyder att personen i fråga vill skicka lokala öl för att prova andra öl.
One off: En öl som är bryggd bara en gång, One Off bryggder står ofta högt i kurs
BA: Barrel aged, dvs en fatlagrad öl. I vanliga fall handlar det om BA stouts. Detta kan även betyda BeerAdvocate som är en rida likt
RB: Ratebeer

Loons: Cantillon
LP: Lou Pepe, Cantillons specialare med bara de finaste ingredienser. Kommer i olika tappningar så det kan förkortas längre.
3F: Både Drie Fonteinen och Three Floyds som även kan benämnas
Westy: Westvleteren
FFF: Three Floyds
DL: Dark lord, som kommer I olika tappningar och därmed är förkortningarna många där DLD är Dark lord day, som är dagen då ölen släpps.
CCB: Cigar City Brewing
HF: Hill Farmstead
GI: Goose island
BCBS: Bourbon County Brand Stout, även denna öl kommer I olika tappningar och därför är förkortningarna många.
DFH: Dogfish Head
HoD: Hair of the Dog
RR: Russian River
NG: New Glarus
JK: Jester King
FB: Funky buddah

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

3 Responses to “Tradingskola. Del 1. Varför gör man ett ölbyte, ordlista och vilka öl är bra för trade?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Del 1 hittar du här: Varför gör man ett ölbyte, ordlista och vilka öl är bra för trade?. […]

  2. […] 1 hittar du här: Varför gör man ett ölbyte, ordlista och vilka öl är bra för trade?. Del 2 hittar du här: Hur man startat en trade, vilka forum är bra, hur man förhandlar, vad man […]

  3. […] 1 hittar du här: Varför gör man ett ölbyte, ordlista och vilka öl är bra för trade?. Del 2 hittar du här: Hur man startat en trade, vilka forum är bra, hur man förhandlar, vad man […]


Leave a Reply