Tradingskola. Del 4. De oskrivna reglerna, extras. Vad proffsiga tradare gör, vad de undviker

Då är det dags, det spänner lite i magen då den stränga magistern Balder bankar pekpinnen i bordet och skriker tyst i salen, väg inte på stolen, tuggummit hör hemma i soptunnan och du där längts nere, ta av dig kepsen. Mössa bär man utomhus. Det är helt enkelt dags att sätta sig i skolbänken och lära sig om ölbyten, eller en såkallad trade.

Del 1 hittar du här: Varför gör man ett ölbyte, ordlista och vilka öl är bra för trade?.
Del 2 hittar du här: Hur man startat en trade, vilka forum är bra, hur man förhandlar, vad man bör tänka på?
Del 3 hittar du här: Hur man packar öl, hur man fraktar, hur man tullar?

De oskrivna reglerna kan vara intressant. Vad menas med detta och vad är egentligen en extra?
Det är klart att det finns oskrivna regler även i trading. Jag brukar alltid säga att den gyllene regeln i trading är: Är du nöjd med traden är det en bra trade! Är motparten också nöjd är det än ännu bättre trade. Ett sätt att hålla motparten nöjd är att inte hålla på att hymla utan att hela tiden använda öppna kort.
Tänk på att kommunikationen bedöms, att packningen bedöms och att extrasen bedöms. Vad är då dessa extras? Ja det kan vara precis vad som helst som inte ingår i er trade.Trade 2

Jag skickar nästan alltid två öl och ibland något lite extra som tex en bit choklad, några kakor, en leksak eller något roligt jag bara hittar. Tillbaka har jag fått irländsk whisky, korv, snacks från Holland, ett paket nudlar och en hel del fantastiska öl. I ölväg har jag bland annat fått Three Floyds Behemoth, Russian River Supplication och The Bruery Black Tuesday som extra. Black Tuesday var sjukt oväntat men min trade partner tyckte att jag skulle ha den och Chocolate rain att prova mot varandra. Det hela slutade med att vi skickade en 12 shipper mellan varandra och vi brukade bara ha 6 fasta öl i lådan och resten extras. Det är ett kul sätt att få prova deras lokala öl och just att man får öl som man aldrig ens tänkt på att prova. Man ska inte ha förväntningarna av att få så sjuka öl som extras, men man brukar få en IPA eller liknande.
Men vill du få den du byter med på lite extra bra humör så skickar du med lite kul extra öl.

Det tar oss också in på nästa del. Vad för en proffsig trader, eller hur uppfattas man som en proffsig trader.
En proffsig trader har först och främst koll på vad han vill ha redan från början. Han har klart för sig vad som finns på den lokala marknaden och kan scanna av ganska fort var motparten är ute efter. När den personen kan hjälpa dig med saker som att han kan skaka fram, dvs utföra en trade osv för att få tag på ölen du vill ha tag på då är han intresserad av att göra en trade med dig.
Detsamma så är det klart bra om personen i fråga har klart för sig vad han har hemma för att kunna expandera ett byte. För om man skickar mer öl så blir frakten i det långa loppet billigare. En full låda 20 kg kostar säg 1000 kr. Men en låda om 6 flaskor kostar 650 kr. Per flaska blir det då 83 kr/flaska mot 109kr/flaska.

En erfaren ölbytare kollar upp den andra personen först, han ber om referenser om motparten inte skulle ha några. Om han inte hade några ber han motparten att skicka först. Alla har vi varit nybörjare i början så den erfarne hjälper nybörjaren att komma in på banan.
En erfaren ölbytare hjälper även den som är nybörjare, igen ska hålla på att lura motparten bara för att denne är ny, då vill han förmodligen inte byta igen och alla förlorar.

För egen del så upplever jag en trader som proffsig när han tex överst i paketet har lagt ett litet A4 ark där det finns ett litet brev i (om tullen skulle öppna det) där det står något som tex happy birthday eller liknande. En kille skickade en gång en påhittad proforma faktura där det stod påhittade namn på sina glasvaser han skickat och det kommersiella värdet och att det bara var samples. Det upplevde jag som proffsigt och gör nu samma sak.Zhukov

Andra saker är nog det att man har sina reguljära tradepartners. Att man gör samma sak om och om igen är inte alls dumt. Snarare ganska smart. Man lär sig ganska snabbt vad den andra vill ha tag på för öl och efter ett tag så har man inte längre några gränser utan man har bara en låda som går fram och tillbaka mellan varandra.
Med en av mina reguljära har jag bland annat ett excelark med så kallad Fuzzy-trading. Vi för bara in i arket för att se till att vi ändå håller det någorlunda jämt med varandra.

Vad undviker man när man byter ofta? Jo man undviker ofta folk som håller på att slingrar sig och håller på att klagar jämt och ständigt.
Jag har en hel del anekdoter om detta, bland annat en person från Tennessee vid namn Alex Fields, vill inte outa ett namn men se upp för den dåren! Han jagade mig först på ratebeer då han ville byta bort 12 flaskor som han kunde välja själv mot ett gäng lambic som jag hade. Naturligtvis är det ett stopp redan där, jag ska veta vad jag får inte vara någon form av avlastning för öl han vill bli av med.
Jag pratade med honom, sa till honom att det inte var OK att ens försöka med det. Sen började han med bortförklaringar om det ena och det andra. Främst gälde det om hur fattig han var om hur han blev vräkt, hans bil gick sönder, hans hund blev sjuk…
Några månader senare kontaktar han mig igen och vill ha ett par flaskor jag söker, men direkt börjar han igen med att han har en dyr bilreparation han måste gå igenom. 15 minuter senare dyker det upp ett mail från Beeradvocate. Den lilla råttan har skrivit till mig, då jag har listat de flaskor han söker som att jag har dem.
Helt otroligt (nej jag har inte samma namn på RB som på BA) men båda innehåller Balder och båda säger att jag bor i Malmö. Rent ut sagt, hur jävla dum får man vara? Jag svarade med att svara med mailet där han skriver till mig att han tyvärr inte hade råd med ett internationellt byte och efter det har killen bombat mig med mail med om hur han kan låna pengar av flickvännen osv.
Med andra ord folk som snackar en massa skit, dem ska man låta vara!

Man undviker även att inte kolla upp ölen, ibland kan det även vara bra att se till så att man inte får gammal öl. om du till exempel jagar en IPA eller DIPA så ska du ha den så färsk som möjligt. Jag har faktiskt fått en IPA som var 4 månader gammal en gång. Jag var inte direkt imponerad av det. Dock var det en extra och jag sa det till killen som skickat den. Han hade faktiskt inte heller kollat på det utan bara litat på att den han köpt i butiken var färsk. Så det kan vara ett tips.Trade 1

Väldigt svårt att ge tips på vad man ska hålla sig borta från, jag tror att allt har att göra med personerna man ”möter” att göra. Passar inte personkemin så kan det leda till tråkigheter osv.

Varför avsluta med det tråkiga när man istället kan avsluta med en riktigt bra amerikansk öl som jag aldrig hade fått prova på svensk mark tidigare? Jag tror att jag ska göra det faktiskt, gå och korka upp något riktigt fint! Skål och lycka till med era byten.
Har ni frågor angående detta så hjälper vi er gärna. Kommentarer på bloggen, på facebook eller via mail.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply